• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

13.04.2022

13:41

VILJAREAL - UBICA FAVORITA! Mali klub velikog srca utišao je Minhen!

Fudbal

VILJAREAL - UBICA FAVORITA! Mali klub velikog srca utišao je Minhen!

Podeli vest

Viljareal je najprijatnije iznenađenje evropskih takmičenja u protekle dve godine. Sjajni stručnjak Unai Emeri radi vrhunski posao

Viljareal je ušao u polufinale Lige šampiona. Ljudi se pitaju kako? Unaiji Emeri bi van dao najbolji odgovor, definaciju uspeha. 

Čovek zvani trofej, ili "mister liga Evrope" preporodio je "mali klub iz istoimenog grada, koji ima 50.000 stanovnika, 20.000 manje nego što je kapacitet "Alianc arene". U poslednje dve godine pravi više nego odlične rezultate.

Gledaćemo "Žutu podmornicu" u polufinalu Lige šampiona, još od one sezone 2006/07 kada ih je vodio Manuel Pelegrini.

Foto: APphoto

 

Prvo je na zaprepašćenje svih Viljareal osvojio Ligu Evrope, pobedivši do tada, sasvim solidan Mančester junanjted, posle 22 izvedena penala. Cela sezona je stala u seriju jedanaesteraca, kada je golman Viljareala Heronimo Rulji postigao gol, a golman Mančestera promašio ceo gol.

Tako je Viljareal dobio kartu za Ligu šampiona. Niko se nije nadao da "mali klub" iz četvrtog šešira može bilo šta da uradi.

Ali, izašli su iz grupe kao drugi, upravo iza Junajteda. Odmah su  otpisani jer su u osmini finala izvukli Juventus! U Španiji je bilo 1:1, svi su mislli da Viljareal ide u Torino na ekskurziju, ali momci sa "El Madrigala" pokazali su da nisu došli da isprate Juventus u dalju fazu, nego su na "Alianc stadionu" razbili domaćina sa 3:0.

Foto: Tanjug/AP

 

Svi su bili u čudu sem igrača Viljareala i naravno iskusnog lisca Unaija Emerija.

Usledilo je četvrtfinale, duel sa Bajernom i opet otpisivanje. Ali,  na svom terenu "Žuta podmornica" potopila je veliki Bajern, ne dozvolivši mu da postigne gol, čak ni Robert Levandovski je bio nemoćan pred odbranom Viljareala na čelu sa iskusnim  Raulom Albiolom. I pored sezonazije svi svetski mediji, pa čak i oni španski i dalje su bili nepoverljivi pred Viljarealu.

I zaista, u revanšu je Bajern poveo u 52.minutu svi su mislili da je to kraj bajke Viljareala u Ligi šampiona... ali onda se celom stadionu i Julijanu Nagelsmanu ukazao Samjel Čukueze u 88.m inutu i potopio sve snove Bajerna i "Alijanc arene".

Nije na odmet pomenuti da je u osmini finala Viljareal izbacio Juventus čija vrednost se procenjuje na oko 555 miliona evra, Viljareala vredi 382.5 miliona evra. Najvredniji u ekipi Stare dame je naš Dušan Vahović je procenjen na 85 miliona, Matjas de Liht I Federiko Kjeza vrede oko 70 miliona evra.... 

Sa druge strane Bajern je mnogo skuplji, što im na terenu nije pomoglo protiv Španaca. Bavarci na tržištu koštaju nešto više od 804 miliona evra. Najbolji igrač Evrope Robert Levandovski vredi 50 miliona evra, a još vredniji od njega po najkompetetnijem sajtu za vrednosti igrača Transfermarketu su Džošua Kimih (85 miliona) te Alfonso Dejvis (60), Kingsli Koman (50)...

Arnaut Dađuma je jedini iz ekipe Viljareala koji može se meri sa "zverima" iz Bajerna i Juventusa čija je tržišna vredno 50 miliona evra. Slede Žerar Moreno sa "samo" 40 miliona, na koliko se procenjuje i reprezentativac Španije Žeremi Pino, potom slede pozajmljeni igrač iz Totenhema Đovan Lo Selso sa 22 miliona evra, a blizu njega je i levi bek Alfonso Pedrasa kojem je cena na tržištu 17 miliona evra. Bila je ovo samo mala igra brojeva da se vidi kako mali klubovi mogu da "zgaze" velike.

Ali, malo je verovatno da bismo Viljareal gledali u polufinalu da nema Unaija Emerija.
Čovek zvani "trofej Liga Evrope". Osvojio je četiri titule u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju sa Seviljom, i jedan prošle godine sa Viljarealom. Između osvajanja Lige Evrope bio je na klupama PSŽ-a I Arsenala, ali nigde nije bio toliko uspešan kao u svojoj zemlji.

Foto: AP PHOTO

 

Unai je sjajan taktičar i takmičar. Ako treba 90 minuta će igrati šah partiju sa rivalom, a ne "bunker" kao Dijego Simeone.

Uz Unaija Emerija treba spomenuti dva imena, iako ni ostali nisu zaslužili da budu izostavljeni. 
Dani Pareho i Žerar Moreno. 

Iskusni Pareho bio je kapiten Valensije i na iznenađenje mnogih prešao u Viljareal. Znalo se da je Pareho majstor fudbala i da će sredina terena "žute podmornice dobiti mnogo njegovim dolaskom.Prošao je sve mlađe kategorije španske reprezentacije a za najbolju selekciju "crvene furije" ima četiri nastupa .On je u Viljarealu pandam Luke Modrića iz Real Madrida.

Foto: Reuters

 

Žerar Moreno se pojavio pravo niotkuda. Samo je bljesnuo, posebno prošle godine u Ligi Evrope kada je proglađen za najboljeg igrača sezone. Došao je iz Espanjola 2018. godine, ali do prošle godine je bio "tih".

Foto: Tanjug/AP

 

Ali kada se čulo za njega, to je bilo i van granica Pirinejskog poluostrva. Posebno što sedmica Viljareala gazi 30.godinu. Interesantno je da Moreno ima jedan nastup i za repreprezentacije Katalonije jer je rođen u toj španskoj pokrajini u gradiću Santa Perpetua.

Viljareal će u 1/2 finalu najelitnijeg evropskog takmičenja igrati sa pobednikom dvomeča Liverpula i Benfike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15