• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

13.10.2022

17:42

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SP! AUSTRALIJA - U Kataru kao na domaćem terenu

Rojters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SP! AUSTRALIJA - U Kataru kao na domaćem terenu

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Kenguri inače ne stanuju u Kataru, ali su se najpoznatiji fudbalski "kenguri" i te kako odomaćili u zemlji organizatoru predstojećeg Svetskog prvenstva. Reprezentacija Australije odigrala je od 2008. godine do danas čak 15 utakmica na tlu azijske državice.

Ostvarila je 10 pobeda, tri remija i samo dva poraza. Dve najznačanije pobede i poslednje na putu ka Mundijalu, ekipa Grema Arnolda ostvarila je na stadionu "Al Rajan" stadionu. S toga je sasvim normalno što će se Australijanci, više nego ijedan drugi učesnik Svetskog prvenstva ne računajući Katar, osećati domaćinski. 

Foto: Rojters

Tim Australije

Novi početak 2006.

Australijski fudbal je u konstantnom usponu, kako reprezentativni, tako i klupski. Ključnu promenu "kenguri" su napravili 2006. godine kad su se uz amin Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) preselili iz Fudbalske konfederacije Okeanije u Azijsku fudbalsku konfederaciju. To je značilo da će ubuduće imati sasvim drugačiji put ka velikim takmičenjima, prevashodno ka Mundijalu.

AUSTRALIJA

AUSTRALIJA

FIFA lista: 38. mesto
Selektor: Grem Arnold (59)
Vrednost tima: 40.330.000 evra
Prosečna starost: 26,9
Najveća zvezda: Metju Rajan
Učešća na SP: 5
Najveći uspeh: osmina finala

Uprkos tome što je bila dominantna u svojoj izvornoj konfederaciji, nedostatak jakih takmičenja i kvalitetnijh rivala, kao i sistem kvalifikacija, uticao je da Australija do 2006. samo jednom ode na Svetsko prvenstvo i to 1974. u Zapadnu Nemačku, gde je zauzela 14. mesto od 16 učesnika. Problem je u tom što Okeanija tad, kao ni sad, nema direktnog predstavnika na završnom turniru, već pobednik kvalifikacija igra plej-of sa petoplasiranim timom južnoameričkih kvalifikacija. To je u praksi u ogromnom broju slučajeva značilo da su latinoamerikanci samo zaobilaznim putem imali po pet timova na SP.
"Sokerosi" su se i 2006. u Nemačku vratili kao predstavnici Okeanije, ali su onda napravili veliki zaokret. Posle toge su rešili da se za plasman na turnir bore u Aziji sa Južnom Korejom, Japanom, Saudijskom Arabijom, Iranom... Verovatno se mnogima u prvi mah činilo da prave grešku, pa zarad goluba na grani ispuštaju vrapca iz ruke, ali Australijanci su gledali širu sliku, imali su jasnu viziju i spremnost da zarad svetlije budućnosti podnesu žrtvu. Međutiml, Australija od tad nije propustila nijedan šampionat sveta! 

Golmani su heroji

Do Katara su stigli uz mnogo peripetija. Nisu blistali u kvalifikacijama, zauzeli su treće mesto u grupi, pa su morali prvo u baraž protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata. Igrao se samo jedan meč, i to baš u Kataru na neutralnom terenu, a Australija je slavila 2:1 uz mnogo muke i uz pobednički gol u samom finišu. I to je tek bilo "pola" pređenog puta, jer je trijumf doneo plasman u veliko finale kvalifikacija, odnosno interkontinentalni plej-of protiv Perua.

Foto: Rojters

Endru Redmejn

Raspored

1. kolo (22. novembar) Francuska -Australija

2. kolo (26. novembar) Tunis - Australija

3. kolo (30. novembar) Australija - Danska

Sudar sa petoplasiranom timom KONMEBOL-a ponovo je organizovan u Kataru, a posle 90 minuta i produžetaka bilo je 0:0. U poslednjim trenucima produžetaka selektor Grem Arnold poslao je na teren rezervnog golmana Endrua Redmejna i to umesto kapitena i prvog čuvara mreže Metjua Rajana. 

Redmejnu je to bio treći nastup u karijeri za nacionalni tim, a hazarderski potez iskusnog stručnjaka doneo je svima džek-pot. Redmejn je postao heroj posle dva odbranjena penala i pobede Australije 5:4. Tako će se selekcija sa Petog kontinenta ukupno šesti put naći na završnom turniru, a peti put zaredom.

Istorijski uspeh u Nemačkoj

Najveći uspeh na mundijalima Australija je ostvarila 2006. kad je prošla grupu i to preko Hrvatske u direktnom sudaru za drugo mesto. Potom ih je u nokaut-fazi eliminisala Italija, koja je nekoliko dana kasnije postala prvak sveta. 
Posle toga "sokerosi" su uvek ispadali u grupi, pa tako i 2010. kad su u poslednjem kolu savladali

Srbiju Radomira Antića 2:1 i povukli je sa sobom u ponor, budući da su "kenguri" i pre meča znali da im za osminu finala treba pobeda od četiri ili pet golova razlike.
Kao bosi po trnju proveli su se u Brazilu, gde su izgubili sve tri utakmice u grupi uz gol-razliku 3:9. Pre četiri godine u Rusiji namučili su Francuze (1:2), pa Dance (1:1), a onda ih je eliminisao Peru (2:0). 

Susret sa starim znancima

Poput Srbije, koja će u Kataru odmeriti snage sa dva od tri rivala iz grupne faze u Rusiji (Brazilom i Švajcarskom), tako je i Australija dobila priliku da popravi utisak protiv Francuske i Danske, a poslednji tim grupe D je Tunis. Mogli su "kenguri" da prođu mnogo bolje na žrebu, a ovako će igrati

ZVEZDA TIMA

Foto: Rojters

Metju Rajan
Pozicija: golman       Utakmica: 75
Golova: 0             Asistencija: 0
Klub: Kopenhagen
Vrednost: 5.000.000 evra

protiv aktuelnog šampiona sveta i moćnog sastava Didijena Dešana. Danci su takođe bili surovi u kvalifikacijama i imaju veoma opasan tim, igrama podsećaju na početak devedesetih kad su postali prvaci Evrope. 

Objektivno gledano, Australija nema tim od koje bi trebalo očekivati da napravi iskorak kao u Nemačkoj 2006. i da prođe grupu. Ako to učini biće veliko iznenađenje, jer je čak i Tunis veoma nezgodan rival.

Dodatni problem predstavlja pomalo šokantan podatak da Australija od poslednjeg učešća na SP, dakle od Rusije 2018, nije odigrala nijedan meč protiv neke evropske selekcije! Sve te pobede u poslednje četiri godine nad rivalima kao što su Jordan, Kuvajt, Kina, mogli bi da zavaraju "kengure" o sopstvenoj snazi.

Degenek komanduje odbranom

Kapiten, prva zvezda i najzvučnije ime reprezentacije Australije je golman Metju Rajan. On trenutno brani za Kopenhagen, učesnik je Lige šampiona, a godinama je stajao na golu Brajtona. Navalu bi trebalo da predvodi Rajanov zamenik Metju Leki, koji se prošle godine vratio u otadžbinu i sad igra za Melburn, a inače je nemački đak.

Deset godina je nastupao za timove iz Bundeslige i Cvajte: Menhengladbah, Ajntraht, Ingolštad, Hertu. I Rajanu i Lekiju biće ovo treći Mundijal.
Odbranom Australije komanduje nama dobro poznati lice - Miloš Degenek. Bivši štoper Zvezde sad igra za američki Kolumbus bio je deo reprezentacije na SP u Rusiji, ali nije odigrao ni minut.

 

Grem treći put na SP

Foto: Rojters

Grem Arnold

 

Selektor Australije biće treći put na Svetskom prvenstvu! Još 2006. godine bio je asistent Gusu Hidinku, a po odlasku holandskog stručnjaka jedno vreme je radio kao vršilac dužnosti selektora. Onda je preuzeo brigu o olimpijskoj reprezentaciji i odveo je na turnir u Peking 2008.

Vratio se da radi kao asistent u seniorskom timu tokom od početka kvalifikacija za Mundijal 2010. u Južnoafričkoj Republici u stručnom štabu Pima Verbeka, takođe holandskog trenera.
Dan po završetku šampionata sveta u Rusiji 2018. imenovan je konačno za selektora. Dosad je vodio reprezentaciju na 33 utakmice i ostvario 23 pobede, četiri remija i šest poraza.

 

BONUS VIDEO:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija