• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.02.2024

18:47

Novi uspeh Rusije! Avdejevski pravac postao noćna mora za Ukrajinu! Ukrajinci pokušali diverziju!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Novi uspeh Rusije! Avdejevski pravac postao noćna mora za Ukrajinu! Ukrajinci pokušali diverziju!

Podeli vest

U utorak, 27. februara, Ukrajina obeležava 734. dan rata sa Rusijom.

Novi uspeh Rusije na frontu


Mesto Severno na avdejevskom pravcu je pod kontrolom grupe "Jug" ruske vojske, rekao je za Sputnjik izvor u tim ruskim jedinicama.
 

Ukrajinci pokušali diverziju koristeći bojni otrov! BZ pripreman u SAD

 

Orban: Mađarska ne bi želela ponovo da se graniči sa Rusijom

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da Mađarska ne bi želela da ponovo ima zajedničku granicu sa Rusijom jer ima loše sećanja na vreme kada je delila granicu sa Sovjetskim Savezom.

- Sa stanovišta Mađarske, postoji još jedan poseban faktor, a to je da Mađarska ne želi ponovo zajedničku granicu sa Rusijom, jer je u prošlosti imala loša iskustva u tom pogledu - rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka Višegradske grupe, prenosi mađarski portal Index.

Orban je istakao da je "jedan od najvažnijih temelja mađarske nacionalne bezbednosti postojanje entiteta" istočno od Mađarske, "koji se nalazi između Rusije i Mađarske".

- Dakle, pomažemo i Ukrajini zbog mađarskih nacionalnih interesa - rekao je Orban.

On je naveo da je ovaj sastanak lidera Višegradske grupe bio najteži od sastanaka kome je ikada prisustvovao. Premijeri Poljske, Slovačke i Češke su se složili da treba osuditi ruske akcije prema Ukrajini, kao grubo kršenje međunarodnog prava, ali se nisu saglasili oko načina da se pomogne susednoj zemlji.

- Mađarski stav je jasan: nećemo slati oružje u Ukrajinu, ni sa vojnicima ni bez vojnika, ali ćemo osim toga pružiti svu pomoć, kao što je humanitarna pomoć i prihvatanje ukrajinskih izbegolica - naglasio je on.

Orban je naveo da uprkos razlikama u mišljenjima u pogledu podrške Ukrajini, višegradska saradnja ima smisao i budućnost i poručio da je Mađarska spremna za dalje jačanje saradnje u pitanjima od zajedničkog interesa. Slovački premijer Robert Fico potvrdio je da će njegova vlada pružiti svu pomoć Ukrajini osim slanja oružja i municije. Češki premijer Petr Fijala i predsednik vlade Poljske Donald Tusk ponovili su stav da su, za razliku od Mađarske i Slovačke, i dalje spremni da pošalju oružje i municiju u Ukrajinu.

Rusi znaju trik! I uspešno ga sprovode, ovako su lišili Kijev svake mogućnosti za kontranapad! Šojgu brutalan

 

Italija rekla ne!

Italijanski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Antonio Tajani izjasnio se protiv slanja trupa u Ukrajinu.

 - Mi nismo u ratu sa Rusijom, mi branimo Ukrajinu, a ja sam lično protiv slanja italijanskih trupa da se bore u Ukrajini - rekao je on, prenosi ANSA.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je ranije da niko ne podržava ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona da pošalje vojno osoblje u Ukrajinu.

(VIDEO) Drama! "Ahmat sila" u Kijevu! Nakon pucnjave usledila žestoka reakcija ukrajinskih snaga!

 

Litvanski diplomata: Kalinjingrad će biti neutralisan ako Rusija izazove NATO

Ambasador u Švedskoj i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Litvanije Linas Linkevičijus poručio je danas da će ruski grad Kalinjingrad biti "neutralisan" ukoliko se Rusija usudi da izazove NATO.

- Nakon što je Švedska postala članica Alijanse, Baltičko more je postalo unutrašnje NATO more. Ako se Rusija usudi da izazove NATO, Kalinjingrad bi prvi bio 'neutralisan' - napisao je Linkevičijus na društvenoj mreži X.

On je dodao da raniji navodi Rusije da je okružene NATO-om "sada postaju stvarnost". Mađarski parlament je juče ratifikovao zahtev Švedske za članstvom u NATO-u, čime je prevaziđena i poslednja prepreka za proširenje Alijanse na tu skandinavsku zemlju. Nakon potpisivanja dokumenata u Vašingtonu, Švedska će postati 32. članica NATO-a.

Oslobođeno Severnoje! Ukrajina izgubila skoro 500 vojnika, udar bio brutalan (VIDEO)

 

Lavrov: Ne pridavati preveliki značaj evropskim konferencijama o Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da ne treba pridavati preveliki značaj konferencijama evropskih lidera o Ukrajini.

- Broj zapadnih konferencija očigledno raste. Pokušavaju da nadoknade sve manji interes i dramatičan pad finansijskih mogućnosti za održanje režima (Volodimira) Zelenskog. Francuzi i predsednik Francuske Emanuel Makron su preterano oduševljeni sazivanjem ovakvih događaja. Ne bih pridavao preveliki značaj konferencijama koje su organizovane u Parizu - rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

Predsednik Francuske je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".

 

Lavrov grmi: Ok, EU šalje trupe u Ukrajinu?! Postoji razlog zašto u ovom trenutku

 

Sežurne: Francuske trupe bi mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne izjavio je danas da bi francuske trupe mogle da imaju neborbenu ulogu u Ukrajini i pomažu u uklanjanju mina, sajber odbrani i proizvodnji oružja. Sežurne je rekao poslanicima da moraju da se razmotre nove akcije za podršku Zapada Ukrajini, preneo je Rojters.

- Neke od tih akcija bi mogle zahtevati prisustvo na ukrajinskoj teritoriji, bez prelaska praga borbe. Ništa ne treba isključiti - naveo je Sežurne.

Sežurne je istakao da je to bila i ostala pozicija francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron u ponedeljak nije isključio mogućnost da evropske nacije pošalju trupe u Ukrajinu u budućnosti. Makronova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su saopštili da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu.

Dobro pogledajte! On je uveo CIA u Ukrajinu! Nalivajčenko otkriva kako je uspostavio špijunsku vezu tokom Majdana

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u zoni specijalne operacije uništen prvi američki tenk „abrams“;

- Na kupjanskom pravcu ruske snage su u poslednja 24 sata odbile dva napada ukrajinske vojske a protivnik je izgubio 30 vojnika;

- Na južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske, koja je pri tome uzgubila 130 vojnika;

- Ruska PVO je oborila avion Su-25 ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti;

- Ukupni gubaci ukrajinske vojske na donjeckom pravcu su premašili 420 vojnika;

- Ruske jedinice uništile su skladište goriva za vojnu tehniku Ukrajine, radar P-18 i komandni punkt 128. brigade teritorijalne odbrane;

- Na avdejevskom pravcu ruska vojska je zauzela povoljnije položaje , odbila devet napada Ukrajinaca koji su izgubili do 485 vojnika;

- Sedam napada odbijeno je na donjeckom pravcu kod mesta Krasnogorovka, Georgijevka i Novomihajlovka;

- Ruska PVO je za 24 sata uništila 69 ukrajinskih dronova;

- Na kupjanskom pravcu jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje.
 

Hitno, svet na ivici haosa! Oglasio se Kremlj posle Makronove najave o slanju zapadne vojske u Ukrajinu!

 

Makron nije isključio slanje kopnenih trupa u Ukrajinu

 „Ne postoji konsenzus da se zvanično podrže bilo kakve kopnene trupe. Međutim, ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve što možemo da Rusija ne pobedi“

 

Šok! Šojgu objavio strašnu informaciju iz Ukrajine!

 

Oboreni šahedi

Noću su ukrajinske oružane snage oborile 11 od 13 šaheda, saopštava Vazduhoplovstvo.

Rakete su lansirane i u Ukrajini.

Konkretno, Iskanderi i Kh-31P (protiv sistem PVO).

Nisu oborene, za razliku od dve rakete Ks-59.

Rusija tvrdi da su njene trupe zauzele ukrajinsko selo Lastočkine

Ukrajinska vojska je u ponedeljak saopštila da se povukla iz sela, na istoku Ukrajine, kako bi mogla bolje da obuzda pokušaje ruskih trupa da napreduju ka zapadu.

Mađarski parlament odobrio je ulazak Švedske u NATO nakon višemesečnog odlaganja

 Pridruživanje bivše neutralne zemlje direktan je rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Švedski premijer Ulf Kristersson pozdravio je tu vest, nazvavši je istorijskim danom i rekao da je Švedska spremna da preuzme svoju odgovornost u alijansi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija