• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.03.2024

09:40

Ukrajina je samo početak! Ruski general zaledio svet: Veliki rat pred vratima Evrope, sukob Rusije i Zapada tek počinje!

Reuters

Vesti

Ukrajina je samo početak! Ruski general zaledio svet: Veliki rat pred vratima Evrope, sukob Rusije i Zapada tek počinje!

Podeli vest

Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi, raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a Zapad je sebi kao cilj postavio „strateški poraz“ Rusije, napisao je načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki u u članku za časopis Vojna misao.

Prema njegovim rečima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svetskog poretka „koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rešavanje praktično uvek dovodi do upotrebe vojne sile“.

- Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini od širenja učesnika ‘proksi-snaga’, koje se koriste za vojno suprotstavljanje Rusiji, do rata velikih razmera u Evropi - navodi Zarudnicki u članku koji je objavljen u listu „Vojna misao“.

On je ukazao da značajno raste mogućnost uvlačenja Rusije u novi vojni sukob. Objasnio je da SAD i zapadni saveznici svim metodama pokušavaju da sačuvaju svoju hegemoniju, koja je postala njihov način postojanja na račun ostatka sveta. Navodi da su SAD u tom kontekstu postavile sebi konkretan cilj – da Rusiji nanesu „strateški poraz“ i destabilizuju situaciju na njenoj teritoriji.

- Osnovni izvor vojnih pretnji našoj zemlji je antiruska politika SAD i njenih saveznika, koji vode hibridni rat novog tipa čiji je cilj sveopšte slabljenje Rusije, ograničenje njenog suvereniteta i rušenje teritorijalne celovitosti - piše ruski general.

Foto: Shutterstock

 

On navodi da direktna pretnja postojanju Rusije zahteva sve jače sisteme osiguranja njene vojne bezbednosti u postojećim uslovima. U vezi sa tim, kako general primećuje, može se izdvojiti niz tendencija u cilju promenu sistema vojne bezbednosti.

Prvo, neophodno je da se strukture za osiguranje vojne bezbednosti Rusije usklade sa razmerama i vrstama vojnih pretnji i neophodno ih je objektivno proceniti.

Druga tendencija je prelazak na modulni princip u realizaciji mera za osiguranje vojne bezbednosti, odnosno zaštita države ne može da bude samo vojnim merama, već zahteva konsolidaciju napora celokupnog društva, institucija i državnih organa.

Treća tendecija podrazumeva sklop prioriteta nacionalne bezbednosti u oblasti osiguranja vojne bezbednosti. Ova tendencija podrazumeva strogu koncentraciju državnih mera u interesu osiguranja vojne bezbednosti.

Četvrta tendencija podrazumeva uvećanje operativnosti i centralizaciju upravljačkog sistema za osiguranje vojne bezbednosti.

Peta tendencija određuje uvećanje značaja potencijala prijateljskih država u rešavanju problema vojne bezbednosti.

- Tendencije koje je autor prikazao za promenu sistema osiguranja vojne bezbednosti zahteva dalje istraživanje i, verovatno, će postati osnova za njeno usavršavanje u bliskoj budućnosti. Neki pravci, s obzirom na situaciju i dinamično formiranje novih pretnji vojnoj bezbednosti našoj državi, trebalo bi vrlo brzo realizovati - zaključio je načelnik akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija