• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.07.2023

07:00

Prštaće! Bombastična pojačanja u Superligi, evo ko je najskuplji!

Starsportphoto/FK Partizan

Fudbal

Prštaće! Bombastična pojačanja u Superligi, evo ko je najskuplji!

Podeli vest

Ko je najviše trošio, a ko najviše zaradio? Ko je najskuplje pojačanje u Superligi Srbije ove sezone? Samo su neka od pitanja na koje će te odgovor dobiti u analizi prelaznog roka koje smo spremili.

Kucnuo je čas da nova sezona u Superligi Srbije počne. Čast da otvore takmičarsku godinu dobili su fudbaleri Čukaričkog koji dočekuju niški Radnički, odnosno IMT-a koji u Subotici gostuju Spartaku. 

Nakon svega što smo videli tokom pripremnog perioda jasno je da nas očekuje izuzetno interesantna sezona, ipak, pitanje je da li ćemo imati otvorenu šampionsku trku budući da je Crvena zvezda pobedom protiv Fiorentina potvrdila najviše ambicije. Dobio je Barak Bahar paklena pojačanja ovog leta uprkos činjenici da je većina njih stigla bez obeštećenja, a cilj čelina beogradskog velikana je biti što konkurentniji u Ligi šampiona. 

Crvena zvezda: 

Šest godina crveno-beli suvereno vladaju srpskim fudbalom, poslednje tri sezone završene su sa duplom krunom, a deluje da je Zvezda ovog leta odradila savršen prelazni rok. Veliki broj fudbalera stigao je u Ljutice Bogdana, ali je novi trener Barak Bahar najavio da će biti najveća uzdanica srpskog šampiona u godini pred nama. 

Izraelac je uspeo da osveži tim i od Zvezde napravi "čopor vukova" koji napokon igra onako kako su svi navijači želeli poslednjih godina. Zvučalo bi neozbilno da crveno-bele svrstavamo u red favorita na međunarodnoj sceni, ipak, igra koju su prikazali tokom pripremnog perioda podigao je očekivanja zvezdaške javnosti. 

Foto: Starsportphoto

Prvi radikalni potez Baraka Bahara bilo je precrtavanje dugogodišnjeg kapitena Milana Borjana. Iskusni golman poslat je na pozajmicu u Slovan iz Bratislave, a na njegovo mesto u transferu teškom 1.200.000 evra stigao je Omri Glazer. Reprezentativac Izraela ujedno je i najskuplje pojačanje Zvezde, ali je posle samo nekoliko utakmica, pre svega protiv Zenita i Fiorentine, pokazao da će biti od ogromne koristi crveno-belima.

Zvezda je totalnu dominaciju u Superligi Srbije iskoristila da glavna pojačanja reši još početkom godine kada je potvrđen angažman Pitera Olajinke i Marka Stamenića. Da stvar po crveno-bele bude bolja obojica su stigla ovog leta bez obeštećenja kada im je istekao ugovor sa Slavijom iz Praga, odnosno Kopenhagenom. 

Bio je to samo početak plejade pojačanja koja su stigla na Marakanu pošto je samo nekoliko dana kasnije predstavljen Žan Filip Kraso. Reprezentativac Obale Slonovače takođe je došao bez obeštećenja pošto mu je saradnja sa Sent Etjenom istekla. Dugo je Zvezda pratila Krasoa, pregovarala, ubeđivala i na kraju dovela, deluje, kapitalca! Magija koju je Kraso prosuo po travi Marakane protiv Fiorentine zapalila je Delije, a nadareni ofanzivac vrlo brzo bi mogao da postane miljenik navijača. 

Foto: FK Crvena zvezda

 

Vrlo brzo crveno-beli dres podigao je i Edmundo Ado. Reprezentatiac Gane bio je velika želja Dejana Stankovića, hteo ga je i Miloš Milojević, a na kraju ga je dobio Barak Bahar. Ado je nakon problema u Šerifu zimus došao u Spartak, Zvezda ga je pažljivo posmatrala i zaključila da bi mogao da bude od velike koristi. Golubovi iz Subotice su za njegovu slobodu dobili 400.000 evra. 

Usledio je potom i prvi veliki odlazak pošto je Strahinja Eraković pušten u Zenit. Napunilo je to kasu Zvezde, ali i ostavilo veliku rupu u srcu odbrane. Ipak, reagovale su glavešine na Marakani vrlo brzo i posle samo dva dana predstavljen je Miloš Degenek. Australijanac srpskih korena bio je velika želja Baraka Bahara, a kakvo mišljenje o povratniku na Marakanu ima izraelski stručnjak bilo je jasno odmah nakon utakmice protiv Fiorentine budući da je odmah uvršten u startnu postavu. 

Pre Degeneka promovisan je i Uroš Kabić kao jedan od najtalentovanijih fudbalera u Srbiji. Vojvodina je na ime obeštećenja dobila 800.000 evra, a očekuje se da mladi reprezentativac dobije ozbiljnu ulogu u sistemu Baraka Bahara. 

Foto: FK Crvena zvezda

 

Uz sve to, Bahar je uspeo da udahne novi život Aleksandru Dragoviću i Mirku Ivaniću, pronađe savršene uloge za Osmana Bukarija, Stefana Mitrovića i Srđana Mijailovića, promoviše Kingsa Kangvu u novog "gazdu" veznog reda, a deluje da se Izraelac neće libiti ni da mladim snagama da šansu u sezonu pred nama. 

DOLASCI (2.900.000 evra): Omri Glazer (Hapoel Ber Ševa, 1.200.000 evra), Uroš Kabić (Vojvodina, 800.000 evra), Miloš Degenek (Kolumbus, 500.000 evra), Edmundo Ado (Spartak Subotica, 400.000 evra), Žan Filip Kraso (Sent Etjen, besplatno), Piter Olajinka (Slavija Prag, besplatno), Marko Stamenić (Kopenhagen, besplatno). 

ODLASCI (9.400.000 evra): Strahinja Eraković (Zenit, 8.000.000 evra), Aleksandar Pešić (Ferencvaroš, 1.200.000 evra), Petar Stanić (TSC, 200.000 evra), Andrija Radulović (Vojvodina, besplatno), Radovan Pankov (Legija Varšava, besplatno), Nemanja Motika (Olimpija, besplatno), Nikola Stanković (Čukarički, besplatno), Veljko Nikolić (Aris Limasol, nepoznato), Milan Borjan (Slovan Bratislava, pozajmica), Seku Sanogo (slobodan igrač), Nenad Krstičić (slobodan igrač), Marko Rakonjac (istekla pozajmica). 

Partizan: 

Prošla sezona je, svi se u Humskoj nadaju, bio ružan izuzetak budući da je Partizan ostao bez titule, drugo mesta, a na kraju i trećeg... Uspeo je Igor Duljaj u fiišu takmičarske godine da razmrda crno-bele čime je zaslužio poverenje uprave da beogradski klub ovog leta povede u potpunu rekonstrukciju što potvrđuje veliki broj promena koji se desio u Humskoj. 

Tiho je Partizan otvorio prelazni rok, u Humsku se vratio Aleksandar Šćekić, angažmanom Aleksandra Jovanovića rešen je višemesečni problem sa golmanom, a crno-beli su Apolonu iz Limasola za srpskog internacionalca pratili 450.000 evra za obeštećenje, nedugo zatim predstavljen je i Nikola Antić, ali sve to nije zadovoljilo ukus navijača. Čekala se "bomba". 

Foto: fkpartizan

 

Ni dolasci Frenka Kanute i Nemanje Nikolića nije smirio navijače koji su nezadovoljni nakon debakla prethodne sezone očekivali mnogo, mnogo više. Nije toga bilo sve do smiraja prelaznog roka kada je Partizan promovisao četiri kapitalca! Seriju sjajnih transfera otvorio je Ksander Severina koji je bez obeštećenja stigao iz Ado Den Haga, nastavio je Aldo Kalulu, a zatvorio najskuplji fudbaler koji je ovog leta stigao u Srbiju - Mateus Saldanja. 

Kalulu je, takođe, kao slobodan igrač stigao iz Sošoa uprkos brojnim ponudama iz inostranstva, dok je Mateus Saldanja doveden iz Džef Junajteda (bio na pozajmici u Nefčiju) plaćen 1.300.000 evra. NAvijača očekivanja su ogromna budući da je Brazilac stigao kao najzvučnije pojačanje ovog leta, ali je pred njim pakleno težak zadatak da nasledi Rikarda Gomeša jednog od najboljih stranaca u istoriji srpskog fudbala koji je ovog leta završio drugi mandat u crno-belom  i otišao put Al Šamala u transferu teškom 1.500.000 evra. 

Nije Gomeš jedini koji je završio svoju epizodu u crno-belom. Nekoliko dana nakon njega sidro je podigao i Igor Vujačić koji je prodat Rubinu za 1.000.000 evra, Atalanta je iskoristila opciju i otkupila Vanju Vlahovića za pola miliona, kapiten Slobodan Urošević otišao je u Aris iz Limasola za 200.000 evra, a Aleksandar Popović za deset hiljada više u Dunajsku Stredu. Pored toga, saradnja je raskinuta sa Patrikom Andradeom i Hamidu Traoreom, pozajmica Andresa Kolorada je istekla, a status Fuseni Dijabatea još uvek nije poznat. 

Foto: FK Partizan

 

U petak je u Humsku stigao i Aranđel Stojković koji će biti veliko pojačanje za poslednju liniju Partizana, a generalni direktor Miloš Vazura otkrio je da se već neko vreme radi na angžamanu novog štopera. Navijači maštaju o porvatku Matije Nastasića, ali su veće šanse da to bude igrač sa inostranim pasošem. 

Da li će sve to biti dovoljno da se Partizan vrati u šampionsku trku - teško, ali svakako da je prvi cilj crno-belih bolji reultat neko lane. Otežavajuća okolnost je paklen raspored na startu sezone, četa Igora Duljaja gostuje TSC-u, a potom i Vojvodini, konkurentima u vrhu koji su daleko manje menjali ovog leta.

DOLASCI (2.050.000 evra): Mateus Saldanja (Džet Junajted, 1.300.000 evra), Aleksandar Jovanović (Apolon Limasol, 450.000 evra), Aranđel Stojković (TSC, 150.000 evra), Nikola Antić (Himki, 150.000 evra), Aldo Kalulu (Sošo, besplatno), Nemanja Nikolić (Vojvodina, besplatno), Ksander Severina (Ado Den Hag, besplatno), Aleksandar Šćekić (Hapoel Haifa, besplatno), Frenk Kanute (Serkl Briž, nepoznato). 

ODLASCI (3.410.000 evra): Rikardo Gomeš (Al Šamal, 1.500.000 evra), Igor Vujačić (Rubin Kazanj, 1.000.000 evra), Vanja Vlahović (Atalanta, 500.000 evra), Aleksandar Popović (DAC Dunajska Streda, 210.000 evra), Slobodan Urošević (Aris Limasol, 200.000 evra), Patrik Andrade (Karabag, besplatno), Hamidu Traore (slobodan igrač), Ljubomir Fejsa (slobodan igrač), Milan Lukač (slobodan igrač), Andres Kolorado (Kortulua, istekla pozajmica). 

TSC: 

Ostvario je TSC istorijski rezultat prethodne sezone i drugim mestom u Superligi obezbedio plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Imaće Topolčani šansu kroz kvalifikacije Lige šampiona gde ih u trećem kolu čega Braga dođu do grupne faze elitnog takmičenja, ali nakon svih odlazaka iz Bačke Topole deluje da će to biti pakleno težak zadatak.

Bio je TSC izuzetno aktivan na tržištu od prvog dana, ali najveći problem je odlazak dva, verovatno, ključna igrača iz prethodne sezone... Petar Ratkov koji je raspametio Evropu sjajnim igrama u dresu TSC-a zaslužio je poziv Red Bul Salcburga, a Topolčani su na ime obeštećenja zaradili 500.000 evra. Dobio je Žarko Lazetić dva pojačanja u špicu napada pošto su na pozajmice stigli Uroš Milovanović i Marko Rakonjac, ali će biti potrebno vreme da talentovani napadači "klinku" u novoj sredni, a vremena - nema. 

Foto: Starsportphoto

 

Želeli su Topolčani da zadrže Luku Ilića koji je uspeo da oporavi svoju karijeru na severu Vojvodine, ali nisu uspeli. Troja ga je vratila sa pozajmice, teško da će se srpski vezista tamo zadržati, a već neko vreme šuška se da mu sledi selidba u Skandinaviju. Kao njegova zamena doveden je Petar Stanić iz Crvene zvezde za 200.000 evra, te Miloš Pantović koji je TSC odabrao ispred Partizana što je dovoljan dokaz ozbiljnosti Topolčana. 

Uspeo je TSC da otkupi ugovor Nikole Kuveljića od Visle Krakov za 150.000 evra, ali taj transfer dogovoren je još proletos, iz RFS-a je stigao Jovan Vlalukin za 80.000 evra, a pozajmljen je Aleksandar Ćirković iz Samare. 

Samo desetak dana pre utakmice sa Bragom ostao je Žarko Lazetić i bez važnog aduta u poslednjoj liniji... Partizan je aktivirao klauzolu i doveo Aranđela Stojkovića za 150.000 evra, a već početkom prelaznog roka otišao je Stefan Vukić za 100.000 evra u Vojvodinu, ali, ruku na srce, to nije nenadoknadiv gubitak. 

DOLASCI (780.000 evra): Miloš Pantović (Voždovac, 300.000 evra), Petar Stanić (Crvena zvezda, 200.000 evra), Nikola Kuveljić (Visla Krakov, 150.000 evra), Jovan Vlalukin (RFS, 80.000 evra), Uroš Milovanović (Hihon, pozajmica), Marko Rakonjac (Lokomotiva Moskva, pozajmica), Aleksandar Ćirković (Samara, pozajmica), Bence Sos (Debrecin, nepoznato), Nikola Simić (Vojvodina, besplatno). 

ODLASCI (5.250.000 evra): Petar Ratkov (RB Salcburg, 5.000.000 evra), Aranđel Stojković (Partizan, 150.000 evra), Stefan Vukić (Vojvodina, 100.000 evra), Jug Stanojev (Spartak Subotica, besplatno), Nenad Filipović (Čukarički, besplatno), Luka Ilić (Troja, istekla pozajmica). 

Čukarčiki: 

Po prvi put u istoriji fudbaleri Čukaričkog igraće grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. Ima četa Dušana Kerkeza šansu da dođe do Lige Evrope, ali i ukoliko ne prođu kroz plej-of kvalifikacija osigrano im je mesto u Ligi konferencija. Brđani će, naravno, na svom novom "domaćem terenu" u Leskovcu pokušati da dođu do drugog po rangu UEFA takmičenja, a shodno tome čelnici kluba bili su izuzetno angažovani na tržištu. 

Najveći posao Čukaričkog svakako je otkup Mohameda Badamosija i Sambu Sisoka koji su oduševili prethodne sezone u dresu Brđana. Bivši fudbaleri Kortrajka bili su na pozajmici, odigrali sjajno i tako naterali beogradski klub da ih otkupi već ovog leta. Pored toga, nema sumnje da će angažman Nemanje Ćalasana koji kao slobodan igrač stiže iz Leiksoša, te dolasci Vukašina Jovanovića i Matea Alinvija biti od ogormnog značaja za Dušana Kerkeza. 

Foto: Starsportphoto

 

Kada govorimo o odlascima utisak je da Čukarički nije mnogo izgubio ovog leta. Verovatno je najveći "minus" u odnosu na prethodnu sezonu Vladimir Lučić koji se nakon pozajmice vratio u Crvenu zvezdu, baš kao Radovan Pankov i Zoran Popović. Iskusnog golmana će među stativama naslediti Nenad Filipović koji je došao iz TSC-a bez obeštećenja. 

Pored toga, Čukarički će imati znatno širi sastav ovog leta budući da su se sa pozajmica vratili Mitar Ergelaš i Milutin Vidosavljević koji su sjajno igrali u dresu Novog Pazara, odnosno kragujevačkog Radničkog. Pored toga, angažovan je i napadač iz Benina - Ze Mario, ali se očekuje da on tek u budućnosti dobije prostora na Banovom brdu. 

DOLASCI: Bojica Nikčević (Novi Pazar, besplatno), Nikola Stanković (Crvena zvezda, besplatno), Nemanja Ćalasan (Leiksoš, bespltatno), Mateo Alinvi (Dižon, besplatno), Vukašin Jovanović (Apolon Limasol, besplatno), Nenad Filipović (TSC, besplatno), Ze Mario (Amora, nepoznato).

ODLASCI: Amir Aganspahić (Škendija, nepoznato), Radovan Pankov, Zoran Popović, Vladimir Lućić (Crvena zvezda, istekla pozajmica). 

Vojvodina: 

Dobili su šansu izabranici Radoslava Bataka da otvore evropsku sezonu za superligaše pošto su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija igrali protiv Apoela. Nažalost, Vojvodina je u prvom meču igranom u Nikoziji poražena sa 2:1, ali će već u četvrtak na Karađorđu pokušati da poprave utisak i plasiraju se u treće kolo kvalifikacija. 

Ipak, utisak je da će taj posao biti pakleno težak budući da Lale, u najmanju ruku, nisu oduševile na GSP stadionu u Nikoziji. Gotovo niko nije bio na prošlosezonskom nivou, niko sem Nikola Čumić čiji je ostanak na Karađorđu najveća pobeda Vojvodine ovog leta. 

Imale su Lale pogatu ponudu iz MLS lige za novopečenog kapitena, ali su rešili da je odbiju kako bi predvođeni Čumićem pojurili još bolji rezultat nego prošle godine. Nažalost, tu odluku nije pratila sjajna transfer politika budući da Voša nije bila preterano aktivna na tržištu. 

Najveće pojačanje svakako je angažman reprezentativca DR Konga - Džonatana Bolingija koji stiže kao slobodan igrač iz Buriram Junajteda. Ipak, iskusni napadač neće biti u konkurenciji za revanš sa Apoelom budući da je stigao u periodu između dve utakmice. Pre Bolingija - slabo. 

Foto: Starsportphoto©

 

Otvoreno je prelazni rok na pravi način, u Srbiju se vratio Asmir Kajević iz Kine u transferu bez obeštećenja, nakon njega stigao je Đorđe Crnomarković, nedugo zatim Stefan Vukić, a potom je Vojvodina promovisala i dva bisera - Sinišu Tanjgu i Mihaila Ivanovića. Navijače je najviše obradovao angažman Andrije Radulovića koji je prethodne sezone igrao sjajno u Radniku iz Surdulice, ali ni to nije bilo dovoljno da  dobije šansu na Marakani pa ga je Zvezda bez obeštećenja pustila na Karađorđe. 

Ipak, u suprotnom smeru krenuo je Uroš Kabić za kog je srpski šampion izdvojio 800.000 evra obeštećenja. Prethodno je iz kluba otišao Jovan Milošević u Štutgart, transfer je dogovren još zimus, a u međuvremenu i kapiten Mirko Topić dogovorio je saradnju sa Familikaom. Bio je to samo početak odlazaka pošto su sidro podigli Veljko Simić i Nemanja Nikolić, tandem koji je prethodne sezone vukao Vojvodinu napadačkim kvalitetom. 

DOLASCI (100.000 evra): Stefan Vukić (TSC, 100.000 evra), Andrija Radulović (Crvena zvezda, besplatno), Džonatan Bilingi (Buriram Junajted, besplatno), Đorđe Crnomarković (Olimpija, besplatno), Asmir Kajević (Jangce, besplatno), Siniša Tanjga (Majnc, besplatno). 

ODLASCI (3.000.000 evra): Jovan Milošević (Štutgart, 1.200.000 evra), Mirko Topić (Familikao, 1.000.000 evra), Uroš Kabić (Crvena zvezda, 800.000 evra), Veljko Simić (Omonija, besplatno), Nemanja Nikilić (Partizan, besplatno). 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija