• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.08.2023

06:21

Huligani hoće da vešaju srpsku decu... Hrvat zemljacima začepio usta!

EPAIMAGES

Fudbal

Huligani hoće da vešaju srpsku decu... Hrvat zemljacima začepio usta!

Podeli vest

Region i Evropa danima bruje o huliganima Dinama iz Zagreba, koji su izboli navijača u Atini, 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa, prilikom sukoba sa pristalicama AEK-a.

Hrvatski mediji su čak tražili opravdanje za "bed blu bojse", ali je kolumnista hrvatskog portala "24sata“, Tomislav Klauški, u autorskom tekstu "udario“ na huligane i licemerima začepio usta.

Tokom prethodnog vikenda 105 uhapšenih hrvatskih huligana saslušano je i produžen im je pritvor, pa će biti raspoređeni po zatvorima širom Grčke. Poznato je da će u zatvoru Avlona biti osam navijača Dinama iz Zagreba, šest u Koridalosu.  Roditelji uhapšenih hrvatskih navijača traže od vlasti Hrvatske da se hitno uključi u čitav proces, traže puštanje navijača ili da Hrvati budu zajedno smešteni u zatvor i izolovani od ostalih.

Tomislav Klauški je u kolumni naveo kako je zanimljivo buđenje hrvatske javnosti i zabrinutost za prava huligana, koji ugrožavaju prava mnogih drugih manjinskih grupa u Hrvatskoj. U njegovom tekstu pomenuti su i Srbi, pripadnici gej populacije, nasilje nad ženama, druge navijačke grupe…

"Impresivno je na primeru uhapšenih huligana u Grčkoj pratiti sve veću posvećenost hrvatskih građana, pa i dela političke scene, ljudskim pravima, vladavini prava, poštenom sudskom sistemu, taktičnom postupanju policije… Posvećenost kakvu nije bilo moguće videti u mnogim drugim slučajevima. Pogotovo kod onih društvenih grupa koje ti isti huligani napadaju, kojima prete, protiv kojih huškaju, s kojima se obračunavaju. Nažalost, u previše navrata imali smo prilike na javnoj sceni, na utakmicama, na transparentima, na društvenim mrežama, videti kako ti pripadnici "bed blu bojsa“, ali i drugih navijačkih skupina, gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i "srpske dece“, kojima prete i na čije vešanje pozivaju“, piše Tomislav Klauški u kolumni koja je odjeknula u regionu.

 

Foto: Reuters

 

 

Nastavio je priču o ljudskim pravima.

"Koliko se sada pozivaju ljudska prava u slučaju hrvatskih uhapšenika, toliko se iz tih istih političkih i društvenih krugova ne mogu čuti apeli za ljudska prava nacionalnih manjina, seksualnih manjina, prava migranata i stranih radnika u Hrvatskoj, za prava žena u hrvatskom društvu, a onda i za ljudska prava onih koji su ideološki na suprotnoj strani“.

Roditelji pokušavaju da izvuku decu iz zatvora, iako nisu smeli da budu u Atini.

"Roditelji uhapšenih huligana, naravno, učiniće sve što mogu kako bi se izborili za povratak svoje dece iz grčkog zatvora. Ali ova grčka avantura naterala je brojne saveznike i podržavatelje navijačkih grupa i huligana da posegnu za vrednostima koje im inače nisu visoko na listi prioriteta. Radi se, naravno, o političkoj desnici koja govori o ljudskim pravima kad su "naši dečki“ u pitanju, pa makar se radilo o dečkima koji su sejali nasilje po Atini, ali nikada o grupama koje su žrtve tih huligana“.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Autor teksta potom piše i o jednom od najvećih problemu u regionu poslednjih godina - nasilju nad ženama, porodičnom nasilju i femicidu.

"Recimo, o ženama na koje je praktično otvorena „sezona lova“ kroz klečatelje koji muškarce pozivaju na "muževnost“, a žene na pokornost, što onda rezultira nasiljem nad ženama: kroz šamaranje konobarice od strane HDZ-ovog načelnika ili prebijanje radnice koja je od šefa tražila povišicu. Ili kroz ubistvo žene u Gradačcu za koju su mnogi spremni utvrditi da je velikim delom sama kriva za to što ju je snašlo“.

Nije izostavio ni prava Srba, migranata…

"Dalje, iz krugova koji brane ljudska prava BBB-a ne govori se o pravima Srba, o pravima migranata koje je premlaćivala hrvatska policija i na koje su huškali desničarski mediji, niti o pravima Nepalaca koji su sve češće meta rasističkih i huliganskih napada. A nije se ustajalo ni u odbranu ljudskih prava Hrvata u Zambiji za koje se tvrdilo da su transrodne osobe i kroz priču o "švercovanju dece“ zapravo zameralo što u hrvatsku državu dovode afričku decu", napisao je između ostalog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija