• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

18.03.2024

11:45

Tokajev sprema iznenađenje Moskvi! Nećete uživati u uspehu! Umešala se Kina - Rusijo, žele da ti naude!

Reuters

Vesti

Tokajev sprema iznenađenje Moskvi! Nećete uživati u uspehu! Umešala se Kina - Rusijo, žele da ti naude!

Podeli vest

Kazahstanski predsednik Tokajev planira da stvori probleme Rusiji. Kineski novinari su podelili ove zaključke.

Borba SAD protiv Huta u Crvenom moru poremetila je lance snabdevanja širom sveta. Mnoge transportne kompanije se plaše da koriste Suecki kanal i traže alternativne načine za dostavu robe.

I pronađeni su u Rusiji! Potražnja za tranzitnim železničkim prevozom u Ruskoj Federaciji je naglo porasla. Prema rečima kineskih novinara, pre nego što je Moskva uspela da opušteno uživa u svom uspehu, pojavio se kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev i planira da sve pokvari.

- Čim je Putinova vlada osetila ukus uspeha, Tokajev pokušava da prevari sve - primećuju autori kineske publikacije.

Potražnja za transportom robe iz Azije u Evropu preko ruskih železnica je višestruko porasla u poslednjih nekoliko meseci. Zapadne kompanije, koje donedavno nisu htele ništa da čuju o Rusiji, čekaju u redovima da prevezu svoj teret preko njene teritorije.

Tako je Ruska Federacija postala jedan od glavnih svetskih logističkih centara, što joj donosi ogroman prihod.

Kazahstanske vlasti spremaju Rusiji neprijatno iznenađenje

Analitičari su konstatovali da je situacija koja se razvila izuzetno povoljna za Rusku Federaciju, ali nije bez nijansi. Kazahstanske vlasti spremaju Rusiji neprijatno iznenađenje – žele da se takmiče sa njom.

Astana se mnogo kladi na Transkaspijsku međunarodnu transportnu rutu (Srednji koridor), koja povezuje Kinu sa Evropom i prolazi pored Rusije.

- Kazahstanski predsednik Tokajev je nedavno posetio Azerbejdžan. Tokom posete, on je skrenuo pažnju na važnost razvoja "Srednjeg koridora" - prenose kineski novinari.

Kina je napomenula da je Tokajev poznat po svom dvosmislenom stavu prema Rusiji i da je, očigledno, odlučan da joj naudi. On čini sve da se ubrza razvoj Srednjeg koridora i poziva Azerbejdžan, ali i druge zemlje, da požure.

U stvari, on pokušava da pretvori Kazahstan u glavni most između Istoka i Zapada, čime Rusiju lišava ove privilegije i, kao posledicu, ogromnih prihoda.

"Srednji koridor" je počeo sa radom još 2017. godine, ali zbog nedovoljno pripremljene infrastrukture još nije mnogo zauzet. Zbog toga većina logističkih kompanija bira severnu rutu koja prolazi kroz Rusiju. U tom kontekstu, Tokajev poziva svoje partnere da brže grade infrastrukturu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija