• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2024

17:36

Rat studenata i policije u Atini: Besni zbog novog zakona (FOTO)

EPA

Vesti

Rat studenata i policije u Atini: Besni zbog novog zakona (FOTO)

Podeli vest

Grčki studenti bacili su molotovljeve koktele na policiju koja je odgovorila suzavcem u centru Atine u petak, nekoliko sati pre nego što je parlament trebalo da usvoji zakon kojim se stranim privatnim univerzitetima dozvoljava otvaranje filijala u zemlji.

Hiljade studenata već nedeljama mirno protestuju protiv reforme obrazovanja za koju tvrde da će smanjiti vrednost diploma stečenih na javnim univerzitetima, ali neki više nisu mogli da obuzdaju bes kada je premijer Kirijakos Micotakis pozvao poslanike da prihvate zakon.

„Bojim se da nigde nećemo moći da se zaposlimo“

- Bojim se da, ako uspemo da diplomiramo, nećemo moći nigde da se zaposlimo - rekao je 25-godišnji Stratos Kacelis.

- Nijedna mlada osoba danas ne može da planira budućnost. Sve što vidimo su bezizlazne situacije - dodao je on.

Mitotakis, koji je osvojio drugi mandat prošlog juna, rekao je da će zakon pomoći u zaustavljanju egzodusa desetina hiljada grčkih studenata koji odlaze na studije u inostranstvo, što predstavlja teret za privredu koja se još oporavlja od desetogodišnje finansijske krize.

Zakon će takođe pomoći da se Grčka uskladi sa ostatkom Evropske unije i podstakne konkurentnost u visokom obrazovanju, rekao je on.

Radikalna reforma

Vrlo je verovatno da će zakon biti usvojen jer konzervativna vlada ima 158 od 300 poslanika.

- Parlament nije pozvan samo da glasa o ključnom zakonu, već da odobri radikalnu i hrabru reformu obrazovanja za rast i socijalnu pravdu. Konačno će omogućiti nedržavnim, neprofitnim institucijama da rade u našoj zemlji - rekao je Micotakis.

Studenti, uz podršku pojedinih nastavnika i univerzitetskog osoblja, nisu ubeđeni. Jedna grupa se odvojila od demonstracija i bacila molotovljeve koktele na policiju, koja ih je raspršila suzavcem, rekli su Rojtersovi svedoci i policijski zvaničnik.

Zakon je deo vladinih reformi, koje uključuju i zakon o istopolnim brakovima koji je usvojen prošlog meseca.

Grčka godišnje troši između tri i četiri odsto svog BDP-a na obrazovanje, što je ispod proseka Evropske unije. Međutim, Micotakis je rekao da zakon uključuje više sredstava za državne univerzitete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija