• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.11.2022

07:05

STADION VULKAN, BOJE FRANCUSKE, A STRANCI ZABRANJENI! Paunović seo na klupu MEKSIČKOG velikana! Srbi će OBOŽAVATI ovaj klub! (VIDEO)

Tanjug/AP

Fudbal

STADION VULKAN, BOJE FRANCUSKE, A STRANCI ZABRANJENI! Paunović seo na klupu MEKSIČKOG velikana! Srbi će OBOŽAVATI ovaj klub! (VIDEO)

Podeli vest

Veljko Paunović novi je trener Čivasa iz Gvadalahare, a meskički klub bi zbog svoje tradicije mogao da postane omiljen i među srpskim navijačima

Početkom novembra Čivas iz Gvadalahare imenovao je novog trenera, na iznenađenje mnogih brigu o prvom timu najvećeg meksičkog kluba preuzeo je Veljko Paunović. Srpski stručnjak koji je sa Orlićima osvojio Mundijalito na Novom Zelandu vraća se na posao nakon što je prethodne sezone napustio Reding, a čini se da će legendarnom fudbaleru izazvo u Zapopanu biti najveći u karijeri.

Jasno je da će Čivas uskoro postati još jedan klub koji će navijači u Srbiji pomno pratiti, a zbog svoje tradicije mogao bi da stekne i veliku bazu navijača u našoj zemlji. 

Foto: Tanjug/AP

Naime, reč je o klubu koji se čak i ne zove Čivas već Deportivo Gvadalahara, ali je u javnosti opšteprihvaćen nadimak Čivas, odnosno Koza. Mali broj ljudi upoznat je sa dubljom istorijom kluba iz Zapopana, a koja će, bez sumnje, oduševiti prave ljubitelje sporta. 

Ono što je glavna odlika Čivasa je činjenica da u klubu nema stranaca. Dakle, sastav Deportiva sačinjen je od igrača koji su isključivo iz Meksika, a sve u cilju promocije domaćih fudbalera. Kroz Čivas su prošli neki od najboljih meksičkih reprezentativaca, najsvežiji primeri su Havier Ćićarito Ernandez i Karlos Vela. 

Zbog toga, Čivas je pokupio simpatije i neutralnih stanovnika Meksiku pa se tako čak 45 odsto stanovništa centralnoameričke države deklarišu kao navijači Deportivo Gvadalahare. Iako u poslednjih pet godina nije bilo trofeja, broj pristalica se rapidno povećavao u odnosu na ranije godine, te je Čivas sada daleko ispred Kluba Amerike, svog najvećeg rivala. U državi vlada opšti haos kada je na programu "El Súper Clásico" budući da se tada sastaju dva najveća tamošnja kluba. 

Foto: printscreen

Kada je reč o grbu dominiraju tri boje - crvena, plava i bela. One simbolišu "bratstvo, sindikat i sport", a njih su usvojili osnivači kluba i povezali ih sa svojom matičnom zemljom Francuskom. Zbog toga, često je na tribinama vidljiv veliki broj zastava i barjaka nalik onima kada svoje utakmice igra reprezentacija Francuske. 

Ono što je posebno oduševilo navijače širom sveta je stadion Čivasa - Estadion Akron. Reč je o građevini koja je završena 2010. godine, a koja od spolja izgleda kao vulkan. Deportivo je na stadionu prvi put igrao 30. jula 2010. godine protiv Mančester junajteda, a sve u cilju transfera Ćićarita Ernandeza na Old Traford. Meksikanac je u prvom poluvremenu nastupao za Čivas, postigao gol, a potom je u drugom obukao dres Crvenih đavola i potvrdio svoj odlazak na Ostrvo. Ideja je bila da se stadion savršeno uklopi u svoje zeleno okruženje, te je su zidine Akrona obložene travnatom površinom, a oko stadiona posađen je veliki broj hrastova. 

Navijači Čivasa posebno su oduševljeni kada neko od njihovih igrača dobije priliku da igra za reprezentaciju Meksika, a svoje predstavnike imaće i na Mundijalu u Kataru budući da je selektor Raul Himenez pozvao vezistu Roberta Alvarada i napadača Aleksisa Vegu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija