• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

26.02.2024

20:00

Šveđani se odrekli 200 godina neutralnosti! Za Moskvu su bili "dobra priča", a sada su meta ruskih nukeraki! Vredi li NATO baš toliko?!

AP, shutterstock

Vesti

Šveđani se odrekli 200 godina neutralnosti! Za Moskvu su bili "dobra priča", a sada su meta ruskih nukeraki! Vredi li NATO baš toliko?!

Podeli vest

Švedska iza sebe ostavlja 200 godina vojne neutralnosti, izjavio je premijer te zemlje Ulf Kristerson, nakon što je ranije danas mađarski parlament ratifikovao zahtev zvaničnog Stokholma za članstvo u NATO. Rusija je već u nekoliko navrata upozorila NATO da će zbog ulaska Švedske i Finske u zapadni vojni savezu morati da pojača svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu i da više "nema govora o nenuklearnom statusu za Baltik".

Kristerson ističe da Švedska iza sebe ostavlja 200 godina vojne vojne neutralnosti i nesvrstanosti. 
- To je veliki korak i nešto što treba shvatiti ozbiljno - rekao je on.

Naveo da je to "prirodan korak", dodavši da će nordijske zemlje prvi put posle 500 godina imati "zajedničku odbranu".

- Ulazimo u NATO da bismo branili sve što jesmo i sve u šta verujemo - poručio je švedski premijer.

Istakao je da Švedska sada oprema svoju vojsku, proširuje civilnu odbranu i povećava broj regruta.

- Švedska će doprineti odbrani NATO-a u vazduhu, na zemlji, u vodi i ispod površine. Želimo da dobijemo sigurnost, ali i da je ponudimo - rekao je Kristerson.

Mađarski parlament odobrio je ranije danas prijem Švedske u NATO koji je podržalo 188 poslanika, dok je šest bilo protiv. Švedska će time postati 32. članica vojne alijanse.

Rusija je već u nekoliko navrata upozorila NATO da će zbog ulaska Švedske i Finske u zapasni vojni savezu morati da pojača svoju odbranu na kopnu, moru i u vazduhu i da više "nema govora o nenuklearnom statusu za Baltik".

Moskva je jasna, ravnoteža mora da se uspostavi, jer je dužina kopnenih granica Alijanse sa Rusijom sada udvostrulčena. Kremllj navodi i da je decenijama neutralni status Finske i Švedske obezbeđivao visok nivo njihove bezbednosti i uopšte bezbednosti u tom regionu, koji je bio region mira i saradnje, ali da se to sada iz korena menja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Amerikanci prave supersoničnu podmornicu, ploviće brzinom od 5.800 km/h! Imaju li Moskva i Peking odgovor?!
Da li je realno!

Amerikanci prave supersoničnu podmornicu, ploviće brzinom od 5.800 km/h! Imaju li Moskva i Peking odgovor?!

U januaru su Lokid Martin i NASA predstavili eksperimentalni avion Ks-59, za koji se očekuje da leti 1,4 puta većom brzinom od zvuka (1.490 km/h) bez da proizvede eksplozivni zvučni udar. Taj mlaznjak bi trebalo da igra ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju nadzvučnog komercijalnog putovanja avionom. Ali Amerikanci sada rade na podmornici koja bi mogla da putuje tri puta brže od Ks-59 .

26.02.2024

19:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija