• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2022

23:01

DEFINITIVNO JE! Stari grb ide u zaborav, OVAJ će krasiti dresove OLROVA! (FOTO)

Starsportphoto

Fudbal

DEFINITIVNO JE! Stari grb ide u zaborav, OVAJ će krasiti dresove OLROVA! (FOTO)

Podeli vest

Poznato je kako će izgledati novi grb Fudbalskog saveza Srbije koji će krasiti dres našeg nacionalnog tima

Iako je u februaru u medijima "procurela" fotografija potencijalnog grba reprezentacije Srbije, ispostavilo se da nije bila u potpunosti verodostojna. Sada se pojavila za nijansu izmenjena verzija!

Evo kako izgleda grb koji će osvanuti na dresu reprezentacije Srbije, koji ćemo imati prilike da gledamo i na Svetskom prvenstvu u Kataru:

 

FSS je pre nekoliko nedelja potvrdio opis tog grba, a na internetu se sada pojavila njegova nova verzija. Ovaj grb je identičan po pitanju simbola kao prva verzija, ali uži i manje "razvučen". Bilo kako bilo, na njemu su i dalje dvoglavi beli orao sa štitom na kojem se nalaze četiri ocila, kao i ljiljani, a iznad orla je ćirilicom ispisano "Srbija".

FSS je u saopštenju prošlog meseca poručio: 

- Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Saveza, ostaje kao zvanični grb FSS, a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit... Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola! Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija