• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2024

23:00

Putin srušio američki plan za Rusiju! Vašington u Kremlju želeo pokornog lidera, ali...

AP Photo, Profimedia, Reuters

Vesti

Putin srušio američki plan za Rusiju! Vašington u Kremlju želeo pokornog lidera, ali...

Podeli vest

Rusija Vladimira Putina "nije Rusija kakvu smo želeli", rekla je za CNN vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Nulandova je objasnila da Vašington želi u Kremlju pokornog lidera koji bi "pozapadnjavao" zemlju. Iskreno, nismo želeli Rusiju - rekla je Nuland za CNN u intervjuu sa Kristijan Amanpur u četvrtak.

- Hteli smo partnera koji će biti zapadnjački, koji će biti evropski. Ali to nije ono što je Putin uradio.

Putinov prethodnik, Boris Jeljcin, uživao je podršku Vašingtona dok je nadgledao užurbanu privatizaciju ruske ekonomije 1990-ih.

Foto: Printskrin

Jeljcin i Klinton

Jeljcinove reforme su dovele do porasta takozvanih "oligarha", koji su gomilali ogromna bogatstva prodajući ruske prirodne resurse zapadnim kupcima, dok se većina stanovništva suočavala sa smanjenjem očekivanog životnog veka, rastućim stopama kriminala i ubistava i kolapsom rublje.

Putinu, koji je prvi put stupio na dužnost 2000. godine, mnogi su zaslužni za kroćenje oligarha, nametanje javnog reda i preokretanje ekonomskog i društvenog pada iz 1990-ih.

Putin je prvobitno tražio prijateljske odnose sa Zapadom, rekavši ranije ovog meseca američkom novinaru Takeru Karlsonu da je pitao tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona da li bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži NATO-u, ali je bio odbijen.

Putin se ipak obratio Klintonovom nasledniku Džordžu Bušu mlađem sa predlogom da SAD, Rusija i Evropa zajedno stvore protivraketni odbrambeni sistem.

Dok je Bušov tim u početku izrazio interesovanje, Putin je rekao da su "na kraju samo rekli da se izgubimo".

Kombinacija širenja NATO-a, američke podrške džihadističkim grupama na Kavkazu i Nulandove orkestracije državnog udara u Ukrajini 2014. jasno je stavila do znanja da SAD i njihovi saveznici nisu zainteresovani za saradnju, rekao je Putin Karlsonu.

Nuland je rekla Amanpurovoj da je Putin "uništio sopstvenu zemlju" intervencijom u Ukrajini i da će SAD "nastaviti da mu zatežu omču", verovatno snabdevanjem Kijeva oružjem i uvođenjem dodatnih ekonomskih sankcija Moskvi.

Foto: EPA

Vladimir Putin

Međutim, uzastopne runde sankcija nisu uspele da „razbiju” rusku ekonomiju, kao što je američki predsednik Džo Bajden predvideo da će to učiniti 2022.

Umesto toga, Međunarodni monetarni fond predviđa da će ruska ekonomija porasti za 2,6% 2024, dok će američka povećati za 2,1%.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17