• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.03.2024

23:44

Francuska pravi koaliciju! Papa preklinje Zelenskog! Eksplozija u Krivom Rogu!

Tanjug/AP

Vesti

Francuska pravi koaliciju! Papa preklinje Zelenskog! Eksplozija u Krivom Rogu!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 745. dan.

Francuska pravi koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju vojnike u Ukrajinu?

Francuska formira koaliciju država koje su spremne da pošalju vojnike u Ukrajinu, piše „Politiko“.

- Francuska formira koaliciju zemalja koje su spremne da eventualno pošalju snage u Ukrajinu i tako još više produbljuje neslaganje sa opreznijim Berlinom - navodi se u članku.

Podseća se da francuski predsednik Emanuel Makron nedavno govorio o tome da zapadni lideri nisu isključili mogućnost slanja snaga u Ukrajinu. Odmah posle toga većina država EU, među kojima su Nemačka, Češka, Poljska, je saopštila da nema takvih planova.

Ipak, Estonija, Letonija i Litvanija su, kako piše „Politiko“, daleko otvorenije za tu ideju.

Papa Franja: Ukrajina treba da ima hrabrosti da podigne belu zastavu

Papa Franja je izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ''belu zastavu'' i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Papa je rekao da u sukobu strana koja gubi mora da nađe hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore, preneo je Rojters.

- Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara - rekao je papa prošlog meseca u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, koji će biti u celosti emitovan 20. marta u sklopu novog kulturnog programa, navodi Rojters.

Papa je u intervjuu dodao da se pregovori vode uz posredstvo međunarodnih sila i da za pregovore treba imati smelosti, kada "stvari idu naopako".

- Sramota vas je, ali sa koliko smrti će se ovo završiti. Treba pregovarati na vreme i potražiti neku zemlju koja će delovati kao posrednik - rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je naveo da „ima mnogo onih koji žele da deluju kao posrednici, posebno Turska. 

- Nemojte se stideti da pregovarate pre nego što se situacija pogorša - poručio je papa.

"Iskander" uništio "patriote"

Među PVO sistemima koje su ruske snage uništile kod Pokrovska u DNR udarom „iskandera“ bila su i dva američka sistema „patriot“, rekao je za Sputnjik izvor iz snaga bezbednosti.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je objavilo video na kojem se vidi kako raketa „iskander“ uništava ukrajinsku tehniku. Prema navodima Ministarstva, uništen je sitem S-300, a kasnije je Sputnjik došao u posed snimka na kojem se vidi da su uništena tri PVO sistema.

 Eksplozije u Krivom Rogu

Više eksplozija čulo se rano jutros u predgrađu grada Krivi Rog u Dnjepropterovskoj oblasti, prenose ukrajinski i ruski mediji.

Za sada nema izveštaja o povređenima i materijalnoj šteti.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Sumskoj, Hersonskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropterovskoj oblasti. 

Ode svet u propast! Moskva hitno reagovala, nisu svesni šta su uradili! Potez NATO na severu Evrope najavljuje obračun nezamislivih razmera!

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Ruska vojska je na avdejevskom pravcu zauzela još povoljnije položaje nastavivši da sprovodi ofanzivu nakon zauzimanja tog grada. Takođe, na tom pravcu su gađani položaji pet ukrajinske brigade i to u mestima Očertino, Novoselovko, Torecka i Novogrodovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruski PVO sistemi su proteklog dana oborili ukupno 197 ukrajinskih dronova, kao i jedan MiG-29, zatim tri projektila lansiranih iz američkog sistema „hajmars“, kao i jednu avionsku bombu „hamer“.

Ruske snage uništile su ukrajinski raketni sistem S-300 i skladište municije za tri ukrajinske brigade koje su razmeštene u blizini mesta Stepovo u Zaporoškoj oblasti.

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je odbila jedan napad Kijeva i nanela gubitke ukrajinskoj vojsci. Kijev je ostao bez 140 vojnika, a onesposobljeno je i jedno vozilo „strajker“.

Na hersonskom pravcu ruske snage su likvidirale 55 ukrajinskih vojnika, uništili jednu haubicu D-30 i stanicu za radioelektronsku borbu „hortica“.

Na donjeckom pravcu ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada, a gubici Kijeva iznosili su preko 300 vojnika i jedan tenk.
 

Šokantne vesti: Izdali Putina - ponavlja se Ukrajina?! Zapad razbija savez Moskve, Rusija ovo neće oprostiti!

 

Republikanci razvijaju alternativni paket pomoći Kijevu

Republikanski kongresmeni u SAD razvijaju alternativni paket pomoći Kijevu, čiji bi deo mogao biti obezbeđen u obliku zajma, javlja "En-Bi-Si njuz", pozivajući se na izvore.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson napomenuo je da bi zamrznuta ruska imovina mogla da se koristi kao zalog za taj kredit.
 

 

Gori Ukrajina! Zelenski otkrio Rusima tajnu bazu?! Skandal kakav se ne pamti: Moskva otklonila najveću vojnu pretnju!

 

Ruska vojska obila osam kontranapada

Ruska vojska je na avdejevskom pravcu odbila osam kontranapada ukrajinske vojske, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Kako je rekao, Kijev je pokušao da izvede napade sa više lokacije – iz pravca Novobahmutovke, zatim Semenovke, Berdičija, Orlovke, Tonenjke, kao i iz pravca Vodjano i Prevomajska.

 

(VIDEO) Zelenski ovo može samo da sanja! Tramp Orbana dočekao kao cara: Sastanak na Floridi uzdrmao svetsku javnost!

 

Ruske snage likvidirale ukrajinsku jedinicu u DNR

Ruske desantne snage likvidirale su ukrajinsku jedinicu u blizini mesta Razdolovki i Veselo u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad na položaje ukrajinske jedinice izveden je uz pomoć artiljerije i minobacača.

Takođe, izveden je i napad na utvrđenje ukrajinske vojske na severodonjeckom pravcu uz pomoć jurišne avijacije – ruski bombarderi Su-25 izveli su gađanja na položaje Kijeva nenavođenim bombama.

 

(VIDEO) Hitno! Počeo brutalan napad na Rusiju! Eksplozije odjekuju širom zemlje, ovakav pakao dosad nisu doživeli!

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u pet ukrajinskih oblasti, reč je o Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj i Nikolajevskoj, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se oko 8.48 po lokalnom vremenu. Šef lokalne administracije Dnjepropetrovska Nikolaj Lukašuk izjavio je da u toj ukrajinskoj oblasti odjekuju eksplozije kao i da je vatra zahvatila objekte jedne regionalne kompanije.
 

 

Drama na Crnom moru! Ode sve dođavola! NATO radi nešto čudno, Rusija javlja: Direktna agresija...

 

Izveštaj sa fronta: Kijev šalje 7 brigada na Avdejevku; Ruske snage napreduju kod Bahmuta i Rabotina (VIDEO)

Ruske trupe su tokom dana ponovo udarile na pozadinska područja tzv. Ukrajina, pogodivši izviđački kompleks Ovidopolj-2 u Velikodolinskom i skladište municije u Zatoki. Takođe u oblasti Pokrovsk (Krasnoarmejsk) oboren je lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su Belgorodsku, Volgogradsku, Kursku i Brjansku oblast, oboreno je 17 dronova. U Belgorodskoj oblasti ima dvoje mrtvih. U Donjecku je bio jedan ranjenik.

 

 

Kao rezultat noćnog rada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Sumskoj, Harkovskoj oblasti i Konstantinovki, pogođene su lokacije Oružanih snaga Ukrajine.

Na Hersonskom frontu, garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Krinkiju nije se povećao. Njihove snage kreću u potrazi za novim skloništima, naš MLRS radi. Rad neprijateljske artiljerije zamenili su FPV dronovi. Na desnoj obali Oružanih snaga Ukrajine aktivno se podižu utvrđenja, očigledno strahujući od amfibijske operacije Oružanih snaga Rusije. Sada ovo izgleda malo preuranjeno.

Svete, spremi se! Rusija primetila šta NATO upravo radi - nije dobro! Jedan detalj na velikim manevrima zaledio sve! "Oni vežbaju..."

Na pravcu Zaporožja ruske jurišne grupe, uz podršku oklopnih vozila, ušle su u blisku borbu sa ukrajinskim specijalcima. Prema lokalnom mišljenju, Oružane snage Rusije imaju inicijativu i nadmoć nad snagama na sektoru Rabotino-Verbovoje. Ruski borbeni rad je u velikoj meri komplikovan FPV dronovima Oružanih snaga Ukrajine, problem elektronskog ratovanja ostaje.

 

 

Na južnom Donjeckom frontu, ruska vojska je odbila napad ukrajinskih oružanih snaga kod Ugljedara, razbijajući kamione sa FPV dronovima. Na Donjeckom pravcu, u Novomihajlovki, vode se borbe kod crkve Čuda Arhangela Mihaila, ruske jedinice su se ovde samouvereno učvrstile. Sledeći cilj je Dom kulture na 100 metara od hrama – još jedan položaj Oružanih snaga Ukrajine. U Georgijevki su Oružane snage Rusije proširile zonu kontrole, izbacivši ukrajinske oružane snage iz svih naselja oko vodenih površina. U Krasnogorovki ruske trupe jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine iz rejona Pervomajska.

NATO generalu prekipelo! Kada je video planove protiv Rusije... Ludačke akcije Zapada izazvale globalnu paniku!

Na Avdejevskom frontu, ruske oružane snage su napredovale sa severoistočne strane Pervomajskog. Na liniji Berdiči-Orlovka-Tonjenjkoje, ukrajinske oružane snage žestoko idu u kontranapad. Ruski položaji se drže. Istina, ukrajinski resursi najavljuju prebacivanje još 5-7 brigada u ovu oblast.

Poljski vojni stručnjaci primetili su da ruske Vazdušno-kosmičke snage koriste „sirijsku“ taktiku napada na Časov Jar: prvo kasetnom municijom gađaju skloništa Oružanih snaga Ukrajine, a zatim vazdušnim bombama ruše položaje u visokim zgradama.

Udare koriguju ruski dronovi Orlan i Superkem, tj. udarci su veoma precizni. U Ivanovskom se vode borbe. Ruska vojska napreduje iz istočnog i jugoistočnog pravca. Nastavlja se ofanziva Oružanih snaga Rusije na bokovima – kod Klešćejevke i Bogdanovke.

Au! Šta im napravi Putinova vojska! Ameri u stanju šoka, ovo nisu doživeli u istoriji!

Na Krasnolimanskom pravcu ruske oružane snage napadaju kod Ternova: vrše borbeno izviđanje, juriš nije sazreo. Sa terena se javlja da su pripadnici Azova koji su pobegli iz Avdejevke delimično prebačeni u Terni. Za nedelju dana elitna brigada je završila oko 3 km u blizini sela. U Kupjanskom okrugu, Kijev je naredio evakuaciju civilnog stanovništva iz 55 naselja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija