• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

18.03.2024

23:08

Udarni sastanak Rusa sa najvišim ukrajinskim komandantima! Ruski tenkisi gaze na Donjeckom pravcu, Ukrajinski specijalac o žalosnom stanju OSU (FOTO/VIDEO)

Reuters/EPA

Vesti

Udarni sastanak Rusa sa najvišim ukrajinskim komandantima! Ruski tenkisi gaze na Donjeckom pravcu, Ukrajinski specijalac o žalosnom stanju OSU (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 755.

Ruski tenkisi gaze na Donjeckom pravcu: Pogođeno uporište VSU (VIDEO)

 

Tenkisti ruske grupe „Jug" uništili su uporište Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka sa jedinicama VSU za podršku. Ciljeve su napale tenkovske posade 1. armijskog korpusa grupe snaga Jug.
Snimke borbenog rada tenkista objavila je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Uz pomoć bespilotne letelice otkrivena je lokacija jedinica VSU i podešava se vatra, a kamere dronova beleže rezultate pogodaka. Na snimku se vidi kako voze tenkovi, dronovi se lansiraju u nebo, a posada puca.
U opisu snimka se kaže da su tenkisti prešli na zatvoren vatreni položaj, izvršili orijentaciju i gađali izviđane ciljeve. Ciljevi su uništeni direktnim pogocima na udaljenosti od preko tri kilometra.

Putin je namerno odložio kapitulaciju Zapada - za to je imao šok razlog! Ameri i Brisel ne bi trebalo da se tome raduju!

Ukrajinski specijalac o žalosnom stanju OSU

Oficir specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Vitalij Ovčarenko rekao je da je situacija u gradu Časov Jar u DNR, koji kontrolišu ukrajinske snage, i dalje zastrašujuća i da je svakim danom sve gora. O tome piše britanski list Times .
- Situacija je tamo veoma loša i svakim danom se pogoršava - rekao je za publikaciju oficir specijalne jedinice stacioniran u Časovom Jaru.
Ranije je rusko Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje da su Oružane snage Ukrajine u jednom danu izgubile skoro 400 vojnika u pravcu Donjecka. Pored toga, uništena su dva borbena oklopna vozila, uključujući oklopni transporter M113 američke proizvodnje, i četiri vozila.

Udarni sastanak ruskih snaga sa
najvišim ukrajinskim komandantima 

Ruske snage su napale lokaciju na kojoj su se sastajali ukrajinski komandanti bezbednosti i odbrane, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane.
Napad je usputno pomenut u dnevnom brifingu ministarstva za novinare. Rečeno je da su bili prisutni vojni komandanti i njihove kolege iz Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Sastanak je naveden među ciljevima izabranim za ruske ratne avione, raketne udare i artiljeriju u protekla 24 sata.

Ode Ukrajina! Milion najjačih Putinovih vojnika kreće u prodor! Obistinjuju se najcrnje slutnje Kijeva: Dupliraće ih...

Oboren dron iznad Krima

PVO sistem oborio je iznad Krima reaktivni ukrajinski dron avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oboreno osam ciljeva iznad Belgoda

PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodskog okruga oborio osam vazdušnih ciljeva, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, saopštio je na svom Telegram kanalu gubernator Vjačeslav Gladkov.
On je precizirao da je u Belgorodu usled pada krhotina oštećen krov na području dve industrijske prostorije i da su polomljeni prozori na jednoj od zgrada zdravstvenog centra. Pored toga, oštećen je i putnički automobil.

Nemački general Kujat: Rakete Taurus neće sprečiti Putina da završi započeto u Ukrajini! Šolc dobio jasnu poruku!

Raketa S-400 pogodila VBR Vampir (VIDEO)

 

 

Sistem protivvazdušne odbrane S-400 natkrio je VBR "Vampir" koji je gađao Belgorod. Pojavili su se detalji o operaciji snimljeni u ovom videu.
Bespilotna letelica SKAT 350 M proizvodnje Iževskog avio-zavoda (IAZ) detektovala je RM-70 MLRS Oružanih snaga Ukrajine, koje su pripremale još jedno granatiranje Belgoroda sa teritorije Harkovske oblasti.
Koordinate MLRS-a su odmah prebačene u štab. Usled raketnog udara, RM-70 je kritično oštećen i van pogona, među njegovom posadom bilo je „dvestotinke" i „tristotinke", (mrtvih i ranjenih) saopštava koncern „Kalašnjikov".
Činjenica da je S-400 napadnut od strane MLRS-a navodi se u titlovima snimka, a ranije je objavljeno da je napad verovatno izazvao MLRS Tornado.
Sistem protivvazdušne odbrane S-400 je prvobitno uključivao mogućnost gađanja ne samo vazdušnih, već i kopnenih ciljeva. I pre rata, trupe su više puta izvodile vežbe raketnih udara na ciljeve na zemlji.

Ruski Lancet pogodio američko plovilo (VIDEO)

 

 

Udar na američki borbeni čamac „Ostrvo" sa lutajućim municijom „Lancet" kod Nikolajeva.
Sveukupno, Sjedinjene Države su režimu Zelenskog prebacile 4 čamca obalske straže ostrva. Jedan od njih, Slavjansk, potopljen je u vazdušnom udaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zajedno sa svojom posadom u martu 2022.

Ovaj udar će rešiti rat! Ukrajina shvatila šta Rusija radi, da li je kasno?! Putin kreće na sve ili ništa, 2022. ne sme da se ponovi!

Sankcije zbog smrti Navaljnoig

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije usaglasili su sankcije u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
On je takođe dodao da je većina ministara podržala inicijativu da se prihodi od zaplenjene imovine koriste za Ukrajinu, ali za sada još nema konačne odluke.

Figaro: Ruska vojska promenila taktiku u zoni SVO

Ruska vojska je prešla na novu strategiju vršeći pritisak na Oružane snage Ukrajine na nekoliko pravaca istovremeno, piše Figaro pozivajući se na mišljenje francuskih vojnih izvora.

- Rusi su povratili inicijativu. Oni su sposobni da 'muče' svoje protivnike. To je taktika hiljadu rezova. Njihov cilj je da Ukrajincima isisaju krv da bi oslabili neprijateljske rezerve - navodi list.

Prema rečima vojnog eksperta, ukrajinske snage ne mogu da drže nekoliko deonica na prvoj liniji fronta istovremeno, posebno s obzirom na nedostatak ljudstva i municije.
 

Pobedio je najmudriji! Ali ima još, Putinu ovo nikada niko nije rekao! Kadirova čestitka odjeknula svetom

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske trupe su poboljšale položaje na liniji fronta na avdejevskom pravcu. Odbijeno je sedam napada i kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa;

Ukrajinske snage su na južnodonjeckom pravcu izgubile preko 130 vojnika;

Ruska vojska nanela je poraz ukrajinskih jedinicama u području Sinjkovke na kupjanskom pravcu. Protivnik je izgubio do 60 vojnika;

Ukrajinska vojska je na donjeckom pravcu izgubila do 380 vojnika, dva oklopna vozila i četiri automobila;

Ruska vojska sprečila je pokušaj prodora ukrajinskih diverzantskih grupa u području mesta Kozinka;

Ukrajinska vojska je za dan izgubila do 150 vojnika (ranjeni i poginuli) prilikom pokušaja da prodre preko državne granice Rusije u području Kozinke;

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski avion Mi-8, oborili su 143 drona i 22 granate ispaljene iz višecevnih raketnih bacača;

Ukrajinske snage su na avdejevskom pravcu izgubile do 295 vojnika, dva oklopna vozila kao i britansku haubicu FN-70;

Sistemi PVO su iznad ruske Belgorodske oblasti uništili osam projektila ispaljenih iz sistema „vampir“, dve granate ispaljene iz višecevnih sistema „oljha“ i jednu koja je ispaljena iz sistema „grad“.

 

Tokajev sprema iznenađenje Moskvi! Nećete uživati u uspehu! Umešala se Kina - Rusijo, žele da ti naude!

 

AFP: Kijev pokušava dronovima da nadoknadi manjak artiljerijske municije


Ukrajina pokušava da nadoknadi nestašicu artiljerijskih projektila masovnim korišćenjem dronova, ali ti vidovi naoružanja su neuporedivi, piše agencija Frans pres, prenoseći ocene eksperata.

- Ukrajina se oslanja na masovno korišćenje dronova, da bi nadoknadila nedostatak artiljerijskih projektila i ugrozila vojni potencijal Rusije, ali stručnjaci upozoravaju da se ta ravnoteža ne može nadomestiti - navodi agencija.

Frans pres, takođe, piše da korišćenje bespilotnih letelica nije idealna varijanta, pre svega zato što dronovi mogu da podignu svega nekoliko kilograma eksploziva.
Čak i veliki broj malih bespilotnih letelica ne može da se uporedi s kapacitetom artiljerije, navodi agencija.

 

Rusi osujetili teroristički napad na Krimu! Neviđena akcija! Presretnuta i prepiska sa tajnim ukrajinskim koordinatama

 

Španski mediji: Članice NATO-a imaju svoje informatore s fronta


Vojnici NATO-a nisu učestvovali u kopnenim borbenim dejstvima u Ukrajini, ali članice Severnoatlantske alijanse imaju informatore na frontu, koji prate ono što se tamo događa, piše španski list „Pais“ pozivajući se na vojne izvore.

- Za više od dve godine 'Pais' je radio intervjue s nizom vojnih izvora u Ukrajini i zemljama Evropske unije koji se slažu da nijedna armija NATO-a nije učestvovala u kopnenim borbenim dejstvima. Oni su, takođe, saglasni u tome da NATO ima informatore 'na licu mesta', koji mogu da prenose informacije o situaciji na frontu, da utvrđuju efikasnost isporučenog oružja i eventualne probleme u njegovom korišćenju, kao i da otkrivaju eventualne slučajeve korupcije kada je reč o dostavljenoj pomoći - piše list.

Deo tih nezvaničnih informatora su penzionisani vojnici koji su strani plaćenici u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

 

Hitno! Počela izgradnja najveće NATO baze - svaki dan su sve bliži Rusiji! Ogromne piste i hangari - ovakva još nije viđena (FOTO)

 

Zelenski kritikuje Zapad jer mu ne šalje dalekometno naoružanje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je zapadne partnere Kijeva jer nisu dostavili ukrajinskoj vojsci neophodnu količinu dalekometnih artiljerijskih sistema radi nastavka borbenih dejstava.

- Kratak domet naše artiljerije je očigledna kratkovidost pojedinih partnera - naveo je Zelenski.

 

Hruščov je pogrešio! Ali tu je Putin! Šef obaveštajaca "tragičnoj" predaji Krima tek sada predviđa kraj - šta je ruski plan?!


Američki milijarder: Amerika je u dugovima, ne treba da podržava Kijev

Vlada SAD ne sme da dozvoli da Ukrajina zauvek ostane zavisna od Vašingtona, napisao je na društvenoj mreži „Iks“ američki milijarder Džefri Saks.

- Ukrajina je razorena i korumpirana zemlja, ona će uvek ostati zavisna od SAD ukoliko to budemo dozvolili - napisao je Saks.

On je naveo da takav razvoj događaja nije poželjan za Amerikance jer SAD imaju ogroman državni dug.

- To je zaista glupa obaveza za zemlju koja ima dug od 34 triliona dolara - zaključio je preduzetnik

Prošle sedmice Bela kuća je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini, prvi od kraja 2023. godine, čija je ukupna vrednost oko 300 miliona dolara. Pomoć obuhvata artiljerijsku municiju i rakete GMLRS za višecevne raketne sisteme „hajmars“.

 

Koja je Putinova poruka?! Predsednik Rusije piše istoriju, poručio ovo nakon 58 miliona osvojenih glasova i zaledio svet

 

Putin o predsedničkim izborima

Vladimir Putin je rekao da su predsedničkih izbori manifestacija poverenja građana Rusije. Za svoj peti predsednički mandat građanima poručuje da Rusija mora biti još jača i efikasnija.

- Prinuđeni smo da bukvalno branimo interese naših građana sa oružjem u ruci - poručio je Putin.

Za ukrajinskog predsednika izbori u Rusiji nisu legitimni, već su "simulacija izbora".

Foto: EPA

Putinov govor nakon izbora

 

Zelenski: Putinu treba suditi u Hagu

- Putinu treba suditi u Hagu. To je ono što moramo da obezbedimo - poručuje Volodimir Zelenski.

Međutim, izborne aktivnosti i kritike nisu umanjile borbe na ukrajinskom frontu.

 

Klanja se Putinu! Obožava ga i dozvoljava da radi šta hoće! Stigla prva reakcija Bajdena - šok!

 

Grupa Centar pogađa kod Avedejevke

Artiljerijske jedinice višecevnih raketnih sistema „Uragan“ ruske vojne grupacije „Centar“ gađali su ukrajinsku kolonu vozila s municijom i hranom na putu koji se nalazi severozapadno od Avdejevke, rečeno je novinarima u ruskom vojnom resoru.

 

Veliko povlačenje! Katastrofa za Ukrajinu! Bela kuća saopštila najgore vesti: Beže ka drugoj i trećoj liniji!


Iznad Belgorodske oblasti Rusije uništeno 10 projektila "vampir"

Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su iznad Belgorodske oblasti 10 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača "vampir", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Gradonačelnik Belgoroda saopštio je da je tokom ukrajinskog granatiranja tog grada jutros ranjen jedan čovek.

 

Rusima prekipelo! Počelo prženje elitnih jedinica: Lokacije zloglaznih formacija poznate, prvi udar već izveden!

 


Putin ne isključuje formiranje "sanitarne zone" u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost stvaranja „sanitarne zone“ u Ukrajini, koja neće biti dostupna ukajinskim vojnicima i inostranoj vojnoj tehnici.

- Ne isključujem, imajući u vidu tragične događaje od danas, da ćemo biti prinuđeni da u nekom trenutku, kada budemo procenili da je to svrsishodno, da stvorimo određenu 'sanitarnu zonu' na današnjim teritorijama koje su pod kontrolom kijevskog režima - rekao je Putin novinarima, odgovarajući na pitanje da li će biti neophodno pripajanje Harkovske oblasti Rusiji da bi se zaštitila Belgorodska oblast.

 

Ekplozije kod Hmeljske oblasti

Eksplozije su odjeknule u Poltavskoj i Hmeljnickoj oblasti, koje su pod kontrolom Kijeva, prenosi ukrajinski portal "Strana".

 

(VIDEO) Šta ovo Rusi bacaju?! Ukrajinci mentalno pukli! General priznao stravično stanje na frontu, kada ovo eksplodira - ljudi gube razum!


Uništena dva ukrajinska punkta za upravljanje dronovima

Borci ruske vojne grupacije „Istok“ uništili su dva ukrajnska punkta za upravljanje bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik pres-centra te grupacije Aleksandar Gordejev.

On je podsetio da su tokom proteklog dana odredi „Istoka“ oslobodili naselje Mirno u Zaporoškoj oblasti. Ruska vojska je odbila i kontranapad formacija 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Vodjanog u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ukrajinske snage su izgubile više od 120 vojnika i tri automobila.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija