• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

24.02.2024

22:08

Podržavaćemo Ukrajinu "koliko god bude potrebno"! Pobuna u Nemačkoj! Stižu dolari!

Tanjug/AP

Vesti

Podržavaćemo Ukrajinu "koliko god bude potrebno"! Pobuna u Nemačkoj! Stižu dolari!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 731. dan.

G7: Podržavaćemo Ukrajinu "koliko god bude potrebno"

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) obećali su da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" u ratu protiv Rusije, uz poruku da će da traže načine da nateraju Moskvu da plati za nanetu štetu.

- Kako Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god je potrebno - naveli su lideri G7 na video-konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na drugu godišnjicu rata.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova usvojilo ukrajinski način pisanja Kijeva

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke danas je zvanično usvojilo ukrajinski način pisanja grada Kijeva, menjajući pravopis u zvaničnom imenovanju grada sa ruske transliteracije Kiew u ukrajinski Kyjiw.

Nemačka vlada i privatne kompanije redovno se pozivaju na imenik Ministarstva spoljnih poslova o stranim zemljama kada je reč o uputstvima u vezi sa pravopisom i stilom, preneo je "Kijev indipendent".

Ministarstvo je tu promenu opisalo kao nešto što je "za mnoge već dugo bila uobičajena praksa".

Ministarstvo spoljnih poslova sada "postepeno menja pravopis" na svojim sajtovima, natpisima ambasada i zvaničnim pečatima.

Dok na adresi sajta Ambasade Nemačke u Kijevu i dalje stoji Kiew, u tekstu na sajtu stoji nemačka ambasadu u gradu Kyjiw.

Ukrajinski pravopis počeo je da se pojavljuje u njemačkoj upotrebi 2021. godine, navodi nemački list "Velt".

U martu stižu dolari u Kijev

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da će prva tranša od 4,5 milijardi evra iz fonda koji je planiran za pomoć Ukrajini biti isplaćena u martu.

Ukupna suma koju će Ukrajina dobiti u periodu 2024-2027. godine je 50 milijardi evra.

Fon der Lajen, koja je u poseti Kijevu, sastala se sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom.

Na sastanku je osim finansijske pomoći bilo reči o izvozu robe iz Ukrajine i o saradnji u odbrambenoj industriji.

Pobuna u Nemačkoj oko isporuke oružja Ukrajini

Ukrajina nije član ni NATO ni EU tako da Nemačka nema obaveze prema njoj kao što ima prema saveznicima, izjavio je kopredsednik stranke "Alternativa za Nemačku" Tino Hrupala.

Kako je naglasio, Ukrajina ne može da dobije rat jer isporuke oružja ništa neće rešiti.

Hrupala se izjasnio za obnavljanje trgovinskih odnosa sa Rusijom.

Australijski spisak sankcija

Australijske vlasti su objavile spisak antiruskih sankcija koje se odnose na 55 fizičkih i 37 pravnih lica, izjavio je ministar inostranih poslova Australije Peni Vong.

Zaboravljeni Ukrajinci u Avdejevki se masovno predaju

Ostaci ukrajinske vojske koji su zaostali u Avdejevki se masovno predaju, već je oko 200 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Već smo oko 200 ukrajinskih vojnika zarobili, u narednim danima planiramo još oko sto“, rekao je komandant ruske vojne grupacije „Centar“ Andrej Mordvičev ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu.

 

Zauzeo je Avdejevku i Marijupolj, sada ima upozorenje za Ruse! General Mordvičev otkrio šta je primetio na frontu!

Foto: twitter.com/printskrin

General-pukovnik Andrej Mordvičev

 

Rusi kreću na Odesu?! Upravo je objavljen poziv sa Krima - ovo nije slučajno!

 

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ porazile mehanizovane brigade ukrajinske vojske i odbile tri napada u Harkovskoj oblasti. Kijev je izgubio oko 55 vojnika, dva pikapa i samohodnu haubicu „gvozdika“.

Jedinice „Zapad“ su na donjeckom pravcu poboljšale položaje, uništile dve brigade u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinska vojska je izgubila više od 395 vojnika, dva tenka, četiri oklopna vozila, devet automobila, samohodnu haubicu „gvozdika“ i haubicu D-30.

U pravcu Avdejevke su jedinice „Centar“ zauzele povoljnije položaje i nanele poraz ukrajinskoj vojsci i tehnici. U DNR-u su odbijena dva napada ukrajinskih jurišnih brigada. Kijev je imao oko 425 ubijenih i ranjenih vojnika, uništena su tri tenka, deset oklopnih vozila i 24 automobila.

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ porazile urajinsku vojsku u Zaporoškoj oblasti. Kijev je izgubio oko 125 vojnika, uništeno je šest automobila i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

Jedinice „Dnjepar“ su u Zaporoškoj oblasti porazile dve mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Kijev je izgubio oko 35 vojnika, uništeno je osam automobila i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, samohodna haubicu „gvozdika“ i haubica D-30. Uništeno je i skladište naoružanja ukrajinske vojske.

Operativno-taktičkom avijacijom, bespilotnim letelicama, raketnim jedinicama i artiljerijom je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku i tehniku u 117 rejona.

Sredstvima protivvazduhoplovne odbrane u DNR-u su srušena dva aviona MiG-29 ukrajinske vojske. Tokom dana je ruska vojska presrela avionsku bombu JDAM i dva sistema „hajmars“ američke proizvodnje. Uništeno je 92 ukrajinska drona u DNR-u, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 574 aviona, 267 helikoptera, 13.315 dronova, 473 raketnih kompleksa, 15.207 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.223 višecevna bacača raketa, 8.152 artiljerijska oruđa i minobacača i 19.030 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

 

Zaboravljeni Ukrajinci u Avdejevki se masovno predaju

Ostaci ukrajinske vojske koji su zaostali u Avdejevki se masovno predaju, već je oko 200 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Već smo oko 200 ukrajinskih vojnika zarobili, u narednim danima planiramo još oko sto - rekao je komandant ruske vojne grupacije "Centar" Andrej Mordvičev ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

 

Visoki gosti u Kijevu!

U Kijev su doputovali premijer Italije Đorđa Meloni, premijer Kanade Džastin Trudo, premijer Belgije Aleksandar de Kru, kao i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

 

Dve godine rata u Ukrajini! Ovako je počeo sukob: Sve je krenulo davne 2013. godine, a onda...

 

Ukrajinci potisnuti 10 km od Avdejevke


"Tokom operacije oslobađanja Avdejevke, ruski borci potisnuli su ukrajinske trupe više od deset kilometara", izvestio je komandant grupe Centar Andrej Mordvičev ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom posete zoni Specijalne zone operacije.

Komandant grupe, general-pukovnik Andrej Mordvičev, izvestio je ruskog ministra odbrane da je tokom operacije oslobađanja Avdejevke neprijatelj odbačen sa svojih položaja za više od deset kilometara. Ruske trupe nastavljaju da napreduju u svojim pravcima, pojasnilo je ministarstvo odbrane.
 

Kolaps Kijeva i Zapada, Rusija jača nego ikad! Prošle su dve godine od početka Putinove specijalne operacije u Ukrajini

 

Šojgu u zoni Specijalne vojne operacije

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je zonu Specijlane vojne operacije. Oficiri grupe "Centar" predali su mu uzorke strane zarobljene vojne opreme.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija