• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: JUtarnji

26.03.2024

18:49

(VIDEO) Saudijska Arabija zabranila "ženskom robotu" da priča o seksu i politici! Mora da poštuje šerijat - ipak je žena!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Saudijska Arabija zabranila "ženskom robotu" da priča o seksu i politici! Mora da poštuje šerijat - ipak je žena!

Podeli vest

Saudijska Arabija već ima odgovarajući par muških i ženskih humanoidnih robota čija je veštačka inteligencija kodirana kulturnim vrednostima njihove nacije.

Nekoliko nedelja nakon što je ruka muškog robota, Muhameda, našla put do zadnjice novinara koji je uživo izveštavao sa otkrivanja tog istog humanoidnog robota, njegov pronalazač je rekao da je ženska verzija Sara programirana da odbije da razgovara o seksu ili politici. Prema šerijatskom zakonu, saudijskim ženama nije dozvoljeno da otvoreno razgovaraju i učestvuju u takvim razgovorima, piše Dejli mejl.

- Sara zna da je žensko, ima 25 godina, visoka je 1,62 metra, nosi prepoznatljivu saudijsku odeću - rekao je Eli Metri, izvršni direktor KSS AI & Robots u Rijadu . 

Dodao je da je njen kolega Muhamed bio jednostavno nespretan, "što i priliči čoveku na događajima na kojima je previše ljudi".

Baš kao i Muhamed, koji je obučen u tradicionalnu saudijsku odeću, Sara nosi tradicionalnu abaju i hidžab - simbole islamske pobožnosti na Bliskom istoku. Metri se hvalila da Sara govori engleski i arapski, i da se veštačka inteligencija koja pokreće njene konverzacijske veštine "ne oslanja na tuđe biblioteke, čak ni na ChatGPT", i da Sara može da prepozna spektar različitih saudijskih dijalekata.

Podsetimo, pravni sistem Saudijske Arabije je i dalje zasnovan na šerijatskom pravu, izvedenom iz vekovnih učenja islama. Tako je ove godine već pogubljeno 29 ljudi, a sedam smrtnih kazni izvršeno je odsecanjem glava.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija