• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.01.2022

07:00

ŠEST LEGENDI EKS-JU FUDBALA ZA INFORMER IZABRALO NAJBOLJI TIM SFRJ! Jugoslavija bi danas bila šampion planete!

Informer

Fudbal

ŠEST LEGENDI EKS-JU FUDBALA ZA INFORMER IZABRALO NAJBOLJI TIM SFRJ! Jugoslavija bi danas bila šampion planete!

Podeli vest

Darko Pančev, Predrag Mijatović, Mehmed Baždarević, Vladimir Jugović, Tomislav Ivković i Darko Milanič sastavili prvih 11 od aktivnih igrača sa prostora bivše SFRJ. Najviše glasova za selektora ima Dragan Stojković Piksi

Fudbalska reprezentacija velike Jugoslavije danas bi se borila za titulu prvaka sveta, smatraju fudbalski asovi sa prostora bivše države!

Šestorica legendarnih igrača iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ekskluzivno za Informer sastavila su najboljih 11 od aktivnih igrača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore.

U anketi našeg lista učestvovali su po jedan legendarni reprezentativac iz svake od šest republika bivše Jugoslavije - Vladimir Jugović (Srbija), Darko Pančev (Severna Makedonija), Predrag Mijatović (Crna Gora), Mehmed Baždarević (Bosna i Hercegovina), Tomislav Ivković (Hrvatska) i Darko Milanič (Slovenija).


Fudbalske legende napravile su vrlo zanimljive sastave u formaciji 4-4-2, a navele su i brojne igrače koji zaslužuju da se nađu makar na klupi. Svi su maltene istog stava - ovo je tim koji bi se rame uz rame nosio s najvećim reprezentacijama na svetu. Za selektora, gotovo jednoglasno, izabran je kormilar Srbije Dragan Stojković Piksi. Pročitajte kako su glasali.
 

Foto: Informer

 

 

PRVIH 11 IGRAČA SA PROSTORA BIVŠE SFRJ

SASTAV 4-4-2: Jan Oblak (6 glasova) - Šime Vrsaljko (3 glasa), Stefan Savić (4 glasa), Nikola Milenković (3 glasa), Joško Gvardiol (4 glasa) - Luka Modrić (6 glasova), Marcelo Brozović (5 glasova), Dušan Tadić (5 glasova), Ivan Perišić (3 glasa) - Aleksandar Mitrović (4 glasa), Edin Džeko (4 glasa).
Selektor: Dragan Stojković Piksi (4 glasa)

REZERVE: Samir Handanović (1 glas), Stefan Ristovski (1 glas), Miroslav Stevanović (1 glas), Strahinja Pavlović (3 glasa), Dejan Lovren (1 glas), Darko Lazović (2 glas), Filip Kostić (2 glasa), Ejif Elmas (1 glas), Nemanja Matić (1 glas), Mateo Kovačić (2 glasa), Josip Iličić (1 glas)
Dušan Vlahović (4 glasa)

 

Foto: printscreen

Darko Pančev

 

DARKO PANČEV (MAKEDONIJA)

SASTAV: Oblak (Atletiko Madrid) - Vrsaljko (Atletiko Madrid), Savić (Atletiko Madrid), Pavlović (Monako), Perišić (Inter) - Elmas (Napoli), Modrić (Real Madrid), Kovačić (Čelsi), Tadić (Ajaks) - Mitrović (Fulam), Vlahović (Fiorentina).
Selektor: Dragan Stojković Piksi

- Dobro ste mi napomenuli da u tim idu samo aktuelni igrači, jer ako bi se računali svi, onda za aktuelne ne bi bilo mesta. Šalim se, naravno. I od aktuelnih igrača može da se napravi tim dostojan titule svetskog prvaka.
Pošto sam bio napadač, najviše volim igrače koji igraju napred. Recimo, izdvajam Edina Džeka, ali nisam ga stavio u tim jer ima 35 godina. Od ovih mlađih Vlahović i Mitrović su izvanredni. Oni mi se baš dopadaju i verujem da Srbija može mnogo sa njima. Momci koje sam izabrao u najboljih 11 igraju u ekipama koje su u vrhu u svojim ligama i imaju veliku minutažu.
Uvek će biti nekih dilema, ali ova ekipa bi objektivno došla najmanje do četvrtine finala Evropskog ili Svetskog prvenstva, s tim da bi imala dobre šanse da dogura i do finalne utakmice. Sve su to izuzetni igrači, uigrali bi se dosta brzo. Što se selektora tiče, nemam dilemu. Zna se ko je najbolji - Dragan Stojković Piksi. Imam ja svoje miljenike.

Foto: Starsportphoto

Predrag Mijatović


PREDRAG MIJATOVIĆ (CRNA GORA)

SASTAV: Oblak (Atletiko Madrid) - Vrsaljko (Atletiko Madrid), Savić (Atletiko Madrid), Pavlović (Monako), Gvardiol (Lajpcig) - Modrić (Real Madrid), Matić (Mančester junajted), Brozović (Inter), Tadić (Ajaks) - Mitrović (Fulam), Džeko (Inter).
Selektor: Dragan Stojković Piksi


- Bez obzira na to koliko je neki tim dobar, ne možete nikad da budete sigurni šta mu je maksimum na velikim takmičenjima. Tamo mnogo faktora utiče, počevši od istorije, preko trenutne forme, pa do sreće, ona često zna da bude presudna. Ipak, ovo je tim koji bi sigurno uspeo da napravi neki istorijski rezultat, recimo, plasman u polufinale.
- Kapiten bi mi bio Luka Modrić jer je on pravi vođa na terenu. Setimo se kako je reprezentaciju Hrvatske vodio do finala Svetskog prvenstva 2018. godine. Žao mi je što nisam imao mesta za Dušana Vlahovića, zato što je fantastičan mladi igrač. Odlučio sam se za Džeka, kog takođe smatram odličnim zbog iskustva i svega što je napravio u protekloj deceniji. Takođe, nisam imao mesta za Elmasa iz Makedonije, a on je odličan. Oko selektora je sve jasno. Piksi zna fantastično da motiviše igrače i izvuče najbolje iz njih a da pritom nikog drugog ne povredi.

Foto: Reuters

MEHMED BAŽDAREVIĆ

MEHMED BAŽDAREVIĆ (BOSNA I HERCEGOVINA)

SASTAV: Oblak (Atletiko Madrid) - Vrsaljko (Atletiko Madrid), Milenković (Fiorentina), Savić (Atletiko Madrid), Gvardiol (Lajpcig) - Modrić (Real Madrid), Brozović (Inter), Tadić (Ajaks), Perišić (Inter) - Mitrović (Fulam), Džeko (Inter).
Selektori: Dragan Stojković Piksi (Srbija) i Zlatko Dalić (Hrvatska)


- Bilo mi je mnogo teško da sastavim prvih 11, zbog toga što od igrača s ovih prostora mogu da se naprave tri vrhunska tima, a ne jedan. Mnogi igrači zaslužuju da se nađu u ovoj ekipi i ne bih preterao ako kažem da bi se ovaj tim borio za titulu prvaka sveta! Zbog ogromnih dilema koje sam imao, izdvojio bih još nekoliko fudbalera.
- Uz Oblaka, moram da pomenem i sjajne golmane Predraga Rajkovića, Ibrahima Šehića i Asmira Begovića. Na desnom boku bih dodao i Adama Marušića, a na levom Seada Kolašinca. Od štopera bih izdvojio i Dejana Lovrena, a moram da priznam da mi je najteže bilo da izaberem sredinu terena. Rame uz rame s Modrićem i Brozovićem je Miralem Pjanić, a izdvojio bih Elmasa, Milinković-Savića i Kovačića. Bilo bi mesta i za Nikolu Vlašića i Radeta Krunića. U napadu ne mogu da ne pomenem sjajne fudbalere kao što su Goran Pandev, Stevan Jovetić, sjajni Dušan Vlahović, kao i Josip Iličić.

Foto: Starsportphoto©

Vladimir Jugović


VLADIMIR JUGOVIĆ (SRBIJA)

SASTAV: Handanović (Inter) - Ristovski (Dinamo Zagreb), Savić (Atletiko Madrid), Milenković (Fiorentina) - Kostić (Ajntraht), Brozović (Inter), Modrić (Real Madrid), Lazović (Verona), Tadić (Ajaks) - Vlahović (Srbija), Džeko (Inter).
Selektor: Vladimir Jugović


- Ako sam već ja sastavio ekipu, onda je red da ja budem selektor. To je sastav koji mi je nekako prvi pao na pamet, a da budu zastupljene sve republike bivše Jugoslavije, kao što se nekad radilo - po ključu. Sigurno sam nekog zaboravio i verovatno sam mogao na nekoj poziciji da napravim i drugačiji izbor. Birao sam malo iskusnije, one koji su po godinama bliži meni.
- Verovatno samo Darko Lazović bode oči, jelda? Taj dečko je pokazao konstantnost, on je već godinama standardan u Seriji A, a i kod Piksija je, čini mi se, standardan u reprezentaciji. On je dokaz da igrač nekad s godinama dolazi do izražaja. Verujem da će mnogima Oblak biti prvi izbor za golmana, ali meni je Handanović nekako elegantniji.
- Bila bi to veoma jaka ekipa, ali ne postoji nikakva garancija da bi napravila vrhunski rezultat na Mundijalu. Takve vrste garancija jednostavno ne postoje, sve zavisi od trenutka, motivacije i fizičke spremnosti.

Foto: printscreen

Tomislav Ivković


TOMISLAV IVKOVIĆ (HRVATSKA)

SASTAV: Oblak (Atletiko Madrid) - Miroslav Stevanović (Servet), Pavlović (Monako), Gvardiol (Lajpcig), Kostić (Ajntraht) - Kovačić (Čelsi), Brozović (Inter), Modrić (Real Madrid), Tadić (Ajaks) - Vlahović (Fiorentina), Džeko (Inter).
Selektori: Dragan Stojković Piksi (Srbija) i Zlatko Dalić (Hrvatska)


- Zadali ste mi mnogo težak posao. Satima sam smišljao i precrtavao imena, pa dodavao. Imao sam mnogo dilema, ali sam na kraju sastavio tim a da po svaku cenu ne stavljam predstavnike svih država, već samo one koji su po mom mišljenju najbolji. Istakao bih Joška Gvaridiola, talenat kakav se retko viđa. Dušan Vlahović je takođe fenomenalan, za njega i Edina Džeka se nisam dvoumio. Zanimljivi su mi i srpski golmani Predrag Rajković i Vanja Milinković-Savić, ali je Oblak ipak neprikosnoven trenutno u bivšim republikama.
- Ja bih da širim bratstvo i jedinstvo, pa ću za selektore staviti i Dragana Stojkovića Piksija i Zlatka Dalića. Ne mogu i neću da se opredelim za jednog, a drugog da eliminišem, iako sam to morao da radim dok sam sastavljao tim. Mislim da bi ova ekipa, u najgorem slučaju, stigla do četvrtfinala Mundijala u Kataru, ali bih očekivao i više. Da ne napominjem da bi i drugi tim mogao da parira najboljima.

Foto: Reuters

Darko Milanič

DARKO MILANIČ (SLOVENIJA)

SASTAV: Jan Oblak (Atletiko Madrid) - Darko Lazović (Verona), Dejan Lovren (Zenit), Nikola Milenković (Fiorentina), Joško Gvardiol (Lajpcig) - Josip Iličić (Atalanta), Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Inter), Ivan Perišić (Inter) - Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Fiorentina).
Selektor: Miroslav Ćiro Blažević

Ubeđen sam da bi ovaj sastav mogao da se bori za najviši plasman i trofeje na svim velikim takmičenjima. Mnogo je tu kvaliteta na terenu i bilo bi izuzetno zanimljivo videti kako to funkcioniše u stvarnosti. Zaista je neverovatan broj fantastičnih igrača sa prostora bivše SFRJ, tako da bi lagano mogao još jedan izuzetan tim da se napravi. Imali bismo čak i strašno jake rezerve.
- Znam da će se mnogi pitati zbog čega, na primer, nisam stavio Dušana Tadića u ekipu. I on je fenomenalan igrač, ali mora neko da uđe i sa klupe da rešava utakmice.
- Selektor je najbitniji u svemu ovome. Zato smatram da jedini koji bi ovakav tim mogao uspešno da vodi jeste čuveni Ćiro Blažević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija