• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.04.2024

09:10

Korak bez presedana! Rusi van sebe: Sve će sada biti uništeno! Zapad povukao radikalan potez, odgovor Moskve će biti žestok!

Informer

Vesti

Korak bez presedana! Rusi van sebe: Sve će sada biti uništeno! Zapad povukao radikalan potez, odgovor Moskve će biti žestok!

Podeli vest

Potencijalno konfiskovanje ruske imovine uništiće globalnu ekonomiju, u Evropi shvataju da se to ne sme uraditi, izjavila je predsedavajući Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

- Ovo će, u principu, biti korak bez presedana u svetskoj istoriji, koji će jednostavno razoriti globalnu ekonomiju. Uništiće poverenje u svetsku privredu. I, naravno, to je apsolutno nelegitiman, protivzakonit potez. I u Evropi svi shvataju da se to ne sme uraditi - rekla je Matvijenko u intervjuu generalnom direktoru međunarodne medijske grupe „Rosija sevodnja", čiji je deo Sputnjik, Dmitriju Kiseljovu.

Ona je takođe istakla da Rusija ima pripremljen odgovor na zaplenu suverene ruske imovine i da su senatori spremni da bez odlaganja razmotre odgovarajući predlog zakona koji se odnosi na uzvratne mere.

Prema njenim rečima, Evropljani znaju da će u slučaju konfiskovanja ruske imovine, odgovor Moskve biti oštar i adekvatan.

- Evropljani će izgubiti više nego mi, i oni se, naravno, toga boje. Posebno zbog njihove ekonomije koja se urušava - ocenila je Matvijenko.

Ona je, takođe, u vezi sa tim, podsetila na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, upućene Evropljanima – „danas mi, sutra vi“.

Matvijenko je još objasnila da Amerikanci svojom spoljnom politikom žele da potisnu Evropu i smanje njenu konkurentnost za koju Vašington nije zainteresovan.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prethodno većinom glasova usvojio predlog zakona o izdvajanju 61. milijarde dolara Ukrajini, kao i predlog zakona, koji uključuje odredbu o konfiskovanju suverene imovine Moskve u korist Kijeva.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako i suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija