• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

15.07.2023

07:20

Nikola Trajković za Informer TV: Gradimo ofanzivniji Radnički, dobićemo vetar u leđa celog Niša! (VIDEO)

Informer TV

Fudbal

Nikola Trajković za Informer TV: Gradimo ofanzivniji Radnički, dobićemo vetar u leđa celog Niša! (VIDEO)

Podeli vest

Posle prošle sezone koja je bila za zaborav, ekipu Radničkog iz Niša je preuzeo Nikola Trajković, mladi stručnjak, koji je, čini se, za veoma kratko vreme promenio fizionomiju ekipe.

Prvi deo priprema u Bugarskoj je završen, sutra je prva kontrolna utakmica sa Radnikom iz Surdulice, kako ste zadovoljni dosadašnjim radom?

- Mislim da su igrači profesionalni, shvatili su ozbiljno svoj deo posla i to je ono što mi se sviđa i smatram da je protekla sezona pored svog talenta koji su imali bila problematična jer nisu bili profesionalni i disciplinovani. Zato je na tome stavljen akcenat tokom prvog dela priprema, koji su sproveli na najbolji mogući način, tako da sam apsolutno zadovoljan - rekao je za Informer TV Nikola Trajković.

Kakve su ambicije kluba sa Čaira u ovoj sezoni?

- Mi bi trebalo da gradimo Radnički iz Niša koji će igrati malo ofanzivniji fudbal i koji će dobiti podršku navijača. Verujem da fudbalski grad kao što je Niš ume da prepozna kad igrač pruži 100 posto i da na taj način, uz ofanzivniji fudbal, vratimo veru u Radnički iz Niša.

Niste prvi put ovde, bili ste u stručnom štabu Radoslava Bataka. Koliko se Radnički promenio od tada?

- I to je jedna od tema o kojoj sam pričao sa igračima pre dva dana. Otišao sam pre godinu i po, a imam utisak kao da sam napstio Čair pre deset godina, jer samo jedan ili dva igrača su ostali. Mislim da je Radnički klub koji treba da napravi bazu igrača i da na njima zasniva budućnost. Da u nekom prelaznom periodu menjamo samo po dva ili tri igrača. Mi moramo da stabilizujemo ekipu, da imamo bazu i ekipu od sedam, osam, deset igrača koji će potencijalno uvek biti tu, a oko njih da se grade pojačanja. To je nešto što je kompletno različito u odnosu na moj rad u inostranstvu.
 


Kako vidite trenersku scenu u Srbiji?

- To je teška tema, ali probaću da je uprostim. Ima mnogo talentovanih trenera,  posvećenih i kada sam završavao za licencu video sam grupu talentovanih trenera koji ceo život žele da posvete fudbalu. Međutim, ono što se razlikuje u odnosu na Evropu je to što treneri ovde imaju veoma malo vremena i za razumevanje i za način igre koji žele da primene u ekipi, jer se odmah traži rezultat. S te strane mislim da je jako teško raditi u Srbiji, mnogo više se vrednuje rezultat od onoga što vi pružate, posvećenosti i tako dalje, ali mislim da kvaliteta i talenta ima. Ono što sam video na pro licenci mogu da uporedim sa trenerima na najvišem nivou, recimo, u Norveškoj i Švedskoj, gde sam radio.

U čemu se razlikujemo u odnosu na te skandinavske zemlje?

- Pre svega razlika je u ambijentu. Recimo Malme, Hamarbi ili AIK iz Stokholma, kad igraju kod kuće stadion je rasprodat. Kad imate pune stadione igračima je motivacija veća. Ako gledamo kvalitet igrača, nema tu veće razlike osim ambijenta.

Neraskidiva je Vaša veza sa Crvenom zvezdom, gde se proveli nekoliko sezona kao igrač. Kako vam se sviđa ekipa Baraka Bahara?

- U fokusu mi je samo Radnički, ne znam da li mi verujete, ali nisam odgledao nijednu utakmicu Zvezde. Apsolutno nisam razmišljao o Zvezdi i neću sve dok ne budemo igrali sa njima.

Da li će agresivna igra, koju forsirate na treninzima biti jedna od karakteristika Radničkog?

- Agresivnost i motivacija mora da bude nešto što će vratiti naše navijače. U našoj ligi svaka ekipa koja ima agresivnost i disciplinu može da napravi iskorak. Reakcija na izgubljenu loptu, visoki presing na protivnika treba da bude u fokusu ove sezone. 

Radnički je odradio dobro prelazni rok. Da li se planira još neko pojačanje ovog leta?

- Pre svega razmišljamo o desnoj strani, o formaciji 3-4-3, o nekom igraču koji bi mogao da odradi defanzivu na poziciji krilnog beka. Čak i o nekom ko bi mogao da igra krilnog beka ili centralnog beka ili još jednog bonus igrača, jer teret ne sme da padne samo na jednog ili dva igrača.

Kako vama izgleda pravilo bonus igrača, pomaže li razvoju mladih fudbalera?

- Po mom mišljenju - ne. To se odnosi na igrača starog 20 ili 21 godinu, a ja mislim da svaki kvalitetan igrač, bez obzira na to pravilo, treba da iskoči. Mislim da je to isforsirano, ali samo pratim instrukcije FSS.

Nezaobilazna tema je popularnosti fudbala u Saudijskoj Arabiji. Kako gledate na taj trend? 

- Odgovor je jednostavan. Nije u pitanju ni država, ni jačina lige, već novac.

Može li se napraviti jaka liga sa tim igračima?

- Moje mišljenje - ne. Primer Kina, kada su prestali da plaćaju i igrači su prestali da idu tamo.

U godinama jubileja niškog Radničkog šta Nikola Trajković može da poruči "meraklijama"?

- Da će gledati ofanzivniji i agresivniji tim i da ćemo biti maksimalno posvećeni. Ako navijači budu to prepoznali, onda se nadam da će nam biti vetar u leđa. Da li će nam to doneti rezultat? Nekad hoće, nekad ne, ali uvek ćemo davati maksimum - zaključio je Nikola Trajković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!
Politika

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

21:15

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12