• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.05.2020

11:23

DA LI MESTO U SUPERLIGI MOŽE DA SE KUPI? FSS dao objašnjenje: Primenjuje se ŠPANSKI model!

Fudbal

DA LI MESTO U SUPERLIGI MOŽE DA SE KUPI? FSS dao objašnjenje: Primenjuje se ŠPANSKI model!

Podeli vest

Da li mesto u Superligi može zaista da se kupi? Iz Fudbalskog saveza Srbije stiglo je objašnjenje. Generalni sekretar Jovan Šurbatović obrazložio je odluku

- Pre svega, hteo bih da naglasim da se ovaj model primenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava „prodaju“ mesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca – kaže Jovan Šurbatović za sajt FSS.

Nastavio je u istom ritmu.

- Već dugi niz godina svedoci smo da postoji kupoprodaja statusa a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi „instant“ klubovi. Locirali smo problem koji je pretio da eskalira i odlučili da primenimo sistemsko rešenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primenili „španski model“ koji se pokazao kao dobar.

Foto: Starsportphoto

Šurbatović podvlači da je nova mera donešena u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala.

- Efekti ove odluke su višestruki. Najpre, na ovaj način destimulišemo nelegalnu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vreme, obezbeđujemo da na upražnjena mesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove.

Ovaj model sprečava transakcije koje nisu fudbalske.

- Tačno tako. Dolazi vreme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije.

Imao je poruku za kraj.

Veoma je važno istaći da je ova odluka u interesu svih: klubova, igrača, nadležnih saveza… Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove – jasan je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija