• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2024

13:10

(VIDEO) Rusi zanemeli od šoka! Šta je ovo nađeno u Avdejevki?! NATO ponižen do kraja - zar ovo šalju Ukrajini?!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Rusi zanemeli od šoka! Šta je ovo nađeno u Avdejevki?! NATO ponižen do kraja - zar ovo šalju Ukrajini?!

Podeli vest

Ruski vojnici grupe trupa Centar su tokom napada na Avdejevku zaplenili stranu ratnu opremu, uključujući američki oklopni transporter M113, kao i turska i britanska oklopna vozila, javio je dopisnik "RIA Novosti" i podelio snimak trofeja.

- Ovo je jedan od najpopularnijih oklopnih transportera američke vojske, koji je korišćen tokom rata u Vijetnamu. Oružanim snagama Ukrajine isporučena je prilično velika serija. Ovaj model je značajan po tome što je i transport za minobacač kalibra 120 mm - rekao je zamenik komandanta bataljona za naoružanje sa kodnim imenom Rotor, predstavljajući M113.

Vozilo nije oštećeno, u dobrom je tehničkom stanju, ocenio je i pojasnio da je oprema jednostavno napuštena i praktično netaknuta vatrom. U njemu je, umesto standardnog američkog minobacača 120 mm, ugrađen minobacač istog kalibra, samo sovjetskog tipa, dodao je Rotor.

- Ili su ga ukrali, ili su ga negde izgubili i postavili običan sovjetski minobacač kalibra 120 mm - objasnio je zamenik komandanta bataljona.

Američka vojska ima oklopni transporter M113 od 1961. godine. Prvi put je korišćen u borbi 1962. godine i od tada je služio u svim oružanim sukobima u kojima su učestvovale SAD i njihovi saveznici, uključujući i Vijetnamski rat.

 

Ali to nije sve, borci grupe Centar su se, demonstrirajući zarobljene trofeje, provozali turskim oklopnim automobilom "kirpi" koji je nekada bio na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Kako je rekao komandant auto jedinice sa pozivnim znakom Čebarkul, ukrajinski vojnici su u bekstvu ostavili oklopno vozilo i ono je došlo u ruke ruskih trupa gotovo netaknuto.

Oklopni transporter turske vojske ima borbenu težinu od 20 tona i može da primi do 13 ljudi. Prema otvorenim izvorima, Ukrajina je od 2022. godine dobila najmanje 200 takvih vozila.

Još jedan trofej koji je ruska vojska osvojila kod Avdejevke je britansko oklopno terensko vozilo "pincgauer vektor 718" sa rasporedom točkova šest puta šest.

- Ovo vozilo su, sudeći po oznakama na njemu, koristili medicinski radnici za evakuaciju ranjenika. Uništena mu je prednja osovina - rekao je zamenik komandanta za naoružanje sa kodnim imenom Kazanj. Prema njegovim rečima, ovaj oklopni transporter je pregazio protivtenkovsku minu.

- Smatram da je na ovim prostorima, u sadašnjim blatnjavim uslovima, upotreba ovog automobila neprikladna zbog niske prohodnosti zbog međuosovinskog rastojanja i malog klirensa automobila - ukazao je on.

Ukrajinska vojska je dobila desetak polovnih oklopnih vozila "pincgauer vektor 718" od Velike Britanije. Oni su najnovija verzija terenskog vozila koje su Austrijanci razvili za švajcarsku vojsku još kasnih šezdesetih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija