• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

26.02.2024

18:14

Za nas nije ništa novo da je CIA u Ukrajini! Kremlj kaže da su tu još od puča na Majdanu

Reuters

Vesti

Za nas nije ništa novo da je CIA u Ukrajini! Kremlj kaže da su tu još od puča na Majdanu

Podeli vest

SAD već dugo rade u Ukrajini na pripremi operativaca za subverzivni rad protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovi komentari su usledili nakon tvrdnji "Njujork tajmsa" da je CIA aktivno "uključena" u Ukrajini još od puča na Majdanu 2014.

- Rad takozvanih američkih savetnika, od kojih je većina resorno pripadala CIA, dobro je poznat - rekao je Peskov za TASS kada je upitan da prokomentariše članak "Njujork Tajmsa" koji je objavljen u nedelju.   

Ti ljudi su "zauzeli poslove u zgradi predsedničke administracije Ukrajine i to nije tajna", dodao je portparol Kremlja. 

Prema rečima Peskova, CIA i druge američke agencije počele su da deluju u Ukrajini mnogo pre 2014. godine, aktivno regrutujući ljude i pripremajući ih za "subverzivni rad protiv naše zemlje"

U svom izveštaju, "Njujor Tajms" tvrdi da je CIA pretvorila Ukrajinu u glavno sredstvo za špijuniranje Rusije od puča na Majdanu. Dalje se navodi da su SAD finansirale i organizovale mrežu tajnih baza širom Ukrajine, čineći Kijev delom "tajne koalicije" protiv Moskve. 

Podsetimo, list navodi da Ukrajina trenutno ima najmanje 12 špijunskih baza koje aktivno prikupljaju informacije o Rusiji, prisluškuju njene vojne komunikacije, koordiniraju udare dronova, hakuju ruske, beloruske i kineske satelite i upravljaju mrežom agenata unutar same Rusije. 

Još u oktobru, Vašington post je takođe izvestio da je CIA uložila "desetine miliona" u Ukrajinu od 2014. kako bi transformisala kijevske špijunske agencije u "moćne saveznike protiv Moskve". List navodi da američke obaveštajne službe do danas održavaju "značajno prisustvo" u Kijevu, iako je ukrajinska bezbednosna služba izvršila "desetine atentata na ruske zvaničnike, navodne saradnike, vojne oficire i istaknute ratne pristalice", poput novinarke Darije Dugine, koja je ubijena u avgustu 2022. 

Foto: Reuters/Fotoiliustracija

Darja Dugina

Moskva je, u međuvremenu, više puta opisivala pojačanu američku aktivnost na ukrajinskoj teritoriji, kao i težnje Kijeva za NATO, kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti i jedan od ključnih razloga za pokretanje vojne operacije u februaru 2022.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

CIA ima 12 baza u Ukrajini, tik uz Rusiju! Na čelu CIA specijalaca je Kiril Budanov, šef ukrajinske obaveštajne službe!
Njujork Tajms neće da ćuti

CIA ima 12 baza u Ukrajini, tik uz Rusiju! Na čelu CIA specijalaca je Kiril Budanov, šef ukrajinske obaveštajne službe!

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) održava 12 tajnih baza u Ukrajini, duž granice sa Rusijom, preneo je Njujork tajms, navodeći da se ta tvrdnja bazira na više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima u Ukrajini, SAD i Evropi. Prema NYT, jedan od zvaničnika iz te jedinice je na čelu vojne obaveštajne službe - Kirilo Budanov.

26.02.2024

17:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17