• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutarnji list

07.03.2024

16:53

Sad će biti, šta biti mora! Orban se posvađao sa jedinim čovekom sa kojim nije smeo

Reuters

Vesti

Sad će biti, šta biti mora! Orban se posvađao sa jedinim čovekom sa kojim nije smeo

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban mesecima je gurao centralnu banku Mađarske da agresivnije smanji kamatne stope i izvuče zemlju iz recesije. Napetost se pretvara u otvoreni sukob, piše Blumberg.

Guverner Giorgi Matolcsi, nekada Orbanova desna ruka, sada je u sukobu sa svojim taborom. Javne prozivke i prepirke oko smanjenja kamatnih stopa, autonomije centralne banke i kredibiliteta traju već neko vreme, ali sada je sve dobilo novu dimenziju.

Nepoverenje između dve strane je toliko intenzivno da je prekinuta svaka smislena komunikacija između njih, navode anonimni izvori upoznati sa sporom, piše Jutarnji list.

Eskalirajući spor razotkriva novi nivo disfunkcije u krugovima ekonomske politike u Budimpešti, uznemiravajući investitore i stavljajući forintu na najniži nivo u odnosu na evro za godinu dana.

Foto: Reuters

Viktor Orban

- Udarac na kredibilitet centralne banke je prihvatljiv za Orbana ako ispuni svoje ciljeve, rekao je za Blumberg Malin Rozengren, portfolio menadžer u Bluebai Asset Management. „Međutim, takav gubitak kredibiliteta destabilizuje valutu u godinama koje dolaze.

Problemi oko guvernerovih osnova

Svađa je dostigla tačku ključanja prošle nedelje, kada je vlada predstavila planove za jačanje nadzora nad centralnom bankom, navodno da bi se uhvatila u koštac sa onim što smatra slabim finansijskim upravljanjem, posebno povezanim sa kontroverznom mrežom fondacija. Matolči je to nazvao "značajnim napadom" na instituciju monetarne politike.

Fondacije, koje je pre deset godina osnovao Matolči i koje od tada uglavnom ulažu u nekretnine, našle su se pod lupom Evropske centralne banke. Orban, koji je u početku pružao političko pokriće usred optužbi za zloupotrebu, promenio je svoj stav i fokusirao se na ulaganja.

Foto: EPA

Giorgi Matolcsi, guverner Mađarske

Cilj vlade je barem delimičan pokušaj rešavanja pravnih pitanja u vezi sa fondacijama, u kojima su radili prijatelji i saveznici guvernera i koji su od početka smetali nekima u instituciji, rekao je anonimni izvor za Blumberg. Centralna banka je u prošlosti obećavala da će zatvoriti entitete, ali to nije ispunila.

Poremećaj zbog spora uticao je na forintu koja je ove godine pala na najniži nivo. Ovo je navelo ministra finansija Mihalija Vargu da potvrdi u intervjuu za Blumberg da bi vlada mogla ponovo razmotriti sporne zakone kada kabinet bude raspravljao o njima sledeće nedelje.

Zanimljivo je da je forinta posle Varginog komentara ojačala prema evru.

„Napad na nezavisnost centralne banke je uvek zabrinjavajući“, rekao je Enco Puntiljo, šef tržišta u razvoju u Zuerher Kantonalbank, koja je kupila istočnoevropske obveznice 2022. uoči nedavnog ciklusa popuštanja. „Mnoge ekonomske nevolje počinju na ovaj način.

Jedan od teških padova mađarske privrede

Mađarska privreda vredna 180 milijardi dolara pretrpela je jedan od najgorih padova od pandemije, gurnuvši članicu Evropske unije u produženu recesiju, skoro izazvavši valutnu krizu i jednu od najviših stopa inflacije u regionu. Industrijska proizvodnja, pokretač mađarskog izvoza, i dalje stagnira, dok potrošnja nije podstakla privredu.

Zastoj se delimično zasniva na alatima politike koji su na raspolaganju, uključujući Matolčijev poziv na veću fiskalnu suzdržanost i Orbanov kabinet koji insistira na stimulativnim programima, uključujući subvencionisane korporativne kredite i ograničenja hipoteka i poslovnih kredita.

Centralna banka smatra da ti programi, zamisao ministra ekonomije Martona Nađa, bivšeg Matolčijevog zamenika, potkopavaju političke ciljeve i ometaju prenos novca. Centralna banka vodi listu takvih politika, prema ljudima koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Foto: Shutterstock

Mađarska forinta

Vlada, zauzvrat, optužuje centralnu banku za odlaganje smanjenja kamatnih stopa, koje nisu održale korak sa usporavanjem inflacije. Ovo je dovelo do najvišeg nivoa stvarnih kamatnih stopa u EU - što je pozitivan dokaz, prema Orbanovom krugu, da oni koji određuju stope nisu u dodiru sa stvarnim ekonomskim problemima.

Malo je verovatno da će spor rezultirati Matolčijevom smenom godinu dana pre kraja njegovog mandata, kažu upućeni izvori. Verovatnije je, rekli su, da će vlada sačekati da istekne mandat, a ministar finansija je očekivani naslednik.

Dok se Matolcsi i dalje povremeno sastaje sa Vargom da razgovara o ekonomiji, isto se ne može reći za Nagia. Nekada Matolčijev štićenik, Nađ je izbačen iz centralne banke 2020. godine, da bi postao Orbanov ekonomski savetnik, a kasnije i njegov ministar.

Matolcsi je prošle nedelje nazvao Nađa nesposobnim menadžerom i rekao da je njegova politika usmerena na povećanje potrošnje "osuđena na propast". Nađ ​​je dodao da mu je drago što mu Matolči više nije šef, piše Jutarnji list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija