• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2024

13:34

Neočekivani zaokret i nož u leđa Putinu! Svet gleda, pa ne veruje - Le Pen ostavila u šoku i Ruse i Francuze! Da li će Kremlj ovo tolerisati?!

Reuters

Vesti

Neočekivani zaokret i nož u leđa Putinu! Svet gleda, pa ne veruje - Le Pen ostavila u šoku i Ruse i Francuze! Da li će Kremlj ovo tolerisati?!

Podeli vest

Uprkos dugogodišnjim vezama njene stranke sa Kremljom i sopstvenoj reputaciji "Putinovog prijatelja", Marin Le Pen je kritikovala ruske akcije u Ukrajini, nazivajužći ih "ratom na vratima EU".

Bivša liderka francuskog nacionalnog pokreta krajnje desnice Marin Le Pen, koja je imala dugogodišnju reputaciju "Putinovog prijatelja", neočekivano je kritikovala Rusiju zbog njenog rata protiv Ukrajine tokom parlamentarne debate.

Liderka Nacionalne partije je ponovila reči Kremlja o Ukrajini i pre i posle ruskog napada 2022. Rusija se, navodno, već dugo mešala u politiku Le Penove, od članova stranke koji su legitimisali aneksiju Krima do dokaza da Moskva finansira rast njenog pokreta.

Le Pen je neočekivano promenila retoriku u poslednjem govoru sa tribine Narodne skupštine, izjavivši ovo 12. marta.

- Napadom na Ukrajinu 24. februara 2022. Rusija je pokrenula rat na kapiji EU i geopolitičku krizu koja je nesumnjivo glavni najdramatičnije u poslednjih dvadeset godina.

Foto: EPA

Marin Le Pen sa predsednikom Makronom

Ona je podsetila na hiljade poginulih i povređenih, milione ljudi koji su morali da napuste svoje gradove i sela.

- Dugujemo poštovanje i podršku ukrajinskom narodu koji je pretrpeo agresiju... Zahvaljujući herojskom otporu ukrajinskog naroda, Rusija je pretrpela poraz - rekla je Marin Le Pen.

Le Penova je kritikovala i reči predsednika Emanuela Makrona, koji nije isključio potencijalno prisustvo trupa zapadnih saveznika na ukrajinskoj teritoriji u budućnosti.

- Izazivajući talas prigovora iz mnogih prestonica da pošalju trupe, Makron je, nažalost, na kraju dao poverenje Vladimiru Putinu - rekla je Marin Le Pen i dodala da je "najbolja strategija nejasnoća ili tišina".

Francuski predsednik Emanuel Makron sugerisao je 26. februara da je slanje zapadnih trupa u Ukrajinu još uvek moguće.

Međutim, nakon poplave međunarodnih reakcija izazvanih njegovim primedbama, Makron je 4. marta pojasnio da Francuska ne planira da pošalje svoje trupe u Ukrajinu u "skoroj budućnosti".

- To ne znači da razmišljamo o slanju francuskih trupa u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, već da otvaramo debatu i razmišljamo o svemu što se može učiniti da podrži Ukrajinu, posebno na ukrajinskoj teritoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija