• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.04.2024

14:48

Ne sluti na dobro! Dve moćne zemlje preduzele radikalan korak, svet ide ka totalnom haosu?

Reuters

Vesti

Ne sluti na dobro! Dve moćne zemlje preduzele radikalan korak, svet ide ka totalnom haosu?

Podeli vest

Turska od 8. aprila obustavlja učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. U međuvremenu i Belorusija pokreće proces suspenzije pomenutog sporazuma.

Ukaz predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana objavljen je u turskom službenom listu "Resmi gazet".

"Doneta je odluka da se Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi suspenduje od 8. aprila u skladu sa članom 3 predsedničkog ukaza №9", navodi se u ukazu.

U skladu sa pomenutim članom, Erdogan ima pravo da suspenduje određene međunarodne sporazume putem ukaza i za to mu nije potrebno odobrenje parlamenta.

U međuvremenu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio je da se Predstavničkom domu Narodne skupštine zemlje podnese nacrt zakona "O suspenziji Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi", javlja agencija Belta.

Nacrt zakona predviđa suspenziju sporazuma, ali ne znači da se Belorusija povlači iz njega, niti da prestaje da sprovodi unutrašnje procedure u svojim Oružanim snagama, koje su povezane sa njegovom realizacijom.

Prema navodima Belte, Belorusija u potpunosti ispunjava obaveze prema sporazumu, uključujući striktno poštovanje utvrđenih maksimalnih brojki po pitanju raspoloživog naoružanja, vojne opreme i pripadnika oružanih snaga.

Rusija presekla

Obustavljanje sporazuma značilo bi da više neće biti ograničenja u pogledu broja vojnika i mesta gde oni mogu biti stacionirani.

Podsećamo, Rusija je 7. novembra 2023. konačno završila proceduru povlačenja iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. Kasnije su Velika Britanija i njeni saveznici obustavili svoje učešće u sporazumu.

NATO je podržao odluku saveznika o obustavi učešća u pomenutom sporazumu.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisali su 19. novembra 1990. u Parizu opunomoćeni predstavnici 16 država-članica NATO-a i šest država-članica Varšavskog pakta, a stupio je na snagu 9. novembra 1992. godine. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum bio je zatvoren. Njime nije bilo predviđeno pristupanje država koje tada nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!
Šta ti je interes?!

Izraelski F-16 pružaju vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska! Zvuči neverovatno, ali je tako!

Izraelski F-16 pružaju blisku vazdušnu podršku džihadistima koje sponzoriše Turska u sirijskom Alepu i koji se bore protiv legalnog predsednika Bašara al-Asada! Zvuči neverovatno, ali je tako! S jedne strane Tel Aviv bezmalo vrši genocid u Pojasu Gaze, pravdajući akciju uništavanjem islamističkog Hamasa, a sa druge pomaže ništa manje opasnim islamistima da se bore protiv legalne sirijske vojske!

02.04.2024

23:19

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija