• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.04.2024

17:43

Amerika sama sebi pucala u noge! Krađom ruskih milijardi, uništiće sebe!

Reuters/AP

Vesti

Amerika sama sebi pucala u noge! Krađom ruskih milijardi, uništiće sebe!

Podeli vest

Odlukom da konfiskuje zamrznutih ruskih šest milijardi dolara i da ih Ukrajini, Amerika će samo ubrzati proces dedolarizacije u svetu i suočiti se s ogromnom inflacijom i drugim posledicama, kažu stručnjaci.

Amerika je odlukom da ukrade rusku zamrznutu imovinu, oko šest milijardi dolara, i preda ih Ukrajini, zapravo pucala sebi u nogu, saglasni su ekonomski stručnjaci. Oni kažu da će to samo ubrzati dedolarizaciju, koja je u svetu već počela, te da će se SAD suočiti sa ogromnom inflacijom i drugim katastrofalnim posledicama. 

Dolar kao oružje

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je ogromnom većinom usvojio Zakon o ponovnoj izgradnji ekonomskog prosperiteta i mogućnosti (REPO) za Ukrajince, koji je, u suštini, otvorio put američkoj vladi da zapleni zamrznutu rusku imovinu i ta sredstva prenese Ukrajini. Od oko 300 milijardi dolara, koje su 2022. zemlje G7 zamrzle Rusiji zbog rata u Ukrajini, samo oko šest milijardi nalazi se u američkim bankama. Međutim, zvaničnici SAD se nadaju da će svojim potezom podstaći i zemlje EU da učine isto. 

Foto: Tanjug/AP

Američki Kongres

Stručnjaci kažu da odluka o konfiskaciji ruske imovine i njena predaja Ukrajini predstavlja veliku eskalaciju u sankcionom ratu Zapada protiv Moskve, ali i da je taj potez kratkovid budući da će podstaći ostale zemlje da se što pre odreknu dolara, koji je svih ovih decenija bio najmoćnije oružje SAD u ostvarenju globalne hegemonije.

- Ovaj potez će pojačati potrebu za dedolarizacijom u svetu. Bilo koja treća zemlja, bila to Rusija ili Kina ili neka druga, uključujući i one u G7 koje možda marginalno podržavaju SAD, neće više hteti da svoje rezerve drže u dolarima. To je jednostavna ekonomska logika - kazao je Pol Gončarof, glavni menadžer konsultantske firme "Gončarof LLC". 

On je dodao da se ostale zemlje sada pitaju da li treba da ulažu u nešto što može da bude zaplenjeno. 

- Nedostatak kontrole vlasnika nad imovinom nikada nije dobra osnova ni za jednu valutu. Dakle, to samo pojačava dedolarizaciju. A to nije dobro, posebno za Ameriku, koja je navikla da živi od sve većih dugova. Njih kupuju ljudi koji daju poverenje obveznicama SAD - istakao je Gončarof.

Kako je objasnio, status SAD kao zemlje sa najvećim svetskim rezervama trenutno im omogućava da izbegnu inflatorne efekte svoje potrošnje, posebno vojne. Međutim, stručnjak podseća na ekonomske studije koje su ranije rađene, a koje su pokazale da vojna potrošnja povećava inflaciju, osim ako se ne nadoknadi. 

- Amerika je ranije koristila valutni status dolara da izveze svoju inflaciju. Taj poseban položaj dolara joj je omogućio ne samo da iskoristi zastoj u sopstvenoj ekonomiji da apsorbuje inflatorne efekte i izdvajanja za odbranu već i da iskoristi zastoj u svetskoj ekonomiji. Sada su, međutim, američka i ekonomije zapadnih zemalja u zastoju, a ako dolar izgubi status valute broj jedan, SAD će biti potpuno uništene - pojasnio je Gončarof.

Dužnički bol

S njim je saglasan i kolumnista "Njujork tajmsa" Kristofer Koldvel. 

- Ako bi Rusija, Kina i drugi diplomatski rivali pomislili da je njihova imovina u dolarima ranjiva i da više ne mogu da veruju dolaru kao sredstvu razmene, osetili bismo bol od tih 34 biliona dolara američkog državnog duga, i to na na način koji sada ne poznajemo - kazao je Koldvel. 

Ni Lev Sokolščik, vanredni profesor Škole za međunarodne regionalne studije i naučni saradnik Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije pri Višoj ekonomskoj školi u Moskvi, ne predviđa ništa dobro za SAD.  

- Ova odluka ozbiljno podriva imidž i kredibilitet Zapada. Ako, na primer, neka zemlja vodi nezavisnu politiku od SAD, shodno tome, njena imovina može biti u opasnosti: može biti zamrznuta i na kraju konfiskovana - kazao je Sokolščik. 

On je napomenuo da Saudijska Arabija, koja je delimično odgovorna za globalnu dominaciju američkog dolara budući da je stvorila petrodolar, pojačava saradnju s Kinom, Rusijom i drugim zemljama BRIKS. Prema njegovim rečima, ne treba zanemariti to što su Saudijska Arabija i Kina još 2022. vodile razgovore o prodaji nafte Kini u kineskim juanima, a ne u američkim dolarima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija