• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2024

22:45

Četiri člana, sve počinje 2025.godine! NASA traži dobrovoljce za novu misiju na Marsu - Ovo su uslovi (VIDEO)

Shutterstock

Vesti

Četiri člana, sve počinje 2025.godine! NASA traži dobrovoljce za novu misiju na Marsu - Ovo su uslovi (VIDEO)

Podeli vest

NASA je objavila poziv volonterima za učešće u drugoj jednogodišnjoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2).

Tokom trajanja misije, koja će početi na proleće 2025. godine, četiri odabrana člana posade će biti smeštena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljenom pomoću 3D štampača, smeštenom u Hjustonu.

NASA prima aplikacije putem internet stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani biće plaćeni. Nije poznato o kom iznosu se radi.

Mars Djun Alfa stanište u NASA Svemirskom centru Džonson dizajnirano je za simulaciju života koji bi mogao da čeka buduće istraživače na Crvenoj planeti, gde je okruženje surovo i gde će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve CHAPEA misije, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.
 

Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajaće useve i vršiti druge zadatke. Deo staništa je i kutija s peskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu.

Kako bi ušli u razmatranje, kandidati moraju biti državljani SAD starosti između 30 i 55 godina, da dobro govore engleski jezik i imaju master u oblasti STEM-a, kao i najmanje dve godine profesionalnog iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dve godine radnog staža na STEM doktorskom programu.

Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalifikuju.

CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program. Prva je započela 25. juna 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija