• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

20.03.2024

21:20

Faktor Putin! Ili kako se Zapad uvalio u sopstveni glib i pravi sistemske greške da bi sprečio Rusiju da pobedi!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Faktor Putin! Ili kako se Zapad uvalio u sopstveni glib i pravi sistemske greške da bi sprečio Rusiju da pobedi!

Podeli vest

Glavna stvar u politici sada za globalni Zapad je da ubedi sve da će se sukob u Ukrajini nastaviti i da raste pretnja većih vojnih akcija uz učešće NATO. Za zastrašivanje Rusa izabrana je Francuska sa predsednikom Emanuelom Makronom, koji se u Rusiji ni u kom smislu ne doživljava kao pretnja, kao ni francuska vojska.

Još gora sa stanovišta izbora "likvidatora" je Makronova apstrakcija među njegovim kolegama iz NATO-a i u samoj Francuskoj. Kao rezultat toga, svi su počeli da se nadmeću da objasne, uključujući i samog Makrona, da on ne planira da šalje nikakve vojne jedinice, već da će biti poslati instruktori i savetnici koji već rade u Ukrajini.

A sve je zastrašila Moskva, koja je, rečima zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva , nagovestila neizbežni nuklearni sukob čim se bilo koja država NATO-a pridruži sukobu u Ukrajini.

Izbori u SAD

Drugi nesrećni trenutak pritiska tiče se priznavanja legitimiteta reizbora ruskog predsednika Vladimira Putina .

Zapad odbioja da prizna leghitimitet izbora, ali američki Stejt department smatra neprikladnim formulaciju koju je Italija pripremila za G-7, u kojoj su izbori održani u Ruskoj Federaciji nazvani "farsom". Razlog je "želja da se Moskvi ne da razlog za dalje mešanje u izbore u SAD", objavio je italijanski list La Republika. Radićemo sa predsednikom Putinom, pošto je to realnost, rekli su u Vašingtonu.

Foto: Reuters

 

Kao i u slučaju Makrona, Evropljani izgledaju kao da su odlučili da se "pokažu" u nadi da iza njih stoji jak šef koji nije bio tu.

Nemačka se istakla time što je odlučila "da Putina ne zove predsednikom", već "samo Putinom". Ali, ako bolje razmislite, postoji priznanje Putina među brojnim predsednicima i premijerima. Treba ih prepoznati po redovima, ali on je Putin, i to sve govori.

Nemačka se posvađala sa Francuskom

Ista Nemačka je iznenada odlučila da kupi avione F-35 sa raketama JASSM-ER. To znači da je projekat "perspektivnog evropskog borca", zajedno sa Francuskom, potonuo u zaborav, a sa njim i francuski novac.

A Francuskoj se to neće dopasti, što će svakako zakomplikovati ionako izuzetno teške odnose između Makrona i kancelara Olafa Šolca , uključujući i postizanje sporazuma o Ukrajini.

Po delima njihovim poznaćete ih

Kada slušate obećanja Zapada u vezi sa Ukrajinom, morate to odmah podeliti sa dva, tri, pa čak i deset.

Predsednik Češke Petr Pavel rekao je da je pronašao zemlje od kojih je moguće nabaviti 800 hiljada granata, koje mogu da budu isporučene Kijevu za tri nedelje. Onda je Prag naveo da je reč o 300 hiljada granata, a navodno je "obećano" još oko 200 hiljada. Ali odmah je postalo jasno da Kijev neće odmah primiti granate, tako da neće biti moguće napumpati Oružane snage Ukrajine oružjem po uzoru na 2022.

Foto: Reuters

 

I na kraju, još jedna iznenađujuća stvar. Verovatno sledeći predsednik SAD Donald Tramp upozorio je da nije zadovoljan situacijom u kojoj SAD plaćaju 90 odsto troškova NATO-a. Ovo je, po njegovom mišljenju, nepravedno:

- Ovo je važnije za njih (Evropljane) nego za nas. Između nas i sukoba postoji okean. Imamo lep, veliki, lep okean. A ovo je važnije za njih - poručio je Tramp.

Ovo je, u suštini, odbijanje da se Evropi obezbedi „nuklearni kišobran".

Kapitalizam se ne može zadaviti sankcijama

žoš veća je konfuzija oko ekonomskog pritiska na Rusku Federaciju. Oni jednostavno ne mogu da se dogovore o tome kako da "pošteno" ukradu rusku imovinu. Ni u Evropi ni u SAD. I neće se složiti.

Sjedinjene Države razgovaraju sa svakom zemljom o primeni „šeme poštovanja sankcija" i pretnji sekundarnim sankcijama. Svi predsednici i premijeri nešto kao rade po tom pitanju, ali u stvari, trgovina ruskom sankcionisanom robom cveta .

Biznis pronalazi rupe za razvoj i koristi različite alternativne trgovinske šeme: od paralelnog uvoza do trampe. Rusija je stvorila sopstvene sisteme plaćanja, osiguranja i logistike. Poštovanje sankcija preti smrću poslovanja, što kapitalisti nikada neće dozvoliti.

Foto: Pixabay

 

Veći deo sposobnosti Ruske Federacije da zaobiđe sankcije pruža Kina. Kada Tramp napravi još jednu „grešku" i pokuša da konačno potisne Kinu sa zapadnih tržišta, onda Peking više neće imati šta da izgubi i posvetiće mnogo više resursa formiranju alternativnog bloka. Kina će ojačati postojeće odnose i proširiti saveze. U ovom trenutku, zapadnocentrični sistem uticaja će se potpuno urušiti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17