• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.04.2022

20:00 >> 20:14

KO ĆE PRVI DO "UŠATOG PEHARA!? POREDAK NA STAROM KONTINENTU NIKAD JASNIJI - Englezi i Španci HARAJU Evropom!

Fudbal

KO ĆE PRVI DO "UŠATOG PEHARA!? POREDAK NA STAROM KONTINENTU NIKAD JASNIJI - Englezi i Španci HARAJU Evropom!

Podeli vest

Liverpul, Mančester siti prestavljaće Englesku, dok će čast Španije u završnici Lige šampiona braniti Real Madrid i Viljareal

Poznati su svi učesnici polufinala Lige šampiona, a nakon četvrtfinalnih utakmica postalo je još jasnije kako izgleda fudbalski poredak na Starom kontinentu. U dvomečima za finale elitnog takmičenja sastaće se velikani iz Španije i Engleske, a o moći Premijer lige i Primere mnogo se govorilo poslednjih godina.

Primera:

Viljareal

Iako je evidentno da po imenu, uz dužno poštovanje, Viljarealu nije mesto u polufinalu Lige šampiona, činjenica da je četa Unai Emerija eliminisala Juventus i Bajern Minhen jasno ukazuje da Žuta podmorinica igra dobar, takmičarski fudbal. Katalonski strateg poznat je po svom temeljnom radu i skautiranju rivala do "sitnih detalja" što se videlo i protiv Stare dame, ali i protiv Bavaraca. 

Sa druge strane, Viljareal je mesto među elitom izborio titulom u Ligi Evrope, ove sezone ne briljiraju u španskoj Primeri budući da su tek sedmi i pitanje je da li će izboriti izlazak na međunarodnu scenu iduće takmičarske godine. 

Foto: Tanjug/AP

Žuta podmornica nije mnogo menjala tokom prethodna dva prelazna roka. Na La Keramiku stigao je Arnaut Dandžuma za 23.500.000 evra iz Bortmuta. Iako se sumnjalo da li će Holanđanin iz Čempionšipa biti od pomoći Unai Emeriju, utisak je da je Viljareal potpuno pogodio budući da je po poslednjim glasinama Liverpul spreman da da skoro tri puta više za brzonogog napadača. Pored njega žuti dres zadužili su Manu Morales, Boulaje Dia, otkupljen je Huan Fojt od Totenhema, a iz Londona je na pozajmicu stigao i Đovani Lo Selso. Jasan pokazatelj da veliki uspeh može da se napravi i bez prevelikih ulaganja. 

Jasno je da će Viljarealu biti izuzetno teško da sačuva kostur tima. Šuška se da bi pored Dandžume Emeri tokom leta mogao da ostane i bez Pau Toresa koji bi mogao na Old Traford. Pažnju evropskih velikana privukao je Jeremi Pino, baš kao i Samuel Čukvuzene, a Pervis Estupian pominje se kao velika želja Barselone. 

Real Madrid

Bio je Real Madrid prežaljen na meču protiv Pari Sen Žermena, nakon gola Tima Vernera delovalo je da Blankosi neće dalje od četvrtfinala, ali trinaestostrukog šampiona Evrope nikada ne treba otpisati. Jasno je postalo poslednjih godina da je Liga šampiona takmičenje u kom Kraljevski klub dominira, a četa Karla Ančelotija imaće priliku da se ponovo domogne "ušatog pehara". 

Iako vremešni - Luka Modrić, Karim Benzema, Toni Kros, Naćo Fernandez, Dani Karvahal i Kazemiro pokazali su klasu u susretu sa Plavcima. Svako od njih imao je značajan utisak u borbi za polufinale, a potpomognuti mladim zvezdama u vodi Rodriga, Kamavinge i Vinisijusa Žuniora jasno je da Blankosi neće biti autsajderi u duelu protiv Mančester sitija. 

Foto: reuters

Pored toga, Real Madrid je praktično obezbedio titulu u La Ligi, dok će njihov rival morati da bude maksimalno fokusiran na Premijer ligu do kraja sezone budući da imaju samo jedan bod više od Liverpula. Da stvar bude bolja ili gora, zavisi od ugla posmatranja, za Blankose tek dolaze bolji dani. 

Štedeo je Real Madrid poslednjih godina, skladištio novac i šuška se da bi tokom narednog leta mogli da promene fudbalski poredak. Sa Santiago Bernabeua trebali bi da odu Luka Jović, Eden Azar, Dani Sebaljos, Isko i Feret Bejl, koji imaju ogromne ugovore, a upravo to će otvoriti prostor za dolaske Kilijana Mbapea i/ili Erlinga Halanda.

Premijer liga:

Liverpul

Od dolaska Jurgen Klopa na Enfild, velikan iz Engleske ponovo hara Evropom. Liverpul je posle tri decenije vratio trofej u Premijer ligi, osvojena je i Liga šampiona, a pored toga Redsi su doživeli i poraz u finalu evropskog takmičenja. Iako je Viljareal pokazao da može i protiv favorita, jasno je da četa nemačkog stručnjaka ima otvoren put ka tituli budući da će se za finale boriti upravo protiv Žute podmornice. 

Od kako su Redsi izašli iz krize sa početka godine Liverpul je, bez dileme, najbolji tim na Starom kontinentu. Dolazak Luisa Dijasa ispostavio se kao pun pogodak, Kolumbijac je uneo novu energiju, sjajno se uklopio i lako stao "rame uz rame" sa Salahom, Maneom, Žotom i Firminom. 

Foto: Tanjug/AP

Otežavajuća okolnost predstavlja činjenica da se Liverpul bori za titulu u Premijer ligi, a poznato je da se je na Ostrvu domaći šampionat "na ceni" u odnosu na Ligu šampiona. Bez obzira na to, čini se da Jirgen Klop ima dovoljno resursa za borbu na tri fronta budući da Redsi igraju i u polufinali FA Kupa. Videlo se to i u revanšu protiv Benfike kada je Nemac na teren poslao kombinovani tim koji je bio bolji od portugalskog velikana, ali je Darvin Nunjez u finišu uspeo da sačuva čast Orlovima i izvuče remi. 

Mančester siti

Ukoliko Mančester siti ove sezone ne osvoji Ligu šampionu, strah navijača da je elitno takmičenje za Građane ukleto postaće opravdano. Ekipa Pepa Gvardiole lako je izašla na kraj sa Sportingom iz Lisabona, a onda su naleteli na madridski zid i posle velike drame preživeli gostovanje na Vanda Metropolitanu Atletiku. Jorgandžije su u poslednjih 20 minuta saterali Siti u "ćorsokak", ali je Čolo Simeone prekasno napao svog rivala. 

Foto: Tanjug/AP

Građani će u polufinalu biti blagi favoriti protiv Real Madrida, ali reško da bilo ko protiv Kraljevskog kluba može da upiše "pobedu" pre nego što se dvomeč odigra. Građani i Blankosi su poslednji put igrali u osmini finala Lige šampiona kada je Mančester upisao dve identične pobede od 2:1, ali tadašnji i sadašnji Real Madrid nisu iste ekipe. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija