• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.02.2024

11:38

Stoltenberg najavio napade na Rusiju?!

Reuters

Vesti

Stoltenberg najavio napade na Rusiju?!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO-a posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina pobedi u borbi protiv "invazionih ruskih snaga", kao i da je Alijansa "značajno promenila" svoj stav o obezbeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

Stoltenberg je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom obeležavanja dve godine početka napada Rusije na Ukrajinu, ocenio da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i u bezbednosnom interesu Alijanse.

- To je ulaganje u našu sopstvenu bezbednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana - dodao je on.

Prema mišljenju Stoltenberga, povlačenje ukrajinskih snaga iz grada Avdejevke prošle nedelje pokazuje potrebu za većom vojnom pomoći "kako bi se osiguralo da Rusija ne ostvari dalje dobitke".

Stoltenberg ne veruje da će činjenica da su se ukrajinske snage povukle iz Avdejevke značajno promeniti stratešku situaciju, ali smatra da to opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana i Severne Koreje i da je povećala svoju proizvodnju.

Stoltenberg kaže da je rat u Ukrajini posledica agresije i smatra da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, "uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine".

Osvrćući se na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji, a za čiju je smrt veliki broj zapadnih lidera optužio predsednika Rusije Vladimira Putina, Stoltenberg je rekao da čvrsto veruje da je najbolji način da se oda počast Navaljnom taj "da se osigura da predsednik Putin ne pobedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi".

Odgovarajući na pitanje o izgledima da se bivši predsednik Donald Tramp vrati u Belu kuću, Stoltenberg je ocenio da će, bez obzira na ishod predsedničkih izbora ove godine, SAD ostati posvećeni saveznik u NATO-u jer je to u bezbednosnom interesu Vašingtona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija