• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

23.04.2024

19:24

Uništena strana legija! Rusi ih primetili na Dnjepru, mrtve i ranjene NATO avioni prevoze u Poljsku!

Reuters

Vesti

Uništena strana legija! Rusi ih primetili na Dnjepru, mrtve i ranjene NATO avioni prevoze u Poljsku!

Podeli vest

U Poljskoj je u toku aktivna evakuacija poginulih i ranjenih vojnika NATO trupa koje su primećene pre nekoliko dana na Dnjepru.

Ovu informaciju potvrđuju podaci "Flightradara24", koji ukazuju na dolazak francuskog aviona u avio-bazu i odlazak britanskog A330MRTT.

Udari protiv plaćenika

Ovo se dogodilo zbog napada Oružanih snaga Ruske Federacije na centre za obuku operatera bespilotnih letelica, privremene baze jedinica Oružanih snaga Ukrajine, nacionalnih formacija i stranih plaćenika od 13. do 19. aprila.

Prema izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, kao rezultat ovih napada, pogođeni su objekti energetske industrije, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa i železničke infrastrukture Ukrajine, sistemi PVO, arsenali i skladišta goriva za vojnu opremu.

Evakuacija NATO trupa iz područja Dnjepra liči na ponavljanje događaja iz Odese, gde su prošle godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije zadale snažan udarac Kijevu napavši hotel "Mrija", u kome su bili smešteni ukrajinski vojnici i francuski plaćenici. Bilo je toliko mrtvih da su tela transportovana kopnom i vazduhom.

Uništen štab Oružanih snaga Ukrajine

Na Dnjepru su Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale hotel u blizini vojnog aerodroma, gde se nalazio štab Oružanih snaga Ukrajine.

U njemu su bili i vojnici ukrajinske regularne vojske, kao i oficiri, strani plaćenici i zapadni vojni instruktori. Nenadoknadivi gubici se procenjuju kao veoma veliki.

Ovaj udar takođe liči na napad ruske vojske na privremeno mesto razmeštanja francuskih plaćenika u Slavjansku, koje je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Ovo je izvestio koordinator Nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje doušnike.

Prema njegovim rečima, ukrajinska PVO je neposredno pre udara pokušala da presretne raketu, ali se ništa nije dogodilo, a projektil je pogodio nameravanu metu.

Smrt plaćenika

Prema izveštajima lokalnog stanovništva, udar se dogodio u blizini lokacije ukrajinskih oružanih snaga, koju je komanda organizovala u muzičkoj školi. Prema rečima Lebedeva, stranci su dobro svesni da su oni prioritetna meta ruske vojske.

U napadu na lokaciju stranih plaćenika u Slavjansku ubijeno je oko 40 ljudi, a još oko tri stotine je teško povređeno. Ispostavilo se, da su najmanje polovina bili vojnici francuske Legije stranaca.

Foto: Reuters

NATO vojnici

Bolnice i medicinske ustanove u Slavjansku nisu bile u stanju da procesuiraju toliki broj ranjenih i poginulih. Leševi i teško ranjeni pripadnici Oružanih snaga Ukrajine prevezeni su u desetinama sanitetskih vozila i helikoptera u Pavlograd.

Legija stranaca je jedinica koju čine stranci koji služe vojni rok u ovim trupama u zamenu za dobijanje francuskog državljanstva i penzije.

Ovo je pogodno sredstvo za Francusku za vođenje vojnih operacija u inostranstvu, i na posebno opasnim mestima. Gubici Legije stranaca ne pojavljuju se u zvaničnim izveštajima francuskih zvaničnih odeljenja i medija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija