• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

18.01.2022

10:52

MIJATOVIĆ ZA INFORMER O NOVAKU I NAJVEĆIM ZLOČINIMA PREMA SRPSKOM SPORTU: Bilo je grozno! Da Đoković nije Srbin...

Informer

Fudbal

MIJATOVIĆ ZA INFORMER O NOVAKU I NAJVEĆIM ZLOČINIMA PREMA SRPSKOM SPORTU: Bilo je grozno! Da Đoković nije Srbin...

Podeli vest

Ukidanje australijske vize Novaku Đokoviću samo je poslednji u nizu sportskih zločina prema Srbima u poslednje tri decenije, ako ne i više! Raspadom Jugoslavije krenula je lavina, a teret je neretko padao na leđa onih na koje je najmanje trebalo - sportiste.

Srpski inat i ponos koji niko ne može oduzeti zemlji od oko sedam miliona stavnovnika, uvek su bili prst u oku mnogim svetskim velesilama.

Često smo ispaštali zbog toga, a reprezentativci Jugoslavije u fudbalu su i te kako osetili nepravdu na svojoj koži kada su krenuli 1992. na Evropsko prvenstvo svesni da im možda neće ni biti dozvoljeno igraju. I nije... 

Foto: Starsportphoto

 

Imali smo brutalnu generaciju, očekivalo se mnogo od vanserijskih talenata koji su plesali po zelenim terenima, a očekivala se i eksplozija mladog Predraga Mijatovića.

Legendarni fudbalski as je za Informer.rs evocirao uspomene na taj period, ali se i kao prijatelj Novaka Đokovića dotakao trenutno najaktuelnije sportske teme na planeti.

Foto: Starsportphoto

 

- Bilo je to čudno vreme. Konflikt koji je započeo 1991, mi sportisti, posebno fudbaleri, nismo doživeli na pravi način u prvi mah. Nismo imali percepciju da je to toliko grozno i strašno kako je zapravo bilo. Imali smo strašnu generaciju, Ivicu Osima za selektora, a ja prvu priliku da zablistam. Bilo je problema, igrači iz Hrvatske se nisu odazvali, imali smo simbiozu, ali se u startu videlo da nešto nije kako treba. Ponadali smo se da će sve biti okej, ali jedan dan smo imali informaciju da idemo, drugi da ostajemo i tako u krug. Shvatili smo ubrzo da od svega neće biti ništa, a ja sam uvideo da neću imati šansu kojoj sam se nadao - u dahu je počeo priču za Informer Mijatović.

Foto: Starsportphoto©

 

Čovek koji je dizao publiku na noge i mamio uzdahe u čijem god dresu da je igrao, ni dan danas ne može da prežali što se sve izdogađalo na taj način.

- Moglo je sve da bude drugačije, mirnije... - kroz setu priča Mijatović i dodaje:

Foto: Beta

 

- Bilo je komplikovano izboriti plasman, teže nego sada. Mi smo se kroz kvalifikacije izborili da direktno odemo, ali onda su došli problemi. Bilo je traumatično i bez obzira na političke stavove, sport je morao da bude iznad svega. Da se razumemo, za čitav region su bila teška vremena, ne samo za sportiste. Desio se raspad jedne predivne zemlje i ostaje žal što sport nije bio iznad političkih opredeljenja. Mnogo je bilo teško tada igrati i za klub,a da ne govorim o reprezentaciji. Nismo uspeli '94 i '96 da se domognemo Mundijala, odnosno prvenstva Evrope, pa smo morali da sačekamo 1998. Bile su to grozne godine, godine u kojima nismo mogli da budemo prisutni na najjačim takmičenjima. Mogao sam da razumem embargo, ali da sportisti koji su bili najčistiji u celoj priči i koji su trebali da vraćaju narodu osmeh na lice, budu hendikepirani - e to nisam razumeo ni tada, a ni sada kada se radi o Novaku Đokoviću.

Ne krije popularni Mijat da je prijatelj sa najboljim teniserom sveta i da mu teško pada sve ovo što se dešava. 

Foto: Ilustracija

 

- Ne mogu da shvatim da čovek koji je najviše puta osvojio Australijan open, koji je uradio sve što je bilo do njega i što su mu tražili, sada nema priliku i mogućnost da se bori za jubilarni 10. trofej u toj zemlji. Ovo nije smelo da se desi. Živim na zapadu, pandemija je globalan problem, ljudi umiru, ali ono što je priređeno Novaku, ponavljam, nije smelo da se dogodi. Sebe smatram njegovim prijateljem i želim mu sve najbolje i moram da priznam da mi je sve ovo čudno i nelogično. Morate da uradite nešto za šta smatrate da ne bi trebalo. Sve je ovo uzelo maha i menjaju se pravila iz dana u dan. I dalje u Španiji Novak može da igra, a dokle će to biti tako pod ovim uslovima, ne znam... On je najbolji teniser sveta, uradio je sve kako treba da bi otišao u Australiju i kada je več došao tamo, trebalo je da mu dopuste da se takmiči. Mišljenja sam da je ono što su zahtevali od njega stvar izbora, neko želi to da uradi, neko ne. Ako postoji sloboda, to treba poštovati. Žao mi je zbog svega što mu se desilo jer je sjajan čovek i veliki profesionalac. Želim mu da se izvuče što pre i znam da je njemu i njegovim bližnjima sada najteže. 

Foto: Ilustracija

 

Imate li za kraj neku poruku za Novaka?

- On je i psihički i fizički veoma jak i može da izdrži ono što bi retko ko mogao! Njegov tim i on moraju da razmisle hladne glave o sledećem koraku, jer je očigledno da će biti slična priča i na ostalim turnirima. Rano je još pričati, ne treba ništa da odluči brzopleto. Iskreno bih voleo da ga gledam uskoro. I dalje ne mogu da shvatim šta mu se sve izdešavalo tih 10-12 dana. Neću da pričam o nekim teorijama zavere, ali da nije Srbin... Bilo kako bilo, siguran sam da će doneti pravu odluku, a svi mi moramo da ga podržimo - zaključio je za Informer.rs Predrag Mijatović


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija