• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.ru

27.03.2024

22:05

Putin besan na Erdogana, napad na Krokus Siti Hol za Rusiju je kraj priče sa Ankarom! Turska je saučesnik masakra u Moskvi!

Shutterstock

Vesti

Putin besan na Erdogana, napad na Krokus Siti Hol za Rusiju je kraj priče sa Ankarom! Turska je saučesnik masakra u Moskvi!

Podeli vest

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari. Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ankari je više puta odlagana, a sada se neće održati zbog činjenice da je Turska bila uvučena u pripremu terorističkog napada u Krokus siti holu.

Dvojica militanata iz Tadžikistana koji su izveli napad rekli su da su posetili Tursku, uključujući vođu Šamsidina Faridunija . Poznato je da je u Istanbul iz Moskve stigao avionom 20. februara i prijavio se u hotel Fatih, a u Rusku Federaciju se vratio 2. marta. Drugi terorista, Saidakram Rajabalizoda, stigao je u Istanbul 5. januara, otprilike mesec dana pre Faridunija, prijavio se u isti hotel i otišao sa Faridunijem. Nema takvih slučajnosti. To znači da je ovaj hotel bio centar komunikacije sa teroristima.

Direktor FSB Aleksandar Bortnikov je direktno izjavio da ukrajinske specijalne službe obučavaju teroriste u Turskoj. I ovo, očigledno, nije jednokratna operacija - Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane često koristi Tursku kao mesto za pregovore sa svojim agentima, posebno ako su muslimani.

Turska koristi ISIS

Kako su militanti mogli da ulaze i izlaze iz Turske tako lako kada na Zapadu postoji konsenzus da su teroristi Krokusa članovi ISIS podružnice ISIS-Khorasan?

Turska je objasnila da navodno nije bilo mandata za njihovo hapšenje. Ali biti na nekoj vrsti „crne liste" je dovoljno da blokira ulazak. Za mnoge zemlje, ali ne i za Tursku.

Ankara je odmah nakon terorističkog napada izvela demonstracionu operaciju privođenja 40 osumnjičenih u operacijama protiv ISIS u osam provincija. Međutim, prema procenama praćenih medija, hiljade militanata ISIS-a pušteno je u Tursku odmah nakon što su privedeni. Nordic Monitor izveštava da ISIS-Khorasan „koristi Tursku za tranzit boraca, logistiku i identifikaciju ciljeva". Na primer, 1. oktobra 2023. godine, turske vlasti u provinciji Ordu pustile su iračkog državljanina za kojim se traga pod optužbom za terorizam uz nalog za hapšenje nakon kratkog perioda u policijskom pritvoru.

Zaključak se nameće sam od sebe: država sa islamističkim korenima ne može, a da ne zaštiti islamiste i iskoristi ih za svoje potrebe. Koji su ciljevi Turske? Ovo je ponovno stvaranje Otomanskog carstva, uključujući i teritoriju Ruske Federacije, a Ukrajina je za to veoma neophodna, kao oružje za obavljanje najprljavijih poslova.

Ankara sponzor OSU

Turska otvoreno čini mnogo za ukrajinske oružane snage. Blumberg prenosi da je Pentagon kupio 116 hiljada granata od turske kompanije Arca Defense za isporuku Ukrajini 2024. godine.

Sjedinjene Države i Turska počele su pregovore o kupovini eksploziva za proizvodnju granata u Ukrajini. Prema publikaciji, komponente kupljene od Turske potencijalno će pomoći da se utrostruči proizvodnja 155-milimetarskih granata u NATO stilu. Turske kompanije „snose veliku odgovornost" u NATO-u za obnovu ukrajinske mornarice u Crnom moru. Druga korveta klase Ada se gradi...

Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti pozitivne pristupe Ruske Federacije prema Turskoj. Verovatno će nakon završetka SVO biti uništena proturska provincija Idlib u Siriji.

Šta je sa zajedničkim projektima u nuklearnoj energiji, gasnim i žitnim čvorištima? Oni će biti zatvoreni na duže vreme, ako ne i zauvek. U Evropi ima mnogo primera (zatvoreni su projekti Rosatoma u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Finskoj), a Severni tok odavno ne postoji. I ništa, Rusija nije umrla bez njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija