• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.03.2024

06:00

Počinje lov! Rusi otkrili ko stoji iza masakra! U ovoj zemlji dobili naređenje: Ubijajte sve, bez obzira...

Shuterstock/Reuters/youtube

Vesti

Počinje lov! Rusi otkrili ko stoji iza masakra! U ovoj zemlji dobili naređenje: Ubijajte sve, bez obzira...

Podeli vest

Dvojica od četvorice terorista iz Tadžikistana, koji su u petak izveli napad na "Krokus siti hol" u Moskvi, nedavno su išli u Tursku da bi obnovili svoje ruske boravišne dozvole, potvrdio je danas neimenovani turski bezbednosni zvaničnik za Rojters.

- Verovatno su dobili uputstva za oružani napad kada su putovali u Tursku, izvestio je ruski list Izvestija 25. marta - citirajući neimenovani izvor.

Druga dvojica osumnjičenih za učešće u terorističkom zločinu, koji je odneo živote najmanje 137 ljudi, regrutovana su na teritoriji Rusije, naveo je izvor.

Kasnije, 25. marta, turski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da su dvojica optuženih naoružanih napadača nakratko ušla u Tursku da bi obnovili svoje ruske boravišne dozvole, ali da nisu radikalizovani u Turskoj. Oni nisu bili predmet nikakvih naloga za hapšenje i tako su mogli slobodno da putuju između Rusije i Turske, dodao je zvaničnik.

 

 

Dvojica terorista su iz Turske otputovalli u Moskvu istim letom 2. marta ove godine, rekao je izvor.

Ruske vlasti su identifikovale četvoricu osumnjičenih kao Dalerdžona Mirzojeva, Račabalizoda Sajdakramija, Šamsudina Faridunija i Muhamedsobira Fajzova. Svi su državljani Tadžikistana, koji su radili u Rusiji.

- Ne bi bilo korektno opisati grupu osumnjičenih da je činila organizovanu spavajuću terorističku ćeliju u klasičnom smislu - prema drugom neimenovanom izvoru koji citira Izvestija.

Grupa nije formirana kao ćelija u okviru bilo kakve strukture, već je sastavljena bukvalno nekoliko nedelja pre napada uz neke novčane isplate počiniocima, takođe je naveo izvor.

Fariduni je tokom ispitivanja priznao da je 4. marta stigao u Rusiju iz Turske, navodi Izvestija.

- Slušao sam lekciju na Telegramu, jednog propovednika. Zatim je propovednikov pomoćnik ponudio novac. Petsto hiljada ruskih rubalja, što je oko 5.500 dolara. Ubiti, bez obzira koga - rekao je Fariduni tokom ispitivanja.

Najmanje 139 osoba je poginulo, a 182 su povređene u napadu na Krokus siti hol za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

- Vehabijski propovednici su u odsustvu stavljeni na poternicu od strane Rusije — na primer, Abdulah Kostekski i Abu Umar Sasitlinski. Obojica trenutno žive u Turskoj - navodi list jedan od svojih izvora.

Putin je izjavio je da su teroristički napad na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi izveli radikalni islamisti.

- Znamo da su zločin počinile ruke radikalnih islamista. Protiv te ideologije sam islamski svet se borio vekovima. Oni koji su planirali taj teroristički napad nadali su se da će posejati paniku i razdor u našem društvu, ali su naišli na jedinstvo i odlučnost da se suprotstavimo tom zlu - rekao je predsednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17