• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.03.2024

13:03

Drama na Aljasci! Ribari otkrili nešto čudno u vodi, FBI odmah preuzeo slučaj, spominu Kineze!

EPA

Vesti

Drama na Aljasci! Ribari otkrili nešto čudno u vodi, FBI odmah preuzeo slučaj, spominu Kineze!

Podeli vest

Ribari na obali Aljaske otkrili su mogući špijunski balon i donose ga sa sobom na obalu, izjavila su tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom za CCN.


Agenti Federalnog biroa za istrage (FBI), koji sumnjaju da je u pitanju još jedan špijunski balon, dočekaće ribarski brod kada uđe u luku, što se očekuje tokom vikenda. 

FBI će zatim preneti nepoznati predmet u svoju laboratoriju u Kvantiku, u Virdžiniji, na analizu, kao što je to urađeno sa prethodnim balonima za nadzor.

Izvori CNN-a su dodali da su ribari podelili fotografije objekta sa policijom kada su ga ugledali.
Sva tri izvora su naglasila da nije jasno šta je tačno bio taj predmet i da možda uopšte nije balon, ali da je FBI utvrdio da je dovoljno sličan balonu za nadzor u vlasništvu strane vlade što je dodatno podstaklo istragu.

"Svesni smo krhotina koje je komercijalni ribarski brod pronašao kod obale Aljaske. Radićemo sa našim partnerima kako bismo pomogli u logistici oporavka otpada", saopštio je FBI u petak.

Balon za nadgledanje na velikim visinama projavio se na američkom tlu prethodne godine, kada se činilo da je kineski špijunski balon izleteo sa kursa i prošao preko kontinentalnog dela SAD. Taj balon je ušao na teritoriju SAD kroz vazdušni prostor Aljaske, a naposletku su ga oborile američke snage.

SAD su ocenile da su špijunski baloni deo opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska, kako je tada preneo CNN. 

U nedeljama nakon incidenta sa kineskim balonom, zabeležena su tri dodatna obaranja neidentifikovanih objekata na velikim visinama.

Flota balona, prema američkim zvaničnicima, izvela je najmanje dvadesetak misija na najmanje pet kontinenata poslednjih godina.

Čini se da je Kina suspendovala program nakon prošlogodišnjeg incidenta ​​i nije jasno da li je ponovo započet, dok je Tajvan u januaru optužio Peking za proletanje više balona kroz vazdušni prostor tog regiona.

Senzitivniji radarski sistemi omogućili su američkoj vojsci da uoči više neidentifikovanih objekata u vazdušnom prostoru SAD. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija