• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Gardijan

19.03.2024

18:51

ENERGETSKI ŠOK! Nemački životni standard na najnižem nivou od Drugog svetskog rata! Srozan zbog...

Reuters

Vesti

ENERGETSKI ŠOK! Nemački životni standard na najnižem nivou od Drugog svetskog rata! Srozan zbog...

Podeli vest

Energetski šok izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu doveo je do najvećeg kolapsa nemačkog životnog standarda od Drugog svetskog rata i pada ekonomske proizvodnje uporedive sa finansijskom krizom 2008, pokazala je stroga procena.

U zajedničkom dokumentu koji je osmišljen da podvuče dubinu ekonomske krize u nekadašnjoj evropskoj elektrani, dva bivša ekonomska savetnika nemačke vlade izjavila su da su realne plate u zemlji 2022. dodatno opale nego bilo koje godine od 1950. godine.

Neuspeh da se zaštiti nemačka industrija od skoka cena energije može 2020-te pretvoriti u „izgubljenu deceniju za Nemačku“ i dodatno podstaći uspon populističke krajnje desničarske Alternative fur Deutschland (AfD), upozorili su autori u radnom dokumentu koji je objavio Forum za novu ekonomiju.

Izabela Veber, vanredni profesor ekonomije na Univerzitetu u Masačusetsu, rekla je: „U doba sukoba, klime i geopolitičke krize uspon AfD-a je poziv na buđenje. Pad životnog standarda koji su doživeli Nemci je bez presedana od Drugog svetskog rata. Iako je istina da faktori koji su podstakli uspon AfD-a prevazilaze ekonomiju, takođe je nemoguće zanemariti kako je ovaj neviđeni pad u nemačkom životu išao ruku pod ruku sa sve većom popularnošću krajnje desnice.”

Veber je bila u stručnoj komisiji na visokom nivou koju je nemačka vlada zadužila za dizajniranje kočnice cene energije za firme i domaćinstva 2022. Njen koautor, prof. Tom Krebs, bio je viši savetnik u ministarstvu finansija pod vodstvom Olafa Šolca, sada nemački kancelar.

Njihovi nalazi naglašavaju u kojoj meri se najveća evropska ekonomija još uvek potresa od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda za nemački rast u 2024. i 2025. je da će on biti niži od bilo koje uporedive napredne ekonomije osim Argentine.

Nemačka ekonomija se smanjila za 0,3 odsto u poslednja tri meseca 2023. i očekuje se da će se ponovo smanjiti u prvom kvartalu 2024. Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje su definisana kao tehnička recesija.

Veber i Krebs su istakli da se dva različita porasta podrške AfD-u u leto 2022. i 2023. poklapaju sa periodima neizvesnosti u nemačkoj vladi o tome kako da se pozabave uticajem šokova cena energije na životni standard.

Izračunali su da su realne zarade merene u odnosu na prognoze pre krize pale za 4 odsto od aprila 2022. do marta 2023, dok je proizvodnja pala za 4,1 odsto. Kada se uračuna šteta po proizvodnju izazvana kovid krizom, stvarna proizvodnja na kraju 2023. bila je oko 7 odsto ispod trenda pre krize. Realne plate su bile 10 odsto ispod svog trenda pre krize 2023.

Ekonomisti su tvrdili da je kočnica cena energenata, koju je Šolcova koaliciona vlada uvela kasnije 2022. godine, bila ispravan politički odgovor, ali da je kašnjenje u njenoj primeni, u vreme kada je tržišna cena gasa naglo skočila, dovelo do snažnog povećanja Odobrenje AfD-a u leto nakon ruske invazije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17