• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

05:29

(VIDEO) Ruska avijacija krvari! Opasna zver gađa iz prikrajka: Ukrajinci upotrebili neočekivano oružje - kako protiv ovog?!

Shutterstock, Pngwing

Vesti

(VIDEO) Ruska avijacija krvari! Opasna zver gađa iz prikrajka: Ukrajinci upotrebili neočekivano oružje - kako protiv ovog?!

Podeli vest

Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da je za 12 dana, počevši od 17. februara, oborilo čak 13 ruskih ratnih aviona. Kada je oboren ruski radarski berijev A-50 iznad Azovskog mora 23. februara, to se dogodilo na oko 193 km od linije fronta, i mnogi su odmah pomislili na dejstvo američkog raketnog sistema "patriot". Međutim, problem je što on nema potreban domet za takava poduhvat. Jedini raketni sistem kojem Ukrajina ima pristup – i koji ima toliki domet – jeste stari, bivši sovjetski raketni sistem zemlja-vazduh S-200, koji ispaljuje glomazan projektil od osam tona.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je povuklo svoje S-200 još 2013. godine, ali je prošle godine neke od njih ponovo aktiviralo kao rakete za napade zemlja-zemlja. Stoga je vrlo verovatno da sada ponovo koriste S-200 u svojoj prvobitnoj ulozi zemlja-vazduh.

Ali koji radari ukazuju na S-200? Prema listu "Telegraf", originalni sovjetski radari emituju toliko energije da obično odaju predstojeće lansiranje projektila, dajući ciljanim pilotima dovoljno vremena da preduzmu akciju izbegavanja. Ali priča se da su Ukrajinci pronašli suptilniji način da vode svoje najmoćnije rakete.

Još u februaru 2023. administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je paket vojne pomoći Ukrajini od 2,2 milijarde dolara, koji je uključivao "opremu za integraciju zapadnih lansera protivvazdušne odbrane, projektila i radara sa ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane".

Mnogi su ga odmah prepoznali kao integrisani sistem borbene komande (IBCS) američke vojske, koji je izgradio Nortrop Gruman. A IBCS nije radar, a nije ni raketa. To je skup procesora, radio-veza i algoritama koji omogućava da skoro svaki radar protivvazdušne odbrane i skoro sve rakete protivvazdušne odbrane rade zajedno.

"IBCS omogućava efikasnu i pristupačnu integraciju sadašnjih i budućih sistema", objasnio je Nortrop Gruman.

Razvoj IBCS-a još nije u potpunosti završen, ali je blizu. I dok Amerikanci još nisu rasporedili nijednu veliku komponentu IBCS-a, Poljaci jesu, i oni su jedan od najvećih dobavljača opreme za PVO Ukrajincima, pogotovo što su republikanci blokirali američku pomoć.

Ako bi imalo delove IBCS-a, ukrajinsko vazduhoplovstvo bi moglo da poveže stotine radara dugog dometa – uključujući stare sovjetske modele i najnovije zapadne modele – i da ih koristi za navođenje svojih projektila.

U svakom slučaju, IBCS funkcioniše izuzetno dobro, a SAD i saveznici bi trebalo da ga nabave što je pre moguće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija