• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2022

20:15

NEPOZNATI DETALJI IZ KARIJERE PELEA! Evo ko ga je OTKRIO! Svi su mu se SMEJALI, ali...! Milione nije mogao da ODBIJE!

AP Photo/Kurt Strumpf

Fudbal

NEPOZNATI DETALJI IZ KARIJERE PELEA! Evo ko ga je OTKRIO! Svi su mu se SMEJALI, ali...! Milione nije mogao da ODBIJE!

Podeli vest

Pele je kao tinejdžer počeo da igra fudbal za nižerazredne klubove (Bakinjo, Sete Setembro i Amerikinja), ali je redovno bio na klupi za rezerve

Edson Arantes do Nascimento preminuo je nakon duge borbe s teškom bolešću u 83. godini života.

Pele će ostati upamćen kao jedna od najvećih ikona "najbitnije sporedne stvari u životu", a ovo su detalji iz njegovog života.

U ekipi Amerikinja zadržao se četiri sezone, ali se proslavio tek u poslednjoj kada je „eksplodirao“. Njegov talenat nije promakao slavnom brazilskom fudbaleru Valdemaru de Britu. On je Peleao doveo u Sao Paulo i upravi Santosa nagovestio:

- Ovaj dečak će biti najveći fudbaler na svetu – izjavio je tada De Brito.

Rukovodstvo Santosa se tada podsmevalo ironično na Valdemarove reči, ali je 1956. godine zahvaljujući uticaju De Brita, Edson Arantes do Nascimento Pele postao član Santosa, za koji je zaigrao u juniorskom timu sa samo 15 godina.

DEBITOVAO U SANTOSU KAO PETNAESTOGODIŠNJAK

Prvi meč u A timu Santosa odigrao je 7. maja iste godine, kada je sa klupe zamenio napadača Del Vekija. I tada je svet čuo za Pelea! Po ulasku u igru, postigao je šest od sedam golova, za konačnih 7:1 u korist njegovog kluba!

Ekspresno je postao standardni prvotimac, najpre je bio rezerva, a ubrzo se i ustalio na poziciji levog napadača. Sledeće sezone bio je najbolji strelac brazilske lige sa 32 gola.

U Santosu je proveo „punoletstvo“, igrao je 18 godina za ovaj tim i u tom periodu je sa klubom osvojio devet šampionskih titula u brazilskom prvenstvu.

EVO KADA JE SVET ČUO ZA PELEA

Šesnaestogodišnji vunderkind Pele na svetsku pozornicu je zakoračio 7. jula 1957. u meču Brazila i Argentine. Upisao se u strelce, ali je Selesao poražen sa 1:2. Zbog toga je britanski Tajms posle utakmice pisao „Kako se izgovara Pele“ – „G O D“ (Bog).

Na Svetskom prvenstvu debitovao je 1958. godine u Švedskoj protiv bivšeg Sovjetskog saveza. U tom okršaju Pele nije bio strelac, ali je njegov Brazil slavio sa 2:0, zahvaljujući dvostrukom strelcu Vavi. Ali, u finalu protiv domaćina Mundijala Švedske, Pele je dao postigao dva najvažnija gola, za pobedu Brazila od 4:2.

DONEO PRVU TITULU NA MUNDIJALIMA

Samo četiri godine kasnije (1962.), Brazil je „odbranio“ titulu svetskog šampiona, a 1970. osvojio i treći pehar na Mundijalima. Kod sva tri pohoda na krov planete, Pele je dao doprinos, kako golovima, tako i igrama na terenu.

CEO BRAZIL U SUZAMA

Ceo Brazil je bio u suzama kada je Edson Arantes do Nascimento 1974. objavio da završava blistavu karijeru u nacionalnoj selekciji.

Poslednji meč za Santos odigrao je iste godine, kada je ušao u 70. minutu i klečeći na kolenima, na centru terena se simbolično oprostio od fudbala.

MILIONE NJUJORKA NIJE MOGAO DA ODBIJE

Ipak, već 197. godine američki Njujork Kosmos ponudio je Peleu 7.000.000 dolara, da pređe u njihove redove. „Kralj fudbala“ je prihvatio poziv, uz pravdanje da mu novac nije bio najvažniji, već popularizacija najvažnije sporedne stvari na svetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ispostavilo se, međutim, da su finansijski problemi Pelea uticali da pređe u Njujork Kosmos, gde je ostao dve i po sezone, posle čega se i definitivno povukao sa fudbalske scene.

Tokom igranja u SAD-u, sa Njujorkom je osvojio 1977. godine prvenstvo, a sezonu ranije bio proglašen za najboljeg igrača američkog fudbala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"
Društvo

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"

Devojčica (17) iz Novog Sada juče je spasila ženu kojoj je pozlilo na ulici i koja je bila bez svesti nekoliko minuta. Majka tinejdžerke s ponosom je objavila čitavu situaciju u jednoj Fejsbuk grupi i navela da je devojčica učenica srednje medicinske škole u ovom gradu. Tvrdi i da je ona jedina od svih prisutnih prišla starijoj ženi kojoj je pomoć bila potrebna.

21.05.2024

10:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija