• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2024

07:48 >> 14:32

PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI, 2. DAN! Izlaznost premašila 50 odsto! Zaharova otkrila šta je Amerika spremala! Incident u Udmurtiji!

EPA/Reuters

Vesti

PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI, 2. DAN! Izlaznost premašila 50 odsto! Zaharova otkrila šta je Amerika spremala! Incident u Udmurtiji!

Podeli vest

U Rusiji se nastavlja glasanje na predsedničkim izborima. Kako je saopštila Centralna izborna komisija Rusije, izlaznost je 8.40 sati po ruskom vremenu iznosi 36,5 odsto.

Prvi glasači na izborna mesta izašli su juče na Dalekom istoku, nakon čega su biračka mesta počela da se postepeno otvaraju i širom zemlje. Glasanje traje tri dana, do nedelje.

Građani biraju između četiri kandidata - pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na spisku kandidata su i lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki, lider komunista Nikolaj Haritonov, kao i Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju „Novi ljudi“.

Osim glasanja na biračkim mestima, stanovnici oko 28 regiona mogu da glasaju onlajn, putem elektronskog sistema za glasanje. Prema anketama, predviđa se da će izbori imati visok odziv od oko 71 odsto, dok prema istraživanju javnog mnjenja, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana.

Svoje biračko pravo prvog dana glasanja iskoristili su Putin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, patrijarh Kiril.

Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Inače, više od 700 međunarodnih posmatrača iz 106 zemalja akreditovano je na biračkim mestima, uprkos velikom pritisku sa Zapada.

Izbori se održavaju u napetoj atmosferi imajući u vidu pritiske sa Zapada i neprestane provokacije ukrajinskih snaga čiji je cilj da se građani ometaju u iskazivanju izborne volje i da se skrene pažnja s realnog stanja stvari na liniji borbenog razdvajanja, gde Oružane snage Rusije samouvereno drže inicijativu.

Izlaznost premašila 50 odsto!

Izlaznost na izborima za predsednika širom Rusije premašila je 50 odsto, pokazuju najnoviji podaci Centralne izborne komisije za 16.13 sati po moskovskom vremenu.

Građani Belgoroda: Iz principa!

Građani Belgoroda nameravaju da izađu na izbore bez obzira na to što ukrajinske snage nastavljaju sa napadima, objavio je američki list "Vašington post" posle ankete među građanima ovog ruskog grada.
Građani sa kojima su razgovarali ističu da je situacija teška, ali da panike nema i da planiraju da glasaju i oni kojima su kuće oštećene u ukrajinskim napadima. Takođe i oni koji do sada nisu glasali nameravaju da izađu na izbore, kako kažu, iz principa.

Podsetimo, ruska regionalna izborna komisija saopštila je da su Oružane snage Ukrajine granatirale biračka mesta u Kahovki i Briljevki u Hersonskoj oblasti. U Kahovki nema žrtava, ali u Briljevki ima ranjenih, kojima je pružena pomoć. Ljudi koji su došli na glasanje su evakuisani.

Zaharova: SAD spremale fejk informacije

Sjedinjene Države su uoči i za vreme izbora za predsednika Rusije spremale veliki broj fejkova s ciljem da zastraše ljude, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, to su bile dezinfomacije koje su se ticale i kandidata, stranaka i drugo.
Zaharova je dodala da Vašington koristi hakere koji treba da ometaju proces glasanja.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da se u inostranstvu ne sprovodi elektronsko glasanje upravo zbog pretnji u sferi sajber bezbednosti.

Izlaznost 38,35 odsto!

Prema najnovijim podacima CIK, izlaznost na predsedničkim izborima u 10 sati po ruskom vremenu iznosi 38,35 odsto.

Incident u Udmurtiji

Član izborne komisije u Udmurtiji pokušao je da sipa zelenu boju u kompleks za obradu glasačkih listića, saopštila je regionalna izborna komisija. Dežurni policajac je brzo preduzeo sve neophodne mere. Okružna komisija je završila glasanje kao i obično.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija