• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

17.03.2024

09:30

Novo otkriće! Veštačka inteligencija može predvideti alchajmerovu bolest godinama pre pojave simptoma

freepik

Hi-Tech

Novo otkriće! Veštačka inteligencija može predvideti alchajmerovu bolest godinama pre pojave simptoma

Podeli vest

Sistem veštačke inteligencije je bio u stanju da precizno predvidi alchajmerovu bolest kod 72 odsto pacijenata koji su pali od te bolesti, do sedam godina unapred.

Nova studija ja pokazala da alchajmerova bolest može da se predvidi čak sedam godina pre nego što se razvije i to zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI).

Veštačka inteligencija je uspela da uoči rane znake upozorenja o gubitku pamćenja, otkrili su američki istraživači.

Vodeći istraživač Alis Tang, student doktorskih studija na Univerzitetu San Francisko, rekla je da je veštačka inteligencija pomogla da se identifikuju druga stanja koja su povezana sa alchajmerovom bolešću, godinama pre njenog početka.

- Ovo je prvi korak ka korišćenju veštačke inteligencije na rutinskim kliničkim podacima, ne samo da bi se identifikovao rizik što je ranije moguće, već i da bi se razumela biologija koja stoji iza toga. Moć ovog pristupa veštačke inteligencije dolazi od identifikovanja rizika, na osnovu kombinacija bolesti - kaže Alis.

Najnovija studija, objavljena u časopisu "Nature Aging", koristila je veštačku inteligenciju da analizira zdravstvene kartone više od 5 miliona ljudi, kako bi videla da li postoje obrasci koji povezuju alchajmerovu bolest sa drugim stanjima.

Foto: Freepik.com

alchajmerova bolest

Visok krvni pritisak, holesterol i nedostatak vitamina D, povezani su sa većim rizikom od alchajmerove bolesti i kod muškaraca i kod žena. Muškarci su takođe bili izloženiji riziku, ako su imali erektilnu disfunkciju ili povećanu prostatu. Žene su imale veće šanse za razvijanje alchajmera, ako su imale osteoporozu - bolest kostiju.

Sistem veštačke inteligencije je bio u stanju da precizno predvidi alchajmerovu bolest kod 72 odsto pacijenata koji su patili od te bolesti, do sedam godina unapred.

- Kombinacija bolesti je ta koja omogućava našem modelu da predvidi početak alchajmerove bolesti. Naše otkriće da osteoporoza, jedan od prediktivnih faktora za žene, naglašava biološku interakciju između zdravlja kostiju i rizika od demencije - navodi Alis.

- Ovo je odličan primer kako možemo da iskoristimo podatke o pacijentima pomoću mašinskog učenja, da predvidimo kod kojih pacijenata je veća verovatnoća da će razviti alchajmerovu bolest, kao i da razumemo razloge zašto je to tako - kaže doktorka Marina Sirota, prenosi TheSun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija