• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.03.2024

13:27

Kremlj ovo ne krije! Peskov: Pratimo Makrona! Znate li šta on radi?!

Shutterstock/AP

Vesti

Kremlj ovo ne krije! Peskov: Pratimo Makrona! Znate li šta on radi?!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron zauzima najradikalnije stavove u evropskom establišmentu o potrebi slanja trupa u Ukrajinu, Kremlj prati ovu retoriku, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


- Vidimo različita gledišta sa različitim nijansama u evropskom političkom establišmentu. Istovremeno, vidimo da, verovatno najradikalnije stavove zauzima predsednik Makron, koji je inicijator diskusije o potrebi slanja stranih vojnih kontingenata u Ukrajinu. Pomno pratimo svu ovu retoriku - rekao je Peskov.

Portparol je dodao da su dobri odnosi između lidera zemalja ranije pomagali u rešavanju složenih pitanja, ali da Rusija sada ne vidi takvu političku volju među aktuelnim evropskim političarima.

- Dobri konstruktivni lični odnosi uvek mogu pomoći u rešavanju međudržavnih pitanja. I to su više puta dokazivali bivši kancelar (Gerhard) Šreder i predsednik Rusije (Vladimir) Putin. U vreme kada je Šreder bio na čelu svoje zemlje, to je pomagalo da se reše najteža pitanja i osigura napredak u razvoju bilateralnih odnosa. Nažalost, sada ne vidimo takvu političku volju među aktuelnim političarima i ne čujemo takve reči od njih - zaključio je Peskov.

Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.

U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.

Makronova izjava o mogućem slanju trupa u Ukrajinu naišla je na oštre kritike brojnih partnera u NATO-u, uključujući Nemačku, kao i političkih snaga u Francuskoj. Lideri francuskih partija optužili su Makrona da uvlači Pariz u sukob i da je neozbiljan, zamerivši mu što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom. Istovremeno, Makronovu agresivnu retoriku podržali su predstavnici baltičkih država, kao i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Ranije je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio da bi njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da igra ulogu u pregovaračkom procesu o sukobu u Ukrajini. Šreder je naglasio da rešenje sukoba u Ukrajini vidi samo za pregovaračkim stolom i nije isključio mogućnost da bi njegovo lično prijateljstvo sa ruskim predsednikom moglo da odigra pozitivnu ulogu u tome.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija