• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.03.2024

22:30

"To nije delo čoveka"! Američki pilot svedočio o bliskom susretu sa NLO iznad Meksičkog zaliva (FOTO)

Shutterstock/printscreen

Vesti

"To nije delo čoveka"! Američki pilot svedočio o bliskom susretu sa NLO iznad Meksičkog zaliva (FOTO)

Podeli vest

Zvanični dokumenti potvrđuju da je pilot vazduhoplovstva prošle godine imao veoma neobičan susret sa neidentifikovanim letećim objektom iznad Meksičkog zaliva, iako su mnoga pitanja ostala nerešena, prenosi The Var Zone.

Naime, skinut je tajnost sa bizarnog susreta pilota američkog vazduhoplovstva, koji je izjavio da je video nešto što nije mogao lako da identifikuje, ali je „veličine i oblika“ letelice Apolo. To se dogodilo tokom leta iz vazduhoplovne baze Eglin na Floridi.

Još tri neidentifikovana objekta pojavila su se na radaru tokom incidenta, o čemu je prošlog leta prvi javno govorio kongresmen Floride Met Gec.

Pozivajući se na Zakon o slobodi informacija, Abas Majkl Daramsi, nezavisni istražitelj, pribavio je dokumente o incidentu koji se dogodio 26. januara 2023. kod obale Floride.

Daramsi je primio četiri obaveštajna izveštaja o incidentu, koji su u velikoj meri redigovani. Izveštaj je takođe uključivao rukom nacrtan crtež onoga što je pilot tvrdio da je video, kao i neklasifikovani rezime incidenta. Vazduhoplovstvo je reklo Daramziju da postoji video snimak incidenta, ali su ga zadržali navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Na crtežu je prikazan široki predmet u obliku kruške. Napomene na crtežu kažu da je sa jedne strane metalik, a sa druge siv. Centralni deo je bio narandžasto-crvenkast. Čini se da na dnu piše „mutan vazduh“, ali „nema dima“. Crtež je u skladu sa opisom u neklasifikovanom sažetku.

- Neidentifikovani leteći objekat (označen UAP-1) po veličini i obliku podseća na svemirsku letelicu Apolo sa narandžasto-crvenim osvetljenim zaobljenim dnom i trodimenzionalnim vrhom u obliku konusa koji se sastoji od "metalno sivih segmenata ploče - navodi se u izveštaju.

Opis ima neke sličnosti sa komandnim i servisnim modulima koji su korišćeni tokom lunarnih misija Apolo kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih.

- Pilot Vazduhoplovstva primetio je četiri neidentifikovana leteća objekta (UAP) na radaru. Nakon što im se približio, uspeo je da uspostavi vizuelni kontakt i upotrebi svoje senzore da uhvati jednog od njih. Ostala tri su otkrivena na radaru, ali nisu zabeležena. UAP je leteo na visini od oko 4.876 metara. Drugi i treći UAP zabeleženi su na nadmorskoj visini između 5181 i 5486 metara. Četvrti objekat je izgubljen na radaru i njegov položaj nije zabeležen. Brzina vazduha nije zabeležena ni za jedan objekat. Treba napomenuti da se nakon približavanja objektu UAP-1 na udaljenosti od 1219 metara radar pokvario i bio je onesposobljen za ostatak leta. Istraga je pokazala da se isključio prekidač, ali tehničari za održavanje nisu mogli da dijagnostikuju u čemu je kvar.

Novi dokumenti o incidentu ne pominju kvar bilo kog senzora na avionu osim radara. U rezimeu se ne pominje kojim je tipom aviona pilot leteo, iako se ranije govorilo da se radi o stelt lovcu F-22 Raptor.

F-22 nema integrisani infracrveni sistem za pretragu i praćenje (IRST), ali ima AN/AAR-56 sistem upozorenja o približavanju rakete (PMAVS), koji uključuje niz infracrvenih senzora postavljenih oko aviona koji mogu da obezbede sferno upozorenje o nadolazećim projektilima i sličnim situacijama. U članku se naglašava da se ne može sa sigurnošću reći da je F-22 Raptor zaista bio umešan u incident.

Na saslušanju 2023. predstavnik Gaetz je rekao da su on i dva kolege kongresmena otputovali u vazduhoplovnu bazu Eglin da dobiju više informacija.

– Tražili smo dokaze koje je letačka posada snimila i sve radarske snimke. Prvo nam nije bio dozvoljen pristup, ali smo kasnije videli fotografiju i sreli jednog od članova posade, rekao je on.

– Na fotografiji je bilo nešto što ne bih mogao da povežem ni sa čim napravljenim ljudskom rukom, bilo iz Sjedinjenih Država ili bilo koje druge zemlje, a dosta sam obavešten jer sam sedam godina služio u Odboru za oružane snage. Takođe sam bio član komiteta koji nadgleda rad DARPA-e (Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane).

Komandno-servisni modul Apolo je dugačak 10 metara i širok 4 metra. U četiri obaveštajna izveštaja koje je objavio Daramsi, u retkim delovima teksta koji nisu prošli redakturu, stoji upozorenje da „obaveštajni podaci nisu temeljno i u potpunosti procenjeni”.

Svi izveštaji su poslati Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji (DIA) i izgleda da su prosleđeni brojnim drugim obaveštajnim agencijama i drugim kancelarijama širom američke vojne i obaveštajne zajednice. Nije poznato kakve su procene DIA ili bilo koje druge institucije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija