• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

17.11.2022

21:30

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U JAPANU I JUŽNOJ KOREJI 2002. GODINE - Ronaldov ples, moćni Turci i domaćin na sudijski pogon

Reuters

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U JAPANU I JUŽNOJ KOREJI 2002. GODINE - Ronaldov ples, moćni Turci i domaćin na sudijski pogon

Podeli vest

Svetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji odigrano je od 31. maja do 30. juna i osvojila ga je reprezentacija Brazila, peti i poslednji put.

Ovaj šampionat je prvi i jedini dosad održan u dve zemlje, a ostao je upamćen po nekoliko nezaboravnih mečeva, ali i kontroverzi. Čitav turnir dominirali su Brazilci, svet je upoznao velikog majstora fudbala Ronaldinja, a selekcija Turske je umalo napravila najveće čudo u istoriji Mundijala. Prvi put je neki tim sa Dalekog istoka ušao u polufinale, a to je bio jedan od domaćina Južna Koreja.


Ipak, bilo je očigledno da su imali ogromnu pomoć arbitara, naročito u mečevima osmine i četvrtfinala, kada su pobeđivali favorizovane Italijane i Špance.

 

Senegal srušio Francusku

 

Foto: Reuters

Papa Buba Diop nakon gola protiv Francuske

 

Da Mundijal na Dalekom istoku neće biti samo običan turnir, najavila je već uvodna utakmica, kada je viđeno jedno od najvećih čuda u istoriji. Debitant na šampionatu, reprezentacija Senegala, došla je u Japan i Južnu Koreju samo da se ne obruka, a već na startu je srušila svetskog prvaka! Senegalci su čuvenim golom pokojnog Pape Bube Diopa savladali tada aktuelne svetske vladare Francuze.

Da čudo bude još veće, reč je o susretu zemalja koje su istorijski veoma povezane. Poznato je da je Senegal bio franuska kolonija, kao i da mnogi fudbaleri koji imaju državljanstvo Francuske vode poreklo upravo iz Senegala. Francuzi su potom remizirali sa Danskom (0:0), a onda su izgubili od Urugvaja sa 2:0 i tako bez postignutog gola završili učešće.

Senegal je, sa druge strane, u svom debitantskom nastupu dogurao do četvrtfinala, gde su kobni bili Turci i "zlatni gol" Ilhana Manšiza, o kome će kasnije biti reči.

 

Ronaldova frizura

 

Foto: AP/Photo

Ronaldo sa prepoznatljivom frizurom

 

Čuveni "Zuba" Ronaldo se na Svetsko prvenstvo pojavio sa jednom od najčuvenijih frizura ikad viđenih! Ronaldo je ošišao sve osim prednjeg dela, gde je ostavio svojevrsne šiške, koje dotad nisu viđene u svetu fudbala.

On je gotovo 20 godina kasnije objasnio zbog čega je rešio da nosi tako odvratnu frizuru na događaju koji gleda čitav svet.


- Imao sam povredu mišića, ali nisam želeo da se o njoj priča. Nisam želeo da to bude glavna tema na konferenciji za medije. Pitao sam saigrače kako im se čini frizura i svi su rekli da je užasna i da se ošišam. Nisam hteo da ih poslušam, jer moj plan je uspeo, pričalo se o frizuri, a ne o povredi - dodaje Ronaldo.

Da stvar bude još gora, Ronaldo je tih godina bio idol deci širom sveta, pa su tinejdžeri u raznim krajevima planete pravili istu frizuru kao on.

- Zaista mi je žao zbog toga. Izvinjavam se svim majkama čiji su se sinovi zbog mene tako šišali.

Sumrak favorita

 

Za razliku od Brazilaca, kojima je sve išlo od ruke u Japanu i Južnoj Koreji, njihov najveći rival Argentina takmičenje je završila u grupnoj fazi. "Gaučosi" nisu uspeli da se probiju do nekog od prva dva mesta u konkurenciji Engleske, Švedske i Nigerije. Pobedili su Nigeriju i remizirali sa Šveđanima, a glave im je došao poraz od Engleske.

Ako im je za utehu, nisu jedini favorit koji je rano završio takmičenje. Već smo spomenuli neverovatan krah Francuza, a osim njih, Portugal je takođe ispao u grupnoj fazi, gde su im rivali bili Južna Koreja, SAD i Poljska. Dalje nisu prošli ni Hrvati u grupi sa Italijom, Meksikom i Ekvadorom, a Italijani su završili takmičenje u osmini finala. Doduše, uz ogromnu štetu koju su im napravili arbitri.

 

Sudije pogurale Južnu Koreju

 

Šteta koja se dogodila Italijanima dogodila se u utakmici osmine finala protiv domaćina Južne Koreje. Poništen im je čist gol Damijana Tomazija, zbog navodnog ofsajda, a nad Frančeskom Totijem nisu dosuđena dva čista penala. As Rome je dobio čak i crveni karton zbog navodnog simuliranja. Na kraju, Korejci su prošli dalje pogotkom svog tadašnjeg heroja An-Jung Hvana u 117. minutu. U pitanju je bio takozvani "zlatni gol". Taj meč italijanski mediji nazvali su najvećim skandalom FIFA u istoriji. 

Korejci su kasnije pogurani i u četvrtfinalu protiv Španije. Slavili su nakon penala, kada je Hoakin u četvrtoj seriji poslao Korejce u istorijsko polufinale. Prethodno je "furiji", koja je bila bolja tokom čitavog meča, poništen gol Rubena Barahe. Nikom ni dan-danas nije jasno zbog čega.

Kasnije je tadašnji predsednik FIFA Sep Blater bio pod optužbama da je Južnoj Koreji obećao finale, pošto je bilo očigledno da su sudije na strani te selekcije. Korejci nisu uspeli da uđu u finale, ali jesu u polufinale, čime su postali jedina zemlja sa Dalekog istoka u TOP četiri na Mundijalima.

 

Hakan Šukur za istoriju

 

Foto: AP/Photo

Prva zvezda Turske, Hakan Šukur

 

Kako smo već spomenuli, reprezentacija Turske bila je pravi hit Svetskog prvenstva 2002. godine, pošto je uspela da dođe do istorijskog trećeg mesta. Predvodio ih je Hakan Šukur, verovatno najveći i najbolji fudbaler kog je ova zemlja ikad imala. Sjajni napadač ušao je u istoriju Mundijala, pošto je u meču za 3. mesto protiv Južne Koreje postigao najbrži gol ikad viđen na Svetskim prvenstvima. On je svega devet sekundi nakon prvog sudijskog zvižduka savladao Li Vun Jaea.

Šukur nije jedini Turčin čije ime je ostalo upisano u istoriji fudbala. Njegov saigrač iz napada Ilhan Manšiz postigao je poslednji "zlatni gol" na Svetskim prvenstvima. To pravilo uvedeno 1996. godine ukinuto je 2003. kao jedno od najbesmislenijih ikad viđenih u fudbalu. Pravilo je bilo vrlo jednostavno, ako je rezultat nerešen igra se produžetak, koji se automatski prekida kada neko da gol.

Foto: Printscreen You Tube

Ilhan Manšiz


Manšiz je to uradio protiv Senegala u četvrtfinalu, što je Turskoj omogućilo plasman u polufinale i megdan sa Brazilom. Pomenuti napadač, koji je obeležio taj Mundijal, kasnije je batalio fudbal i jednako uspešan bio je u - umetničkom klizanju!

 

An Jung Hvan

 

Foto: AP/Photo

Gol An Jung Hvana protiv Italije

Svetska prvenstva obično iznedre neke heroje, a 2002. godine Južnoj Koreji to je bio An Jung Hvan! Tada 26-godišnjak dao je pobedonosni gol za pobedu protiv Italije u osmini finala, a u četvrtfinalu je bio precizan u penal seriji protiv Španije.

Da stvar bude još luđa, u momentu održavanja Mundijala Hvan je bio član italijanske Peruđe. Nakon što je dao pomenuti "zlatni gol" i eliminisao Italiju, već sutradan dobio je otkaz u svom klubu. Tadašnji gazda kluba Lućano Gauči rekao je da nema nameru da daje platu nekome ko je uništio italijanski fudbal.

 

Povreda Kanjizaresa

 

Valensija je krajem prošlog i početkom ovog veka imala fantastičnog golmana, čuvenog Santjaga Kanjizaresa. Bez ikakve sumnje, popularni "Kanjete" bio je prvi izbor selektora Hozea Antonija Kamača za Mundijal u Japanu i Koreji, ali na njega nije mogao da računa iz bizarnog razloga.
Kanjizares je bio na Kamačovom skraćenom spisku, a otpao je nekoliko dana pred put na Daleki istok. Kanjizaresu je prilikom brijanja ispala bočica sa losionom, zbog čega mu je presekla tetivu na nozi i za njega je Mundijal ostao san. Umesto njega, šansu su dobili Iker Kasiljas, Rikardo  Lopez i Pedro Kontreras.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija