• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.09.2023

11:41

Mocart violinom tuče bika! Austrija protiv "otmičara" oči u oči posle 18 godina

profimedia

Fudbal

Mocart violinom tuče bika! Austrija protiv "otmičara" oči u oči posle 18 godina

Podeli vest

U istorijskom derbiju, utakmici čekanoj 18 godina, Red Bul Salcburga i Austrije Salcburg u strelce se upisao i Strahinja Pavlović, srpski reprezentativac, koji je postigao gol za konačnih 4:0 za ekipu Red Bula.


Prvi gol postigao je Amar Dedić već u 8. minutu, a prvo poluvreme završeno je sa ne tako ubedljivih 1:0. Međutim, Red Bul Salcburg ušao je silovito u drugo poluvreme, Amankva Forson pogodio je u 63. minutu, da bi ponovo zatresao mrežu u 74. minutu. Tačku je stavio srpski reprezentativac Strahinja Pavlović. Jasno je da je Red Bul bio favorit protiv trećeligaša, ali je ovaj meč pre svega bio u centru pažnje zbog istorije dva tima.

Austrija Salcburg se pre 18 godina našla u finansijskim problemima, kada je sve otišlo dođavola, jer je prihvatila pomoć koju je ponudila kompanija "Red Bul". Naime, ruku spasa klubu pružio joj je Ditrih Matešic, prvi čovek koncerna "Red Bul", kompanije globalno poznate po proizvodnji energetskih napitaka, koji je preminuo u oktobru prošle godine. Obožavao je fudbal, a nakon što je njegova kampanija pretvarala u "zlato sve što dodirne", želeo je da napravi čudo i u fudbalu. Tako je Red Bul 2005. godine kupio Austriju i napravio od nje sadašnji najuspješniji austrijski klub. Vladao je na startu veliki optimizam u klubu, jer su bili ubeđeni da su dobili moćnog sponzora, ali su brzo svi videli šta je namera novog vlasnika. Red Bul nije želeo samo da sponzoriše tim, nego da preuzme sve, da se pita za sve. I pored silnih protesta besnih navijača, 13. juna 2005, Austrija Salcburg je postala Red Bul Salcburg. Novi vlasnik promenio je ime, a tradicionalnu ljubičastu boju zamenili su crveno-belom, što su navijači Austrije doživeli kao otmicu njihovog kluba. 

 

- Red Bul je uništio veliki deo naših života. Pomenuta kompanija je izbacila boje, izbrisala istoriju. Ponudili su nam samo da zadržimo ljubičaste boje na unoformi golmana, i to na čarapama. Hteli smo da zadržimo naš klub, našu istoriju, naše boje. Sa tom kompanijom to nije bilo moguće, pa smo odlučili da osnujemo svoj klub - rekao je član odbora Stefan Šubert.

 

 

 

Ogorčeni takvim raspletom, navijači su godinu dana kasnije osnovali novi klub SV Austrija Salcburg, zadržali su originalno ime i istoriju, čak i tvrdili da je formiran 1933. godine, kada je nastala prava Austrija Salcburg. Klub je počeo da se takmiči od najnižeg ranga, pa su stigli do treće lige, a posle 18 godina su se našli oči u oči sa "otmičarima". 

Jedan od najodanijih fanova Austrije Franc Ksaver Ager u 78. minutu svake domaće utakmice ljubičasto-belih zagrmi "Ratatatatata", a sa tribina dobio odgovor: "Austrija". Na taj način, u 33. minutu drugog poluvremena, na svakoj utakmici koju igraju kod kuće navijači se sećaju godine osnivanja voljenog kluba.

 

 

Bogati Red Bul Salcburg od 2005. godine postao je najmoćniji austrijski klub, 14 puta je bio šampion države, osvojio Kup osam puta. Na drugoj strani, Austrija Salcburg, nije imala novac, nažalost, pa je danas u trećoj ligi, jedva opstaje, spaja kraj sa krajem. Mnogo toga se promenilo od 2005. godina, ali ne i animozitet, možda ih samo mrze malo više iz godinu u godinu. Austrija Salcburg je posle žreba čak odbila da u najave utakmice stavi ime Red Bul Salcburga. Koristili su samo inicijale, a logo kluba zamenili crnim krugom na kome je u sredini pisalo RBS.

Austrija Salcburg je posle 18 godina prvi put na svom stadionu ugostila Red Bul Salcburg u Kupu Austrije. Gosti su kasnili na utakmicu, jer su teško prošli pored navijača, pa je utakmica kasnila pola sata. Navijači Austrije priredili su spektakularne koreografije, a omražene goste dočekali su s koreografijom na kojoj Volfgang Amadeus Mocart violinom tuče bika uz poruku: "U Salcburgu sviramo samo violinu", što je bila aluzija na ljubičastu boju.

 

 

Ditrih Matešic nije dočekao da pogleda prvi mali derbi Mocartovog grada, ali ni navijači Austrije Salcburg da se raduju čudu, pobedi protiv "otmičara". Amar Dedić otvorio je goleadu Red Bula u 8. minutu utakmice, a onda je domaćin odolevao do 63. kada je ofanzivac iz Gane Amankve Forson duplirao prednost, a onda u 74. minutu pogodio za 3:0. Tačku na meč ljutih rivala u 83. minutu stavio je srpski štoper Strahinja Pavlović, a ovo mu je bio drugi gol u sezoni. 

 

 

 

 

 

 

 

Ko zna, možda ćemo jednog dana videti okršaj Mančester junajteda i Junajted of Mančestera, kluba koji je osnova 2005. godiner i sada se  takmiči u Nacionalnoj ligi sever. Klub je nastao kada je Malkolm Glejzer kupio Mančester junajted. Grupa navijača Junajteda, izrevoltirana zbog dolaska kontroverznog američkog biznismena na čelo kluba, odlučila je da se pobuni i osnuje zajednički klub sa idejom da bude u vlasništvu navijača i da ne postoji radi ostvarivanja profita, već zbog samog fudbala.

Sličan slučaj imamo u komšiluku. Nekadašnji šampion Evrope, vojni klub Steaua, morao je 2011. godine da promeni ime posle tužbe. Uskraćeno mu je pravo da koristi ime "Steaua", klupski grb i od tada postoje dva kluba. Điđi Bekali promenio je ime najtrofejnijem rumunskom klubu iz "Steaua Bukurešt" u FCSB, a taj tim je ostao najuspešniji u zemlji. UEFA i dalje smatra da je FCSB legitimni naslednik prave Steaue, šampiona Evrope iz 1986. godine, odnosno pravni vlasnik svih trofeja. Taj status se nije promenio, uprkos presudi rumunskog suda, koji je dokazao da je privatizacija 2011. godine urađena mimo propisa, pa FCSB-u su oduzeti pravo na korišćenje imena i grba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija