• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Jutarnji

21.03.2024

20:21

Tajni megaprojekt američke vojske - 'ovo menja igru!' Ima li Putin odgovor, ako nema Rusija je problemu!

AP/Photo

Vesti

Tajni megaprojekt američke vojske - 'ovo menja igru!' Ima li Putin odgovor, ako nema Rusija je problemu!

Podeli vest

Američka Nacionalna izviđačka kancelarija (NRO) navodno kupuje stotine satelita za prikupljanje obaveštajnih podataka od američke kompanije Spejsiks (SpaceX) u vlasništvu Elona Maska. Glavni zadatak satelitske konstelacije biće podrška kopnenim operacijama praćenjem ciljeva iz vazduha, piše portal specijalizovan za odbranu The Var Zone u tekstu pod naslovom "Ako je to ono što mislimo, onda su pravila igre menjaju".

Nema mnogo detalja o tom projektu, međutim, postoje jasne veze sa onim što su američke svemirske snage ranije otkrile o visoko poverljivom svemirskom radarskom programu za nadzor u isto vreme kada je SpaceKs navodno dobio ugovor sa NRO. Ukoliko se trenutne pretpostavke o projektu pokažu tačnim, to bi moglo doneti revoluciju u taktičkom i strateškom nadzoru svemira, piše portal.

Starshield, poslovna jedinica za vladine poslove kompanije SpaceKs, radi na novim špijunskim satelitima u niskoj orbiti. Ugovor koji je dobila od NRO vredan je 1,8 milijardi dolara, izvestio je Rojters o ovoj temi u svom prošlonedeljnom izveštaju, navodeći pet anonimnih zvaničnika upoznatih sa dogovorom kao izvore. Poslovni dnevnik Volstrit džornal objavio je priču o postojanju ugovora još u februaru, ali nije naveo NRO kao agenciju koja je uključena, niti je naveo konkretne detalje o obimu posla, piše Var Zone.

NRO je vojna organizacija koja služi kao glavna obavještajna ruka SAD za daljinsko ispitivanje. Toliko je tajno da njegovo postojanje nije javno priznato sve do 1992. godine, navodi Rojters u svom članku. Organizacija nije želela da komentariše informacije za štampu.

- Promenili smo naše metode nabavke da bismo iskoristili prednosti tehnologija koje se odnose na nisku Zemljinu orbitu", rekao je Troj Meink , zamenik direktora NRO, u govoru na konferenciji Satelit 2024, prema američkom portalu. "Naš glavni prioritet je da ispunimo zahteve uz minimalan rizik - objasnio je Meink.

Nejasno je kada bi nova satelitska konstelacija, ili barem njen početni segment, mogla početi sa operativnim prikupljanjem obaveštajnih podataka. Postoji mogućnost da je već počeo da radi. Baza podataka američke vlade o objektima u orbiti pokazuje da je SpaceKs izvršio nekoliko misija postavljanja satelita koje ni kompanija ni vlada nikada nisu priznale, piše Rojters.

Poslovna jedinica Starshield nije javno predstavljena do 2022. godine, a prvi je potvrđen ugovor za usluge svemirskih komunikacija sa američkim svemirskim snagama sledeće godine, piše The Var Zone. Američka vojska je javno ocenila komunikacione sposobnosti koje obezbeđuje Starshield. Takođe je testirao SpaceKs-ov Starlink komercijalni svemirski komunikacioni servis u više navrata.

Inače, Staršildova veb stranica trenutno navodi „Omatranje Zemlje" kao jednu od tri glavne oblasti fokusa. Druga dva su „Komunikacije" i „Skladište tereta".

Bonus video!!!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija