• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.02.2024

21:23

Ko je kriv za haos u Avdejevki? Krinki se i dalje čiste! Novi paket sankcija EU Rusiji

Tanjug/AP

Vesti

Ko je kriv za haos u Avdejevki? Krinki se i dalje čiste! Novi paket sankcija EU Rusiji

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 728. dan.

Ko je kriv za haos u Avdejevki? Butusov - Komanda VSU

Krivica za zarobljavanje ranjenika kod utvrđenja Zenit snosi komanda, koja nije na vreme izdala naređenje za povlačenje jedinica sa južne periferije Avdejevke. Ovu izjavu dao je ukrajinski novinar Jurij Butusov.

Ukrajinski vojnici u utvrđenju Zenit čekali su do kraja naređenje za povlačenje, ali je bilo kasno. To je dovelo do zarobljavanja grupe vojnika ukrajinskih oružanih snaga. Komanda se, pak, do poslednjeg nadala da će rezerve dovedene ka tom pravcu probiti put do Zenita, ali se to nije dogodilo. Jedinice 3. jurišne brigade smestile su se u podrume koksare.

-Nažalost, ništa od ovoga nije bilo planirano na način da se probije koridor. Za to vreme garnizon Zenit nije dobio naređenje da se povuče. I to je glavni razlog ove tragedije. I ne samo ovaj, nažalost, piše Butusov.

Glavno sa novog brifinga ruskog MO: Napredovanje kod Avdejevke, oboreno 12 raketa iz VBR HIMARS

Oružane snage Rusije odbile su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Sinkovka, Harkovska oblast;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije linije na avdejevskom pravcu, odbile su 7 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj izgubio oko 450 vojnika;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosile su 425 vojnika, ruska vojska je poboljšala situaciju duž linije fronta;

Ruski PVO sistemi su oborili 12 "hajmarsa", bombu JDAM i 99 ukrajinskih dronova;

Ruske oružane snage su odbile kontranapad kod Novozlatopolja na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 210 vojnika i dva tenka;

Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u područja Majaki u DNR;

Ruske oružane snage pogodile su skladišta goriva i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u 123 okruga;

Na hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 vojnika i samohodni top Zuzana.

Novi paket sankcija EU Rusiji

EU je usvojila 13. paket sankcija Rusiji, prenosi Rojters, pozivajući se na evropske izvore.

Oko 200 kompanija i pojedinaca potpada pod nova ograničenja, ali nove mere protiv industrije nisu uključene.

Krinki se i dalje čiste

Lider Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da ruske snage nastavljaju da čiste selo Krinki od manjih ukrajinskih grupa koje se kriju ili u ruševinama zgrada ili na obodima sela.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da je to selo prešlo pod rusku kontrolu.

Složena situacija na frontu: Šef NATO zabrinut

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke pokazuje koliko je teška situacija na frontu.

(UZNEMIRUJUĆE) NATO rakete izmasakrirale Ruse! Pogođen vojni poligon u Donjecku!

 

FSB: Otkrivena britanska obaveštajna organizacija u Hersonu


U Hersonskoj oblasti otkrivena je britanska organizacija „Britanski savet“ koja se bavila obaveštajnim poslovima za Ukrajinu, preneo je FSB.

Kako se navodi, organizacija je koristila ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje vojno-političkih obaveštajnih informacija preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.

 

Oficiri u panici, Zapad na ovo nije računao! Putin pobedom u Avdejevki najavio najgori mogući scenario!

 

Makron objavio: Izdvaja se 3 milijarde za Ukrajinu

Blumberg javlja da je francuski predsednik Emanuel Makron objavio o izdvajanju novog paketa pomoći Ukrajini, vrednom 3 milijarde evra.

 

(MAPA) Stravičan poraz! Izbačeno iz stroja 3.400 Ukrajinaca! Rusi zabezeknuti okrutnom odlukom Zelenskog, sve ih poslao u smrt!

 

Grupa "Centar" evakuiše vozila iz Avdejevke

Vojnici grupe Centar evakuišu desetine oklopnih vozila radi popravke, uključujući američke oklopne transportere koje su Oružane snage Ukrajine napustile prilikom povlačenja iz Avdejevke.

Dopisnik RIA Novosti je pratio evakuaciju oklopnog transportera M113.

Oficir sa kodnim znakom „Detelina“ primetio je loše stanje američke opreme. Po njegovom mišljenju, SAD snabdevaju Ukrajinu starom opremom ili jednostavno otpadom.

 

 

 

(FOTO) Šok! Ovo nije viđeno u istoriji! Poljaci zovu Putina da napravi red! Veliki skandal na granici, hitno se oglasile vlasti!

 

Gerasimov stigao u zonu Specijalne vojne operacije


„Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije - prvi zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov obišao je komandno mesto grupe Centar u zoni specijalne vojne operacije“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U komandnom centu grupe uručene su medalje za hrabrost vojnicima koji su se najviše istakli prilikom oslobođenja Avdejevke i zahvalio im se za hrabrost u borbi.

- Glavni zadatak koji je postavljen danas je realizovan. Avdejevka je oslobođena. Moram reći da je oslobođena za prilično kratko vreme, ali je tome prethodio dug period priprema -, rekao je načelnik Generalštaba.

 

(FOTO) Šok! Ovo nije viđeno u istoriji! Poljaci zovu Putina da napravi red! Veliki skandal u Varšavi, hitno se oglasile vlasti!

 

Hronika borbi na frontu: Rusi napreduju ka Lastočkinu i Pobedi; Klima se ukrajisnki mostobran na Dnjepru; Povlačenje kod Severska, Solcenpek dejstvuje po OSU (VIDEO).

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanele su udare na lokaciju i sedište Oružanih snaga Ukrajine u Čugujevu. Eksplozije su se dogodile u Dnjepropetrovskoj oblasti. Preliminarno - štrajk na radionicu fabrike Južmaš. Naši su pogodili i vojne i industrijske objekte u Kremenčuškoj, Nikolajevskoj i Zaporoškoj oblasti.U Donjecku ponovo ima mrtvih i ranjenih. Snage PVO oborile su 2 drona u Brjanskoj i Kaluškoj oblasti.

Na hersonskom pravcu, Oružane snage Ukrajine su se aktivirale na ostrvima u blizini Kozačkih logora. Verovatno traže mesto za iskrcavanje. Oružane snage Ukrajine podržavaju minobacači i tenk sa desne obale.

 

 

"Ruska obala još nije potpuno očišćena od OSU , ali Krinki, kao epicentar neprijateljskog mostobrana, više ne postoji“, saopštile su Vazdušno-desantne snage.

Položaji strana na zaporoškom pravcu, u Rabotinu, gde je ruska vojska nedavno aktivirala front, smešteni su bukvalno sto metara jedna od druge. U toku su bitke. Oružane snage Rusije zauzele su važne visove između Rabotina i Verbovoga, što je značajno otežalo manevre ukrajinskih oružanih snaga. Ruske trupe pogađaju i ključna uporišta Oružanih snaga Ukrajine na jugu Rabotina. OSU, pak, pokazuje snimke ruskih zarobljenika sa zapadne periferije sela. Oružane snage Ukrajine delimično povlače rezerve iz oblasti Orehov i Mala Tokmačka na severu. Oni jačaju liniju odbrane u slučaju proboja ruske vojske.

Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije kreću se iz pravca Sladkoja, pokušavajući da preseku put snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine u Ugljedaru. Aktivirao se novi sektor – severno od Ševčenka, ruske snage su izvršile napad, pretrpeli gubitke u oklopnim vozilima, ali su uspeli da napreduju. Ruska vojska juriša na selo Pobeda – uz podršku tenkova, probili su se do centra, borbe su u toku. Ukrajinske oružane snage dovlače rezerve, usmeravajući ih na napad bukvalno sa točkova. U Novomihajlovki i Georgijevki ruske trupe jurišaju na položaje na zemlji, a artiljerci gađaju kontrolne punktove UAV-a Oružanih snaga Ukrajine.

Na Avdejevskom pravcu, vazdušnim i artiljerijskim udarima, ruska vojska otežava ukrajinskim oružanim snagama da konsoliduju svoje pozicije na novim linijama. Rusi su ušli u Lastočkino sa istoka, ali su se povukli ne učvrstivši se. Informacija da je Lastočkino siva zona nije tačna. Pre juriša potrebna je snažna vatrena priprema, što ruska vojska sada radi.

Na pravcu Artjomovska, Oružane snage Ukrajine javljaju moćnom pritisku Oružanih snaga Rusije na Ivanovskoje i Bogdanovku sa višestrukom nadmoći u artiljeriji.

 

 

Na Severskom pravcu situacija nije tako pozitivna. Ruske jedinice su se udaljile sa periferije Belogorovke i iz kamenoloma krede, sada ruski Solncepeki rade po Oružanim snagama Ukrajine koji su se vratili na svoje položaje.

 

 

U oblasti Harkova, Oružane snage Ukrajine povlače opremu, uključujući nemačka borbena vozila pešadije, u pravcu Kupjanska. Ruska vojska je odgovorila znatno pojačanim udarima vazdušnih bombi. U rejonu Sinkovke rusi vrše artiljerijsku pripremu, juče je OSU pokušao da izvede kontranapad, ali na kraju nisu uspeli, pa su čak i izgubili položaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija