• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.03.2024

09:10

Bruka i sramota! Nemci pobili desetine miliona Rusa, a sad uradili ovo! Moskva zaprepašćena novim izjavama Berlina!

EPA/Shutterstock/Goran tek-en

Vesti

Bruka i sramota! Nemci pobili desetine miliona Rusa, a sad uradili ovo! Moskva zaprepašćena novim izjavama Berlina!

Podeli vest

Nemačka nema moralno pravo da se drugačije odnosi prema žrtvama nacističkih zločina i da govori o odgovornosti samo prema Jevrejima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave Berlina o posebnoj odgovornosti Nemaca prema Jevrejima.

- A šta je sa izmučenim, spaljenim, živim zakopanim ljudima drugih nacionalnosti? Isplata odštete žrtvama nacističkih zločina samo jednoj nacionalnosti i snošenje istorijske odgovornosti prema građanima samo jedne države je ponavljanje zločina i grešaka od pre 80 godina - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Ona je naglasila da Berlin svoju politiku sprovodi suprotno odredbama međunarodno-pravnih dokumenata. Zaharova je takođe podsetila da rezolucija Generalne skupštine UN broj A/RES/60/7 o Holokaustu govori o stradanju „Jevreja i bezbroj pripadnika drugih manjina“, a ista formulacija korišćena je i u rezoluciji Uneska broj 34C/61. Berlinska deklaracija OEBS-a generalno se odnosi na „sve etničke i verske grupe“.

Nacistička Nemačka nije vršila zločine samo protiv jednog jedinog naroda, već protiv mnogih. Zapravo, o tome govori formulacija „zločina protiv čovečnosti“ koju je koristio Nirnberški tribunal, a koji je osudio nacional-socijalizam, ocenila je Zaharova.

Takođe je podsetila da zločini protiv svake konkretne grupe imaju svoje ime u okviru nacionalnog zakonodavstva ili tradicije: za Jevreje je to „šoa“, za stanovnike Lenjingrada to je „blokada“, priznata kao genocid, kao i dejstva nacista, na primer, na teritoriji Kalinjingradske, Rostovske, Pskovske, Voronješke i drugih oblasti.

- Berlin nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina Trećeg rajha. U gasnim komorama gušene su podjednako sve nacionalnosti, a vatre peći u (logoru) Treblinki spaljivale su sve, bez obzira na etničku i jezičku pripadnost. A u osnivačkim dokumentima nacisti su razvijali planove za uništenje i porobljavanje raznih nacionalnih, verskih i društvenih grupa. Nećemo dozvoliti nacizmu da podigne glavu u Evropi - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Sovjetski Savez je tokom rata izgubio oko 28 miliona ljudi, uključujući 8,7 miliona vojnih i 19 miliona civila.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer u intervjuu za „Špigel“ izjavila da će Nemačka uneti izmene u test za podnosioce zahteva za državljanstvo, dodajući u ispitna pitanja o Holokaustu, judaizmu i istoriji Izraela. Ona je dodala da Holokaust daje zemlji posebnu odgovornost da štiti Jevreje i državu Izrael.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija