• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.07.2023

07:16

Vraški težak zadatak za TSC! Žoržova skupocena četa i "Kamenolom" čekaju Topolčane na putu ka Ligi šampiona

EPAIMAGES

Fudbal

Vraški težak zadatak za TSC! Žoržova skupocena četa i "Kamenolom" čekaju Topolčane na putu ka Ligi šampiona

Podeli vest

Fudbaleri TSC-a igraće protiv Brage u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Moglo je gore, ali moglo je i bolje. Bile su to prve impresije nakon što je TSC saznao rivala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Četa Žarka Lazetića imaće pakleno težak zadatak pošto je očekuje dvomeč sa Bragom, ali je utisak da je portugalski tim rival "po meri", te da ukoliko Topolčani žele u grupnu fazu elitnog takmičenja ili makar do plej-ofa Bragu moraju da savladaju. 

Reč je o ekipi koja je prethodne sezone završila kao treća u portugalskom prvenstvu iza Benfike i Porta. Ipak, uspela je četa iz "Kamenoloma", kako kolokvijalno zovu stadion Brage, da nadmaši slavni Sporting i tako izbori mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pored sjajnih igara u domaćem takmičenju, izabranici Artura Žorža ostavili su solidan utisak i na međunarodnoj sceni pošto su u grupi Lige Evrope osvojili čak 10 bodova. Ipak, to nije dovoljno da u konkurenciji Union Berlina, Union Brisela i Malmea izbore nokaut fazu drugog po rangu UEFA takmičenja, već su svoj evropski put nastavili u Ligi konferencija, ali tamo nisu daleko dogurali. 

Foto: EPAIMAGES

 

Ruku na srce, nije im žreb bio naklonjen pošto su već na prvom koraku u nokaut fazi naleteli na Fiorentinu. Italijani su kasnije dogurali do finala, a u durelu sa portugalskim klubom slavili su ukupnim rezultatom 7:2. U "Kamenolomu", Viola je pobedila 4:0, a kasnije na svom terenu, Artemio Frankiju, upisala još jedan trijumf - 3:2. 

Ipak, ono što bi trebalo da "brine" TSC je činjenica da je Braga zaista briljirala u portugalskom prvenstvu. Žoržova četa upisala je svega šest poraza, tri remija uz 25 pobeda, a u duelima sa najvećim rivalima u domaćem takmičenju ostvarili su solidne rezultate. Protiv Sportinga imaju remi i poraz, isti saldo imaju i sa Portom, dok su Benfiku jednom pobedili, a drugi put izgubili. Braga je, uz to, na putu ka finalu tamošnjeg Kupa eliminisala Benfiku posle boljih izvođenja penala, ali je u finalu Porto bio bolji sa 2:0. 

Najsvežije sećanje srpskih navijača na Bragu datira od 2021. godine kada su Portugalci bili rival Crvene zvezde u Ligi Evrope. Četa Dejana Stankovića remizirala je u gostima 1:1, dok je na Marakani upisala pobedu - 2:1. 

Trener - najveća snaga Brage: 

Govorio je Žarko Lazetić da je dobro što Braga ovog leta nije menjala trenera, te da će iz tog ugla biti lakše "skinuti" igru portugalskog kluba. Ipak, tamošnji mediji u superlativu govore o strategu koji sa klupre predvodi Bragu - Arturu Žoržu. 51-godišnji stručnjak čitavu svoju karijeru posvetio je klubu iz rodnog grada, počeo je kao trener u mlađim kategorijama, vodio B tim, imao kratke epizode u Familikau i Limiaosu, a od leta 2022. godine preuzeo je brigu o prvoj ekipi. Na 53 utakmice, na kojima je Bragu vodio do sada, bez da računamo period od pet mečeva dok je bio prunudno rešenje tokom 2020. godine, osvaja 2,13 bodova po meču što je izuzetna brojka. 

Foto: EPAImages

 

Primera radi, Miloš Milojević koji je prethodnu sezonu u Crvenoj zvezdi završio bez poraza u prvenstvu i Kupu na 43 utakmice ima saldo od 2,40 boda po meču. A mora se priznati da Braga ima daleko opasniju konkurenciju odnosu na crveno-bele u Superligi Srbije. 

Nakon što je Ange Postekoglu iz Seltika otišao put Totenhema, škotski velikan želeo je na kupi upravo Artura Žorža, ali je Portugalac ostao veran Bragi, a put Seltik Parka otišao je Brendan Rodžers. 

Nije Artur Žorž preterano sklon kombinovanju, naprotiv, Portugalac se jasno drži istih principa, makar kada je reč o formaciji. Braga uglavnom igra standardnu 4-4-2 formaciju sa dvojicom zadnjih veznih, a povremeno se transformišu u 4-2-3-1. 

Foto: EPAIMAGES

Rikardo Horta, najbolji strelac Brage prethodne sezoe
Uprava se "otvorila" za pojačanja: 

Gotovo nemoguće je zamisliti da neki srpski klub tokom leta da preko 17.000.000 evra na obeštećenja, ali je za Bragu to redovna pojava. Portugalci su do sada na pojačanja dali bezmalo 19.000.000 evropskih novčanica, a najzvučnije stiže iz Fenerbahčea. Bivši portugalski reprezentativac Bruma otkupljen je od turskog kluba za 6.500.000 evra pošto je prethodne sezone zadovoljio ukuse Artura Žorža. 

Odmah za njim stigli su Rodrigo Zalazar iz Šalkea, vezista plaćen 5.000.000 evra, Vitor Karvaljo iz Žil Visentea 2.000.000 evra, isto toliko koštao je angažman Viktora Gomeza iz Espanjola (otkup nakon pozajmice), 1.800.000 evra uplaćeno je na račun Gengana za stamenog štopera Sikou Niakitea (otkup nakon pozajmice), Adrian Marin plaćen je pola miliona, a kao slobodan igrač iz Lila stigao je dugogodišnji reprezentativac Portugala - Hose Fonte. 

Foto: Starsportphoto

 

Ipak, bilo je i odlazaka koji su "dopunili" kasu, pre svih u Al Nasr otišao je Juri Medeiroš za 3.000.000 evra, Mario Gonzales put Los Anđelesa za isto toliko, Francisko Moura u Familikao za milion, a pola miliona platio je Ural za Goljermea Šetina. Ipak, najveći minus za Bragu predstavlja odlazak srpskog reprezentativca Uroša Račića koji se nakon jednogodišnje pozajmice vratio u Valensiju. Braga je, navodno, želela da otkupi njegov ugovor, ali su Slepi miševi tražili papreno obeštećenje budući da bi bivši fudbaler Crvene zvezde trebao naredne godine da dobije ozbiljnu ulogu na Mestalji. 

Ipak, moguće je da će Braga ostati i bez dugogodišnjeg čuvara mreže - Mateuša koji se nalazi na radaru Notingem Foresta, a čija je vrednost procenjena na oko 6.000.000 evra. 

Foto: EPAIMAGES

Uroš Račić na derbiju protiv Benfike

Kada govorimo o kompletnoj vrednisti Brage radi se o ekipi koja košta preko 131.000.000 evra, prema informacijama "Transfermarkta". Najskuplji igrač je Rikardo Horta koji je procenjen na 20.000.000, a prati ga reprezentativac Libije Al-Musrati koji košta 16.000.000 evra. Javnosti u Srbiji obojica su dobro poznata budući da su bili čanovi Brage i kada je Crvena zvezda bila sa Portugalcima u grupi Lige Evrope tokom mandata Dejana Stankovića. 

Najviše utakmice prethodne godine u dresu Brage odigrao je Abel Ruiz, povremeni španski reprezentativac čak 51 meč upisao je prethodne sezone, a na terenu proveo 3.156 minuta i postigao 12 golova. Prati ga Andre Horta, dugogodišnji kapiten koji je odigrao 50 uakmica (3.139 minuta), Simon Banca 47 uz 14 golova, a najbolji strelac bio je Rikardo Horta koji je postigao 17 pogodaka na 43 utakmice uz 3.792 minuta na terenu, najviše ukoliko ne računamo golmana Mateuša. 

Jasno je da TSC očekuje težak zadatak na putu ka Ligi šampiona ili makar plej-ofu u kvalifikacijama. Prvi duel igraće se u Kamenolomu, a sedam dana kasnije revanš je na TSC Areni u Bačkoj Topoli. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija