• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Militari balans

21.02.2024

15:52

Isplivao plan Atine: Vinuti više borbenih aviona od Erdogana! Oni ne znaju da Turska ima keca u rukavu

printscreen

Vesti

Isplivao plan Atine: Vinuti više borbenih aviona od Erdogana! Oni ne znaju da Turska ima keca u rukavu

Podeli vest

Grčka planira da u budućnosti ima 189 modernih višenamenskih borbenih aviona, a Turska 119, pokazuju do sada objavljeni planovi nabavki dve zemlje.

Atina će narednih godina svoju vazduhoplovnu moć zasnivati na savremenim borbenim avionima F-16V, F-35 i Rafal - ukupno 189 modernih letelica. Turska sa druge strane, od modernijih letelica, za sada, računa "samo" na 119 komada modernizovanih F-16.

Prema podacima Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), SAD su poslednjih nekoliko godina odobrile prodaju delova i radove na modernizaciji za 123 borbena aviona F-16 grčke vojske na nivo F-16V. Od tog broja 84 letelice će biti modernizovane do 2027, a ostale nakon toga zbog mera štednje grčke vlade.

Atini je takođe odobrena kupovina 40 višenamenskih aviona F-35. Francuska je isporučila Grčkoj 18 aviona Rafal, a naručeno je još 6, ukupno 24 aviona.

Prema poslednjim dostupnim podacima "Militari Balansa", Grčka je krajem 2023. godine imala 248 borbenih aviona i to: 154 F-16, 40 Miraža 2000, 34 Fantoma F-4E i 18 Rafala.

To znači da će Grčka u perspektivi smanjiti broj letelica, s tim da novi avioni imaju jače borbene sposobnosti.

Na primer radar AN/APG-83 na F-16V ima domet od 370 kilometara, a sam avion ima veću nosivost naoružanja i goriva, bolju elektroniku i naoružanje većeg dometa i snažnije ubojne moći.

A šta je sa Turskom?!

Turska sad druge strane kupuje 40 novih F-16, a odobrena je i modernizacija 79 starih F-16 na nivo modernizacije V.  Prema navodima "Militari Balansa" krajem 2022. ratno vazduhoplovstvo Turske raspolagalo je sa 295 borbenih aviona (16 NF-5A i NF-5B Fridom Fajter, 19 F-4E Fantom 2000 i 262 F-16 u više varijanti).

Većina F-16 turske avijacije za sada neće biti modernizovana, ali treba imati u vidu da je većina tih letelica modernizovana poslednjih godina. Turski F-16 poseduju radare AN/APG-68 dometa oko 300 kilometara, ali on ima znatno slabiji radar u odnosu na F-16V i F-35 koje će posedovati grčka vojska.

Međutim, Turska igra i na kartu razvoja spostvenog aviona pete generacije (u rangu sa F-35). Borbeni avion KAAN razvija se već nekoliko godina, ali još nije poleteo. Takođe, masovna proizvodnja aviona KAAN predviđena je tek za period od 2034. do 2040. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija