• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.02.2024

09:42

Pentagon tri dana bio bez šefa! Lojd Ostin na saslušanju

Reuters

Vesti

Pentagon tri dana bio bez šefa! Lojd Ostin na saslušanju

Podeli vest

Ministar odbrane SAD-a Lojd Ostin suočava se sa odgovornošću u Kongresu u četvrtak zbog svoje odluke da zadrži u tajnosti svoju operaciju prostate i naknadnu hospitalizaciju, od predsednika Džoa Bajdena čak i njegovog zamenika u Pentagonu.

Ostin se izvinio zbog načina na koji je postupio, uključujući i predsedniku Bajdenu lično, ali njegov nastup pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma koji predvode republikanci u 10 sati biće prvi put kada će ga zakonodavci direktno ispitati.

Očekuje se da će saslušanje biti jedno od najspornijih i najličnijih koje je Ostin, penzionisani general sa 4 zvezdice, doživeo u svojoj karijeri.

- Potpuno je neprihvatljivo što je trebalo preko 3 dana da se obavesti predsednik da je sekretar za odbranu bio u bolnici i nije bio na čelu Pentagona - reći će na saslušanju predstavnik Majk Rodžers, predsednik odbora, prema pripremljenim napomenama.

- Ratovi su besneli u Ukrajini i Izraelu, naši brodovi su bili pod vatrom u Crvenom moru, a naše baze su se pripremale za napad u Iraku i Siriji. Ali Vrhovni komandant nije znao da mu je sekretar za odbranu izvan funkcije.- 

Foto: Reuters

Džo Bajden

Umesto da obelodani svoje zdravstveno stanje, Ostin je odlučio da zadrži u tajnosti svoju prvobitnu operaciju prostate u decembru, kao i kasniju hospitalizaciju u januaru zbog postoperativnih komplikacija koje su ga dovele u jedinicu intenzivne nege.

Ipak, Pentagon je u ponedeljak objavio rezultate internog pregleda od 30 dana koji su efektivno oslobodili sebe od svake krivice. Zaključeno je da „ništa što je ispitano tokom ovog pregleda nije pokazalo naznake loše namere ili pokušaja zamagljivanja“. Očekuje se da će Rodžers kritikovati izveštaj zbog nedostatka pravih odgovora o tome ko je znao šta, kada i ko nije obavio svoje osnovne dužnosti.

- Očekivali smo da će vaš interni pregled od 30 dana rasvetliti stvar - reći će Rodžers prema pripremljenim napomenama. „Ali on ne pruža objašnjenje zašto su predsednik i njegovo osoblje ostavljeni u mraku.

Ne daje preporuke za poboljšanje komunikacije sa Belom kućom. I, kao što se očekivalo, ne drži nikoga odgovornim.“

Na retkoj konferenciji za novinare početkom februara, Ostin, koji je izuzetno privatna osoba, preuzeo je odgovornost što nije obavestio Bajdena i visoke službenike o svojoj dijagnozi raka prostate unapred, dodajući da je zdravstveni problem bio „udarac u stomak“ koji ga je uzdrmao.

Ali kako republikanski tako i demokratski zakonodavci kritikovali su Ostina zbog neodavanja dijagnoze raka i kasnijih hospitalizacija. Neki istaknuti republikanci, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, tražili su da Ostin bude smenjen sa posla.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija